Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός

Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός & Παραρρινίων Κόλπων (FESS)

ΓΟΥΒΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

23 Μαΐου, 2023

Απαλλαγείτε άμεσα από το πρόβλημα της ιγμορίτιδας και άλλων προβλημάτων της ρινικής κοιλότητας

Σχεδόν σε όλους μας έχει τύχει να παραπονιόμαστε, κυρίως αυτή την εποχή, ότι έχουμε μπούκωμα και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η ρινική δυσχέρεια συμβαίνει πάνω από τρεις φορές τον χρόνο, κρατάει παραπάνω από δύο εβδομάδες και συνδυάζεται με άλλα προβλήματα όπως: πονοκέφαλοι, βάρος στο κεφάλι, μείωση έως και εξαφάνιση της όσφρησης και της γεύσης. Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι πάσχουμε από χρόνια ιγμορίτιδα, η οποία πολύ πιθανά να συνοδεύεται από ρινικούς πολύποδες.

Ο Χειρουργός ΩΡΛ Ευάγγελος Γουβιώτης απαντά στις ερωτήσεις μας, σχετικά με τις φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων και τη θεραπεία τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιος ο τρόπος αντιμετώπισής τους;

Οι έντονοι πονοκέφαλοι που συνοδεύουν το «μπούκωμα», η απόχρεμψη πηχτού υλικού από τη μύτη, ο βήχας λόγω της οπισθορρινικής καταρροής αποτελούν σημάδια της ιγμορίτιδας. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τη χρήση αποχρεμπτικών, αντιβιοτικών και πλύσεις με ορό. Πολλές φορές όμως, η συνήθης φαρμακευτική αγωγή δεν λύνει το πρόβλημα και αυτό δημιουργεί στους περισσότερους έντονο εκνευρισμό, αφού δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν φυσιολογικά στην καθημερινότητά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται μια πιο δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πότε κάποιος χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση;

Όταν η φαρμακευτική αγωγή που αναφέρθηκε παραπάνω δεν καταφέρνει να φέρει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ιατρό ΩΡΛ για να μας εξετάσει. Η ενδοσκόπηση της μύτης αλλά και η αξονική τομογραφία, μας δείχνουν τα σημάδια του προβλήματος και συγκεκριμένα, ποιοι παραρρίνιοι κόλποι έχουν το πρόβλημα και ποιο ακριβώς είναι αυτό.

Η πιο ενδεδειγμένη και σύγχρονη λύση είναι η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική ρινός & παραρρινίων κόλπων, γνωστή και ως FESS.

Η FESS είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος η οποία λύνει τα προβλήματα των ιγμορείων, τη χρόνια ιγμορίτιδα και σας απαλλάσσει από τους πολύποδες ρινός. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίων και κάμερας, χωρίς εξωτερικές τομές. Οδηγεί στη λύση των προβλημάτων της ιγμορίτιδας για πάνω από το 90% των περιπτώσεων. Λέγεται λειτουργική χειρουργική γιατί το νόημα της είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των ιγμορείων.

MyDoctors Gouviotis 1 IMG 0088

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η προετοιμασία για ένα τέτοιου είδους χειρουργείο περιλαμβάνει τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος, τη διακοπή της χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων και τη λήψη μιας αγωγής – πριν από το χειρουργείο – υπό την επίβλεψη πάντα του θεράποντος γιατρού.

Η FESS γίνεται με γενική αναισθησία, υπό τον έλεγχο της αξονικής τομογραφίας NAVIGATION. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες, ανάλογα φυσικά με την περίπτωση. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τις άλλες συνήθεις επεμβάσεις της μύτης (ιατρικές και αισθητικές) όπως: ευθειασμός ρινικού διαφράγματος, καυτηρίαση ρινικών κογχών κλπ.

Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, πρήξιμο ή μαύρισμα στα μάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πωματισμός (σφουγγαράκια στη μύτη). Συνίσταται η προληπτική λήψη αντιβιοτικών, κορτιζόνης για τους πολύποδες και απαγορεύεται ρητά το φύσημα της μύτης. Επίσης θα πρέπει να γίνονται ρινικές πλύσεις από την πρώτη μέρα.

Ο ασθενής μετά την πάροδο 3-4 ωρών από το χειρουργείο μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο και να επανέλθει για τον πρώτο έλεγχο, σε 48 ώρες.

Η πλήρης αποκατάσταση των ιγμορείων μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο, αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να πάρει από 20 ημέρες έως ένα μήνα και πάντα εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης.

MyDoctors Gouviotis 3 IMG 2331

Τι πρέπει να περιμένουμε από ένα τέτοιο χειρουργείο;

Αυτή η επέμβαση διενεργείται μόνον, από καταρτισμένους χειρουργούς ΩΡΛ με απόλυτη ασφάλεια και βοηθά στην απαλλαγή από τη χρόνια ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες, καθώς και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της μύτης. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνεται αισθητά η αναπνοή και μειώνονται έως και εξαφανίζονται οι πονοκέφαλοι και το βάρος στο κεφάλι και πρόσωπο.

Από τον Χειρουργό ΩΡΛ Ευάγγελο Γουβιώτη (www.evangelosgouviotis.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός & Παραρρινίων Κόλπων (FESS) - Απαλλαγείτε άμεσα από το πρόβλημα της ιγμορίτιδας και άλλων προβλημάτων της ρινικής κοιλότητας Σχεδόν σε όλους μας έχει τύχει να παραπονιόμαστε, κυρίως αυτή την εποχή, ότι έχουμε μπούκωμα και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η ρινική δυσχέρεια συμβαίνει πάνω από τρεις φορές τον χρόνο, κρατάει παραπάνω από δύο εβδομάδες και συνδυάζεται […]