εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση. Μία στενή σχέση

ΓΑΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

1 Φεβρουαρίου, 2023

Η οστική απώλεια είναι ένα φυσικό μέρος της εμμηνόπαυσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά. Όσο πιο σύντομα αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη της οστικής απώλειας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για την εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

H Ενδοκρινολόγος Άννα Γαρίδου μας εξηγεί γιατί η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως στην εμμηνόπαυση, με ποιους τρόπους την προλαβαίνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε.

Πώς σχετίζεται η εμμηνόπαυση με την οστεοπόρωση;

Φυσιολογικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, το σώμα κρατά μια ισορροπία μεταξύ της απώλειας οστού και της δημιουργίας νέου οστού. Στην ηλικία περίπου των 30 ετών η οστική μας μάζα λαμβάνει τη μέγιστη τιμή της. Στη συνέχεια, μεταξύ των 30 και 35 ετών, το σώμα μας αρχίζει να χάνει οστική μάζα γρηγορότερα από ότι μπορεί να την αντικαταστήσει. Η εμμηνόπαυση αποτελεί εκείνη τη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, όταν η έμμηνος ρύση σταματάει (περίπου στην ηλικία των 49-51). Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, τις λεγόμενες γενετικές ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν και στην ενδυνάμωση των οστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της απώλειας οστικής μάζας. Η συνεχόμενη απώλεια οστικής μάζας με την πάροδο του χρόνου, θα προκαλέσει πρώτα οστεοπενία και μετά οστεοπόρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.

Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου για απώλεια οστικής μάζας;

Στις γυναίκες, ο κίνδυνος για απώλεια οστικής μάζας αυξάνει εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης ή εάν:

  • ανήκουν στη λευκή φυλή ή είναι ασιατικής καταγωγής
  • είναι αδύνατες ή έχουν λεπτό σκελετό
  • παίρνουν στεροειδή φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη)
  • η διατροφή είναι πτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D
  • ασκούνται λίγο ή καθόλου
  • καπνίζουν και καταναλώνουν πολύ αλκοόλ

Κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας έχουν επίσης γυναίκες που έχουν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες τους, δεν έχουν τακτικό κύκλο ή είναι στη φάση μετά την εμμηνόπαυση.

Με ποια εξέταση διαπιστώνεται η απώλεια οστικής μάζας;

Για να ελέγξει την κατάσταση των οστών σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η εξέταση αυτή δίνει ακριβείς πληροφορίες για την πυκνότητα (ή αραίωση) του οστού στην σπονδυλική στήλη, στο ισχίο ή μερικές φορές και στον βραχίονα. Την εξέταση θα πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες 65 ετών και άνω, όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών που έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου και όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν πάθει κατάγματα.

Πώς ελαχιστοποιείται και θεραπεύεται η απώλεια οστικής μάζας;

Ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Παρόλα αυτά, η επιτυχής θεραπεία της οστεοπόρωσης συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Ασβέστιο. Όλες οι γυναίκες μετά την ηλικία των 30-35 ετών θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν 1.200 mg ασβέστιο την ημέρα. Για την πρόσληψη αρκετού ασβεστίου θα πρέπει να τηρείται μια καλά ισορροπημένη διατροφή, με γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο, ή τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, καθημερινά.
  • Βιταμίνη D. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη D για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την ενσωμάτωσή του στα οστά. Το φως του ηλίου παράγει βιταμίνη D στο δέρμα, αλλά οι κύριες πηγές της είναι το γάλα και τα δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, το φρέσκο βούτυρο, τα ψάρια, το συκώτι και τα μανιτάρια.
  • Άσκηση. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα αλλά και η μυϊκή ενδυνάμωση με μικρό βάρος ή αντιστάσεις συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει την ταχύτητα της οστικής απώλειας μετά την εμμηνόπαυση.
  • Φάρμακα. Πολλά είναι τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή ακόμη και στην αντιστροφή της οστεοπόρωσης. Αυτά τα φάρμακα σε συνδυασμό με τη χορήγηση ασβεστίου, συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άσκηση, χορηγούνται από τον γιατρό, που θα κρίνει σε συνεργασία με τον ασθενή την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

Από την Ενδοκρινολόγο Δρ. Άννα Γαρίδου (www.garidou.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

εμμηνόπαυση Εμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση. Μία στενή σχέση - Η οστική απώλεια είναι ένα φυσικό μέρος της εμμηνόπαυσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά. Όσο πιο σύντομα αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη της οστικής απώλειας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για την εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. H Ενδοκρινολόγος Άννα Γαρίδου μας εξηγεί γιατί η […]