Καρκίνος του Πνεύμονα

Καρκίνος του Πνεύμονα – Ελάχιστα Επεμβατική Θωρακοχειρουργική

ΧΟΥΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

12 Απριλίου, 2022

Ελάχιστα Επεμβατική Θωρακοχειρουργική

Ο Καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από κακοήθη αίτια και στα δύο φύλα. Υπολογίζεται πως οι θάνατοι από αυτήν τη νόσο ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύρια. Για την αντιμετώπιση του με την ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική, μας μιλά ο Δρ Παναγιώτης Χουντής.

– Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική θωρακική επέμβαση, γιατρέ;

Είναι η χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει την πρόσβαση στους πνεύμονες μέσω μίας μόνο τομής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Uni-VATS, ο χειρουργός δημιουργεί μια μικρή τομή, πλάτους εκατοστών, μεταξύ των πλευρών. Αυτή η τομή χρησιμεύει ως είσοδος για την εισαγωγή μίας κάμερας (θωρακοσκόπιο), που συνδέεται με μια τηλεοπτική κάμερα οπτικών ινών. Με την τεχνική αυτή είναι δυνατή σήμερα η πραγματοποίηση επεμβάσεων στον θώρακα, που παλαιότερα θα απαιτούσαν πολύ μεγάλες τομές.

– Πώς πραγματοποιείται;

Η Ελάχιστα επεμβατική (Uniportal) θωρακική με βίντεο χειρουργική (Uniportal VATS- Uni-VATS) εκτελείται χάρη στη βοήθεια που μας δίνει αρχικά η εισαγωγή μιας κάμερας που ονομάζεται θωρακοσκόπιο μέσα στον θώρακα. Φυσικά, ζωτικής σημασίας είναι στην αρχή της επέμβασης η ικανότητα του αναισθησιολόγου, διότι αυτές οι επεμβάσεις εκτελούνται με σωλήνες δύο αυλών, όπως λέγονται. Έτσι ο ένας πνεύμονας αποκλείεται από τον αερισμό και πρακτικά ελαττώνεται το μέγεθός του για να μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση. Το θωρακοσκόπιο επιτρέπει στον χειρουργό να παρατηρεί την υπεζωκοτική κοιλότητα και τους πνεύμονες και να διεξάγει τη χειρουργική επέμβαση χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει πλήρως το θωρακικό τοίχωμα, όπως γίνεται στις κλασσικές επεμβάσεις.

Μέσω αυτής της ενιαίας, μικρής τομής, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει βιοψίες ή εκτομή πνευμονικού ιστού, καθώς και πιο περίπλοκες επεμβάσεις, όπως επεμβάσεις στο θωρακικό τοίχωμα. Με τον τρόπο αυτό και τη χρήση ειδικών συρραπτικών μηχανημάτων εκτελούνται επεμβάσεις, όπως λοβεκτομή, τμηματεκτομή ή σφηνοειδής εκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

– Πότε μπορεί να γίνει η ελάχιστα επεμβατική (Uniportal) θωρακική με βίντεο χειρουργική (Uni-VATS);

Πολλοί ασθενείς από αυτούς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση στον θώρακα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση όπως το Uni-VATS, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξίσου αποτελεσματική διαδικασία για βιοψίες και εκτομή πνευμονικού ιστού, καθώς και για ανακατασκευή του θωρακικού τοιχώματος. Το Uni-VATS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ατόμων με καρκίνο στον πνεύμονα και άλλους όγκους στον θώρακα και το μεσοθωράκιο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση πνευμοθώρακα, αιμοθώρακα και για αντιμετώπιση υπεριδρωσίας. Οι ενδείξεις διαρκώς αυξάνονται καθώς αποκτάται εμπειρία με την τεχνική αυτή παγκοσμίως. Η εμπειρία του χειρουργού και της χειρουργικής ομάδας στην εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχή της εξέλιξη.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Uni-VATS;

Είναι λιγότερο επεμβατικό από τις παραδοσιακές ανοιχτές θωρακοτομές, η μετεγχειρητική αποκατάσταση τείνει να είναι ταχύτερη, με μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελάχιστα επεμβατικές θωρακικές χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και τον κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Εννοείται πως το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

– Υπάρχουν κίνδυνοι από την τεχνική αυτή;

Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, το Uni-VATS συνοδεύεται από τους τυπικούς κινδύνους μόλυνσης και αιμορραγίας. Τραυματισμός στο διάφραγμα, το ήπαρ ή τη σπλήνα μπορεί να συμβούν, λόγω της εγγύτητάς τους στο χειρουργικό σημείο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο χειρουργός να αποφασίσει κατά την επέμβαση να μεταβάλλει την επέμβαση σε ανοικτή, εάν δεν είναι εφικτή η επέμβαση μέσω αυτής της μικρής τομής.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Καρκίνος του Πνεύμονα Καρκίνος του Πνεύμονα – Ελάχιστα Επεμβατική Θωρακοχειρουργική - Ελάχιστα Επεμβατική Θωρακοχειρουργική Ο Καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από κακοήθη αίτια και στα δύο φύλα. Υπολογίζεται πως οι θάνατοι από αυτήν τη νόσο ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύρια. Για την αντιμετώπιση του με την ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική, μας μιλά ο Δρ Παναγιώτης Χουντής. – Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική […]