aimorroides-min.jpg

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος THD για ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

2 Δεκεμβρίου, 2021

Στην περιοχή του πρωκτού υπάρχει ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει το αίμα στην περιοχή. Αυτό το πλέγμα των αγγείων (αιμορροΐδες), προσφέρει προστασία των δομών της περιοχής κατά την κένωση και σύγκλειση του πρωκτού. Ωστόσο, η περιοχή του πρωκτού για διάφορους λόγους μπορεί να παρουσιάσει παθολογική διάταση των αγγείων και εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η Γενική Χειρουργός Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου, μας εξηγεί με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται σήμερα η αιμορροϊδοπάθεια.

Κυρία Παπαμιχαλοπούλου, αρχής γενομένης, πείτε μας ποιοι είναι οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην πάθηση;

Κληρονομικότητα, χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροιες, καθιστική ζωή, παχυσαρκία, ορθοστασία, λανθασμένη συνήθεια παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα, κύηση…

-Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Τη διάγνωση την κάνει ο χειρουργός με την κλινική εξέταση. Αν υπάρχει απώλεια αίματος από το ορθό, είναι απαραίτητο να προηγηθεί κολονοσκόπηση προς αποκλεισμό άλλης παθολογίας.

-Υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να ξεπεραστεί το πρόβλημα;

Δυστυχώς οι αιμορροΐδες όσο περνάει ο καιρός έχουν την τάση να εξελίσσονται και να υποτροπιάζουν. Το πρόβλημα θα παραμένει και θα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Η λύση είναι η επεμβατική θεραπεία.

-Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η επεμβατική θεραπεία;

Ο «χρυσός κανόνας» στην επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η διαφύλαξη της ακεραιότητας του πρωκτικού σφιγκτήρα και η όσο δυνατόν μικρότερη πρόκληση τραύματος στην περιοχή. Αυτό ακριβώς κάνει η μέθοδος THD. Η Διαπρωκτική απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) δεν αφαιρεί, δεν κόβει, δεν τραυματίζει τίποτα στην περιοχή του πρωκτού. Θεωρείται το golden standard της ατραυματικής θεραπείας κατά της αιμορροϊδοπάθειας. Πρόκειται για την πιο ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη τεχνική για την οριστική επίλυση της αιμορροϊδοπάθειας. Η μέθοδος THD αποτελεί ένα είδος lifting της περιοχής του πρωκτού χωρίς να γίνεται ουδεμία τομή. Ο χειρουργός εντοπίζει µέσω ειδικού συστήματος υπερήχων (Doppler) προσαρμοσμένου σε ειδικό πρωκτοσκόπιο τα αγγεία των αιμορροΐδων και τα απολινώνει με απορροφήσιμα ράμματα. Κατόπιν γίνεται η αιμορροϊδοπηξία, δηλαδή η καθήλωση των αιμορροΐδων στη σωστή ανατομική τους θέση εντός του πρωκτού και η σταθεροποίησή τους µε απορροφήσιμα ράμματα. Οι αιμορροΐδες ατροφούν, συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Ο πρωκτός επανέρχεται στη φυσιολογική του δομή, δεν προεξέχει τίποτα και σταματούν οι αιμορραγίες.
Η μέθοδος THD αντιμετωπίζει αιμορροΐδες 1ου, 2ου και 3ου βαθμού με απόλυτη επιτυχία. Είναι ιδανική για ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια ή την επόμενη ημέρα και ο πόνος είναι ελάχιστος έως μηδενικός.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

● Δεν χρειάζεται ο ασθενής ειδική προετοιμασία πριν το χειρουργείο, πχ. ειδική δίαιτα, καθαρκτικά, κ.α.
● Η νοσηλεία είναι μίας ημέρας.
● Ο πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.
● Η πρώτη κένωση γίνεται εύκολα και χωρίς πόνο.
● Δεν προκαλεί στένωση ή ακράτεια, αφού αφήνει ανέπαφο τον πρωκτικό σφιγκτήρα.
● Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε 2 μέρες.

Η σύγχρονη χειρουργική προσφέρει άμεση ανακούφιση και θεραπεία, γρήγορα και ανώδυνα. Καλούμε λοιπόν τους πάσχοντες από αιμορροΐδες, να ξεπεράσουν τις αναστολές και τις φοβίες τους. Να συζητήσουν μαζί μας το πρόβλημα τους, διότι η λύση είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαντάζονται.

Από την Γενική Χειρουργό, Βαρβάρα Παπαμιχαλοπούλου, Εξειδικευμένη στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική & στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

aimorroides-min.jpg Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος THD για ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων - Στην περιοχή του πρωκτού υπάρχει ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει το αίμα στην περιοχή. Αυτό το πλέγμα των αγγείων (αιμορροΐδες), προσφέρει προστασία των δομών της περιοχής κατά την κένωση και σύγκλειση του πρωκτού. Ωστόσο, η περιοχή του πρωκτού για διάφορους λόγους μπορεί να παρουσιάσει παθολογική διάταση των αγγείων και εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η Γενική Χειρουργός […]