Ενδοµητρίωση

Ενδοµητρίωση: Ο εχθρός της γονιµότητας

ΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

24 Απριλίου, 2023

Η ενδομητρίωση είναι μια διαδεδομένη νόσος που προσβάλλει το 2-10% των γυναικών παγκοσμίως. Περίπου πέντε στις 10 γυναίκες με ενδομητρίωση θα εκδηλώσουν υπογονιμότητα, ενώ η εμφάνισή της συμπίπτει με την αναπαραγωγική ηλικία.

Ο Ειδικός Αναπαραγωγής, Δρ Γεώργιος Λάμπος, απαντά στις ερωτήσεις μας, σχετικά με την πάθηση.

Τι είναι η ενδομητρίωση και πώς εκδηλώνεται;

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που ορίζεται από την παρουσία ενδομητριοειδούς ιστού εκτός της μήτρας. Η ανάπτυξη αυτού του ιστού είναι ορμονοεξαρτώμενη, γι’ αυτό αφορά κυρίως (αλλά όχι μόνο) γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι ο πόνος και η υπογονιμότητα, ενώ αρκετές γυναίκες μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές.

Αναφορικά με τον πόνο, αυτός ορίζεται κυρίως σαν δυσμηνόρροια, δηλαδή έντονος πόνος κατά την έμμηνο ρύση αλλά και ως πόνος μόνο μεσοκυκλικά ή και κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Κάποιες φορές ο πόνος μπορεί να συνοδεύει άτυπα συμπτώματα (που σχετίζονται με άτυπες εστίες ενδομητρίωσης), όπως δυσουρία ή προβλήματα κατά την κένωση, κυκλικά εμφανιζόμενος βήχας ή πόνος στον θώρακα.

Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Η μεγάλη γκάμα κλινικής συμπτωματολογίας δυσχεραίνει τη διάγνωση. Η κλινική υποψία εκ μέρους του θεράποντος οδηγεί στην έγκαιρη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (Υπερηχογράφημα και Μαγνητική τομογραφία), αν και ο θεράπων δεν πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της διάγνωσης ακόμα και επί αρνητικών ευρημάτων σε αυτές, ιδίως σε απουσία ενδομητριώματος και ύπαρξη περιτοναϊκής νόσου. Στην περίπτωση αυτή, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση (και η ύπαρξη πάντα βιοψίας της αφαιρούμενης βλάβης) θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση, παρότι η απουσία της παθολογοανατομικής επιβεβαίωσης δεν είναι πάντα ικανή στο να αποκλείσει εντελώς τη νόσο.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Οι θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στην ύφεση του πόνου και τη βελτίωση της γονιμότητας με τη χρήση αντιφλεγμονωδών, ορμονικών σκευασμάτων και χειρουργικής θεραπείας.

Ειδικότερα αναφορικά με το θέμα της υπογονιμότητας, η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, την ύπαρξη πόνου ή συνοδών συμπτωμάτων, την ύπαρξη άλλων αιτιών υπογονιμότητας, ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης για ενδομητρίωση και τελικά τις επιθυμίες ή προτιμήσεις της γυναίκας ή του ζευγαριού για τεκνοποίηση άμεσα ή αργότερα.

Ποιος ο ρόλος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αύξηση της γονιμότητας;

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να προσφερθεί σε γυναίκες με ήπια ή μέτρια ενδομητρίωση και στις οποίες υπάρχει διαβατότητα σαλπίγγων. Η επέμβαση αυτή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αυτόματη σύλληψη.

Γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν συνίσταται να συλλάβουν άμεσα, μπορούν να λάβουν ορμονική θεραπεία με συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά ή προγεσταγόνα. Η πιθανότητα επανεμφάνισης της ενδομητρίωσης μειώνεται με τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή προγεσταγόνων, για διάστημα τουλάχιστον 18-24 μήνες μετεγχειρητικά. Η αφαίρεση της ενδομητριωσικής κύστης μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισής της, έναντι της παροχέτευσης της κύστης και του καυτηριασμού της και θα πρέπει να προτιμάται σε περίπτωση χειρουργείου λόγω ενδομητριώματος.

Όσον αφορά στις γυναίκες που επιλέγουν την εξωσωματική, τι θα συστήνατε;

Γυναίκες με ήπια ενδομητρίωση και διαβατές σάλπιγγες, στις οποίες δεν υπάρχουν άλλες αιτίες υπογονιμότητας και οι οποίες καταφεύγουν σε μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, θα μπορούσαν αρχικά να δοκιμάσουν την επιλογή της σπερματέγχυσης πριν τη διενέργεια εξωσωματικής. Η ήπια ωοθηκική διέγερση κατά την σπερματέγχυση αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας έναντι της απλής σπερματέγχυσης.

