Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων Κόλπων

ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

21 Αυγούστου, 2023

Η πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της μύτης (ρινός) και των κόλπων του προσώπου (παραρρίνιων κόλπων) είναι η ενδοσκοπική χειρουργική, μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης των μορφών της ρινοκολπίτιδας ή ιγμορίτιδας που δεν μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επέμβαση αποτελεί μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο με την οποία μειώνεται η βαρύτητα του χειρουργείου και η νοσηρότητα του ασθενούς.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η επέμβαση, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς πραγματοποιείται το χειρουργείο, μας εξηγεί ο Χειρουργός Ω.Ρ.Λ Δημοσθένης Ανδριανόπουλος.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός & παραρρινίων κόλπων;

Αποτελεί επέμβαση εκλογής σε ασθενείς:

  • που πάσχουν από χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες (όπως ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη συντηρητική αγωγή.
  • που έχουν εκτεταμένους ρινικούς πολύποδες.
  • που έχουν έντονη ρινική δυσχέρεια (δυσκολία στην αναπνοή) λόγω σκολίωσης ρινικού διαφράγματος ή/και υπερτροφίας των ρινικών κογχών.
  • με καλοήθεις ή/και κάποιους επιλεγμένους κακοήθεις όγκους.
  • με υποτροπιάζουσες ρινορραγίες που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με άλλες τεχνικές.
  • με συχνά επεισόδια απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Ειδικότερα:

Τι είναι οι Παραρρινοκολπίτιδες;

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι αεροφόρες κοιλότητες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των οστών του προσωπικού κρανίου γύρω και πίσω από τη μύτη. Επικοινωνούν με τη μύτη μέσω φυσικών στομίων προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση του αέρα και η παροχέτευση της βλέννας. Όταν οι παραρρίνιοι κόλποι δεν έχουν επαρκή αερισμό ή φράξουν προκαλούνται φλεγμονές εντός αυτών, οι γνωστές ιγμορίτιδες ή παραρρινοκολπίτιδες. Μία τέτοια φλεγμονή μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια, η διάκριση γίνεται βάσει της διάρκειας των συμπτωμάτων.

Τι είναι οι Ρινικοί Πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι φλεγμονώδεις, μαλακοί σχηματισμοί, οι οποίοι εμφανίζονται εντός της ρινός και των κόλπων του προσώπου. Είναι καλοήθεις σχηματισμοί που έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος και να καταλαμβάνουν το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας και των παραρρίνιων κόλπων. Οι ασθενείς με ρινικούς πολύποδες, συχνά εμφανίζουν δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, διαταραχές της όσφρησης, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο, ροχαλητό και επεισόδια υπνικής άπνοιας.

Τι είναι τα Νεοπλάσματα παραρρινίων;

Οι όγκοι των παραρρινίων είναι μη φυσιολογικοί σχηματισμοί, οι οποίοι δημιουργούνται στις ρινικές κοιλότητες. Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και η ανάπτυξή τους συχνά συσχετίζεται με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο HPV, οι τοξικές ουσίες. Εμφανίζουν συχνά ρινική συμφόρηση, ρινορραγίες, άλγος στο πρόσωπο, διαταραχές της όσφρησης, διαταραχή της όρασης και πίεση στα δόντια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση συχνά λαμβάνει χώρα στο ιατρείο, με μια απλή ενδοσκόπηση ρινός και μπορεί να συνδυαστεί με απεικονιστικό έλεγχο του σπλαγχνικού κρανίου, όταν απαιτείται. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί για την ανακούφιση ή και θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις παραπάνω παθολογίες, η ενδοσκοπική χειρουργική (FESS) έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πώς γίνεται η επέμβαση και πότε ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του;

H επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία μέσα από τη μύτη, με χρήση ενδοσκοπίων, χωρίς εξωτερικές τομές και ράμματα. Με ειδικά εργαλεία διευρύνονται και καθαρίζουν τα φυσικά στόμια των παραρρινίων κόλπων, αφαιρούνται οι ρινικοί πολύποδες ή οι όγκοι και καθαρίζουν οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις που βρίσκονται μέσα στους κόλπους. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος. Σε δύσκολα περιστατικά που απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, όπως σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων ή και όγκων, τότε χρησιμοποιούμε ειδικό πλοηγό (Navigator).

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και σε λίγες ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, με τις κατάλληλες οδηγίες για μετεγχειρητική φροντίδα. Αυτή περιλαμβάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και περιποίηση με ρινική αλοιφή που βοηθούν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Από τον Χειρουργό Ω.Ρ.Λ Δημοσθένη Ανδριανόπουλο 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Andrianopoulos shutterstock 1840370770 Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων Κόλπων - Η πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της μύτης (ρινός) και των κόλπων του προσώπου (παραρρίνιων κόλπων) είναι η ενδοσκοπική χειρουργική, μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης των μορφών της ρινοκολπίτιδας ή ιγμορίτιδας που δεν μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επέμβαση αποτελεί μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο με την οποία μειώνεται η βαρύτητα […]