κόκκυγος

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και των περιεδρικών συριγγίων

ΚΑΝΑΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

20 Δεκεμβρίου, 2021

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, που δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Η πάθηση ταλαιπωρεί περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών.

Σήμερα διενεργείται και στην Ελλάδα η καινοτόμος Ενδοσκοπική Θεραπεία (EPSIT) της κύστης κόκκυγος, την οποία θα μας αναλύσει ο Γενικός Χειρουργός κος Ευάγγελος Καναβός.

– Γιατρέ, τι είναι ακριβώς η Ενδοσκοπική Θεραπεία (EPSIT) της κύστης κόκκυγος;

Είναι μία καινοτόμος μέθοδος, η οποία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η ενδοσκοπική μέθοδος μπορεί, μάλιστα, να χαρακτηριστεί επαναστατική. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άρτιο και οι πιθανότητες υποτροπής ελάχιστες. Η μέθοδος δεν δημιουργεί τομή, δεν υπάρχουν ράμματα κι έτσι ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται. Επιπλέον, δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά και η λύση στο πρόβλημα είναι οριστική. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο της θεραπείας είναι ότι ο ασθενής δεν υποφέρει.

– Πολύς λόγος γίνεται για τα περιεδρικά συρίγγια, αφού όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύσεις η ανατομία τους συχνά είναι πολύπλοκη. Τι προτείνετε;

Για τα περιεδρικά συρίγγια προτείνω την ενδοσκοπική μέθοδο θεραπείας. Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω θεραπείας είναι, άλλωστε, εμφανή και αποτελεσματικά καθώς διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Είναι αναίμακτη, ανώδυνη, απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας, έχουμε άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα, δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά και δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας.

H χειρουργική μέθοδος, βέβαια, είναι παραπλήσια και για τις δυο παθήσεις, ενώ οι επεμβάσεις, πραγματοποιούνται σε δύο διαδοχικές φάσεις:

Τη διαγνωστική και τη χειρουργική.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας του συριγγίου, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Εισάγεται το ειδικό συριγγοσκόπιο (αντίστοιχο του λαπαροσκόπιου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη πλύση με το κατάλληλο διάλυμα) και χαρτογραφούμε τις διακλαδώσεις του, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε HD οθόνη. Τμήματα ιστών που αποφράζουν τον πόρο απομακρύνονται με τη λαβίδα 2mm.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεων αυτού.
Η εξαιρετική εικόνα σε μεγέθυνση, σε τρισδιάστατη οθόνη HD, μας επιτρέπει την λεπτομερή εκτέλεση της επέμβασης με μοναδική ακρίβεια.

– Κύριε Καναβέ, είστε από τους χειρουργούς που όχι μόνον εφαρμόζετε την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, αλλά εκπαιδεύετε και άλλους ιατρούς σε αυτήν. Πιστεύετε πως η τεχνολογία έχει λύσει τα χέρια των γιατρών, σήμερα;

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης. Με τη χρήση κάμερας και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων γίνεται η θεραπεία μιας ενοχλητικής και πολύ συχνής πάθησης, όπως η κύστη κόκκυγα, αλλά γενικά η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, εφαρμοσμένη στους κατάλληλους ασθενείς, από εκπαιδευμένους χειρουργούς, προσφέρει την ίαση σε χρόνιες και επώδυνες χειρουργικές παθήσεις.

Από τον Γενικό Χειρουργό, Ευάγγελο Καναβό

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Low Ιmpact Laparoscopy (LIL), ή αλλιώς “Κοσμητική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική” - Ο όρος Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών σε αντίθεση με την κλασική (ανοιχτή) χειρουργική, κατά την οποία απαιτούνται μεγάλες τομές. Αφορά τόσο στη λαπαροσκοπική όσο και στη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο Χειρουργός Ευάγγελος Καναβός, Διευθυντής της Α´ Χειρουργικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μας προχωρά ένα […]
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή - Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο προσωρινής αποθήκευσης της χολής, ενός υγρού δηλαδή που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και φυσιολογικά εκκρίνεται στο έντερο μετά τα γεύματα. Η χολή περιέχει διάφορα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και κυρίως των λιπών. Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία λίθων (πετρών) στη χοληδόχο κύστη. Για […]
κόκκυγος Ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και των περιεδρικών συριγγίων - Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, που δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Η πάθηση ταλαιπωρεί περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Σήμερα διενεργείται και στην Ελλάδα η καινοτόμος Ενδοσκοπική Θεραπεία […]