Πάντως, σε γυναίκες που θα καταφύγουν τελικά σε εξωσωματική, η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης πριν τη διενέργεια της εξωσωματικής δεν πρέπει να αποτελεί ρουτίνα. Η εκτεταμένη χορήγηση GnRH αγωνιστών επίσης πριν την εξωσωματική, παρά το ότι χρησιμοποιείται ευρέως, δεν συνιστάται, καθώς δεν αυξάνει την αποτελεσματικότητά της. Η διενέργεια εξωσωματικής θεωρείται αποτελεσματική αλλά και ασφαλής θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας λόγω ενδομητρίωσης, καθώς δεν αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου ή υποτροπής της και συνοδεύεται με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Η επιλογή τελικά, της χειρουργικής αντιμετώπισης ή της χρήσης κάποιας τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η σπερματέγχυση ή η εξωσωματική, θα πρέπει πάντα να εξατομικεύεται.

Από τον Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής, Δρ. Γεώργιο Λάμπο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 635900144 Επαναλαμβανόμενες αποβολές κύησης: Αιτίες και αντιμετώπιση - Η παλινδρόμηση μιας κύησης είναι ένα γεγονός που, ούτως ή άλλως, προκαλεί στο ζευγάρι οδύνη. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές κύησης προκαλούν επίσης προβληματισμό και έντονο άγχος στο ζευγάρι, που συχνά αδυνατεί να καταλάβει, να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τις αιτίες αυτής της κακοδαιμονίας και δεν βλέπει να ευοδώνεται το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού. Η σύγχυση […]
MyDoctors shutterstock 2003935352 1 Εξωσωματική: Αν Ναι, Πώς και Πότε; - Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των θεραπειών για την υπογονιμότητα σήμερα. Σε κάποια ζευγάρια, δεν μπορεί παρά να είναι η μοναδική λύση για τη δημιουργία επιτυχούς σύλληψης. Σε αρκετά ζευγάρια, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να είναι η τελευταία θεραπευτική μέθοδος, όταν όλες οι υπόλοιπες έχουν αποτύχει. Απόλυτες ενδείξεις για τη διενέργεια εξωσωματικής θεωρούνται […]
MyDoctors shutterstock 1810154746 1 Ανάμεσα στην υπερδιέγερση ωοθηκών και στη φτωχή ωοθηκική απάντηση – Αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής με τη μέγιστη ασφάλεια. - Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τόσο αναφορικά με τις γνώσεις μας στον συγκεκριμένο τομέα όσο και με τις τεχνολογικές εξελίξεις, κυρίως στο θέμα των εργαστηρίων. Η βασική, όμως, αρχή παραμένει η διέγερση των ωοθηκών με τη χρήση κάποιων ουσιών που λέγονται γοναδοτροπίνες και GnRH ανάλογα (αγωνιστές ή […]
Ενδοµητρίωση Ενδοµητρίωση: Ο εχθρός της γονιµότητας - Η ενδομητρίωση είναι μια διαδεδομένη νόσος που προσβάλλει το 2-10% των γυναικών παγκοσμίως. Περίπου πέντε στις 10 γυναίκες με ενδομητρίωση θα εκδηλώσουν υπογονιμότητα, ενώ η εμφάνισή της συμπίπτει με την αναπαραγωγική ηλικία. Ο Ειδικός Αναπαραγωγής, Δρ Γεώργιος Λάμπος, απαντά στις ερωτήσεις μας, σχετικά με την πάθηση. Τι είναι η ενδομητρίωση και πώς εκδηλώνεται; Είναι μια χρόνια […]
MyDoctors shutterstock 1457837060 1 Θεραπεύοντας την Υπογονιμότητα: Η σύγχρονη προσέγγιση - Συνεχώς ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στον Ειδικό Αναπαραγωγής προσδοκώντας τη γέννηση ενός παιδιού. Τα ζευγάρια προσπαθούν να διερευνήσουν την πιθανότητα να πάσχουν από κάποια αιτία ή πάθηση που οδηγεί σε υπογονιμότητα και να τη θεραπεύσουν. Ο τελικός στόχος είναι πάντα η έλευση ενός παιδιού. Η καθυστέρηση του χαρμόσυνου νέου γεμίζει ανασφάλεια και άγχος το […]