Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στην Αντιμετώπιση Καρκίνων του Πεπτικού

ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

30 Ιουνίου, 2024

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (ΕΕΧ) είναι το σύνολο των σύγχρονων καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών, όπως η λαπαροσκοπική, η ρομποτική και η υβριδική χειρουργική, που αποτελούν την εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής τεχνικής. Σε αυτές συνδυάζεται η εμπεριστατωμένη ιατρική γνώση με την ψηφιακή τεχνολογία και τον εξειδικευμένο χειρουργικό εξοπλισμό.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος Ντουράκης απαντά στις ερωτήσεις μας, ενώ τονίζει πως «κύριοι στόχοι είναι το άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα, η ομαλή μετεγχειρητική πορεία και η γρήγορη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του».

Τι είναι τα πρωτόκολλα Βελτιστοποιημένης Μετεγχειρητικής Ανάνηψης (ERAS);

Είναι μια συστηματική και δομημένη στρατηγική για τη γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, μετά από ένα βαρύ χειρουργείο. Συμπεριλαμβάνει ειδική αξιολόγηση και προετοιμασία του ασθενούς πριν το χειρουργείο, χρήση ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής και εξειδικευμένη μετεγχειρητική φροντίδα. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο δεν φέρει κανένα σωλήνα παροχέτευσης στο σώμα του, είναι σε θέση να φάει και να περπατήσει από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση και επιστρέφει στο σπίτι του νωρίτερα και με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Ενδείκνυται η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πεπτικού συστήματος;

Ναι, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς, εξασφαλίζει το επιθυμητό ογκολογικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με κακοήθεις όγκους του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα για το πεπτικό σύστημα έχει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα σε καρκίνους παχέος εντέρου και ορθού, ήπατος, παγκρέατος, στομάχου, λεπτού εντέρου και επινεφριδίων. Η αξιολόγηση του ασθενούς από τον ειδικό χειρουργό θα δώσει την απάντηση για το αν υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο και ποια τεχνική πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Είναι η ΕΕΧ το ίδιο αποτελεσματική με την ανοικτή χειρουργική σε ογκολογικούς ασθενείς;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή. Έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι για τους συγκεκριμένους ασθενείς επιτυγχάνεται μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη για μετάγγιση, μικρότερος κίνδυνος για εμφάνιση κήλης μετά το χειρουργείο, λιγότερος πόνος, μειωμένη ανάγκη για χρήση οπιοειδών, γρηγορότερη κινητοποίηση, μικρότερη νοσηλεία και γρηγορότερη ανάρρωση. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά σε ασθενείς με κακοήθεια, οι οποίοι είναι καταπονημένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Συνδυάζεται η ΕΕΧ με χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί την ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας ειδικών που περιλαμβάνει χειρουργό, ογκολόγο, γαστρεντερολόγο, ακτινολόγο, ακτινοθεραπευτή και παθολογοανατόμο, οι οποίοι και συγκροτούν το ογκολογικό συμβούλιο. Η διεπιστημονική αντιμετώπιση του καρκίνου έχει φέρει πραγματική επανάσταση αυξάνοντας την επιβίωση ασθενών με κακοήθεια, καθώς ο ιδανικός συνδυασμός θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενή και του καρκίνου. Ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου θα χρειαστούν χημειοθεραπεία ή στοχευμένη βιολογική θεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επιτρέπει την ανεμπόδιστη χορήγηση αυτών των συνδυαστικών θεραπειών που αυξάνουν τις πιθανότητες να θεραπευτεί οριστικά ένας ασθενής με καρκίνο προχωρημένου σταδίου. 

Από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτριο Ντουράκη 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1698943540 Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στην Αντιμετώπιση Καρκίνων του Πεπτικού - Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (ΕΕΧ) είναι το σύνολο των σύγχρονων καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών, όπως η λαπαροσκοπική, η ρομποτική και η υβριδική χειρουργική, που αποτελούν την εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής τεχνικής. Σε αυτές συνδυάζεται η εμπεριστατωμένη ιατρική γνώση με την ψηφιακή τεχνολογία και τον εξειδικευμένο χειρουργικό εξοπλισμό. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος Ντουράκης απαντά στις ερωτήσεις μας, […]