kardiaki-aneparkeia-min.jpg

Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια

ΡΟΥΜΠΕΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

20 Δεκεμβρίου, 2021

Μια νέα, υβριδική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα, έρχεται να δώσει άριστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο, αποφεύγοντας μεγάλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ο Καρδιοχειρουργός, Δρ Απόστολος Ρουμπελάκης απαντά στις ερωτήσεις μας.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, γιατρέ και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η καρδιακή ανεπάρκεια υποδηλώνει αδυναμία της καρδιάς να υποστηρίζει τις ανάγκες της κυκλοφορίας του ασθενούς. Συνήθη συμπτώματα είναι η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση. Σε πρώτη φάση οι ασθενείς αυτοί, ανάλογα με τις ενδείξεις και το στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας, αντιμετωπίζονται με στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή καθώς και με συσκευές συγχρονισμού της καρδιακής λειτουργίας. Πολύ συχνά όμως τα συμπτώματα επανέρχονται και οι ασθενείς υποφέρουν. Έτσι, όταν τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης εξαντλούνται, θέση έχουν οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας. Τέτοιες είναι η κοιλιοπλαστική (ή αναδιαμόρφωση) της αριστερής κοιλίας, η τοποθέτηση συσκευών υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας (πχ συσκευές Lvad) καθώς και η μεταμόσχευση καρδιάς. Όλες οι πιο πάνω επεμβάσεις είναι πολύπλοκες, απαιτούν πολλές ημέρες νοσηλείας τόσο σε ΜΕΘ όσο και στο νοσοκομείο και έχουν υψηλά ποσοστά επιπλοκών.

– Ποιο είναι, λοιπόν, το σημερινό επιστημονικό επίτευγμα που επαναπροσδιορίζει όσα γνωρίζαμε έως τώρα;

Σήμερα υπάρχει μια νεότερη τεχνική που βοηθάει τους ασθενείς εκείνους που έχουν εξαντλήσει τα πιο συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης, αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από συμπτώματα. Αφορά κυρίως ασθενείς μετά από πρόσθιο έμφραγμα μυοκαρδίου (μετεμφραγματική καρδιακή ανεπάρκεια). Το βασικό χαρακτηριστικό της επέμβασης αυτής είναι ότι αναδιαμορφώνει την αριστερή κοιλία με αποτέλεσμα να βελτιστοποιεί τη λειτουργία της αλλά όχι με το συμβατικό τρόπο της «ανοικτής» επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας γίνεται με τη βοήθεια ειδικών υλικών. Αυτά τοποθετούνται στην καρδιά με υβριδικό τρόπο μέσω μιας μίνι τομής στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και μέσω μιας μεγάλης φλέβας στον τράχηλο. Η συγκεκριμένη διαδικασία συντελεί στο να είναι η επέμβαση πιο σύντομη, διότι γίνεται με πάλλουσα καρδιά, αποφεύγοντας έτσι την εξωσωματική κυκλοφορία αφενός, ενώ το αποτέλεσμά της ελέγχεται άμεσα, αφετέρου. Ο ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ λίγες ώρες και η νοσηλεία διαρκεί 2-3 ημέρες.

– Η νέα αυτή υβριδική μέθοδος έχει εφαρμοσθεί διεθνώς και με ποια αποτελέσματα;

Στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τέτοιες επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα το συγκεκριμένο υλικό είναι ήδη εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE mark). Πανελλαδική πρωτιά στις επεμβάσεις αυτές έχει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και πιο συγκεκριμένα το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επειδή οι επεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο της πολυκεντρικής μελέτης Alive στην οποία συμμετέχουν πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως, το κόστος για τον ασθενή είναι μηδενικό. Οι ασθενείς βλέπουν άμεση βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία και τα συμπτώματα, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος και οι πιθανές επιπλοκές είναι ελάχιστες.

Η καρδιοχειρουργική ομάδα μας, σε συνεργασία με τη Β’ καρδιολογική κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που πραγματοποιεί αυτές τις υβριδικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Με την πραγματικά επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας παραμένουμε πρωτοπόροι στις σύγχρονες, ασφαλέστερες, ελάχιστα επεμβατικές καρδιοχειρουργικές τεχνικές προς το όφελος των ασθενών μας.

Από τον Καρδιοχειρουργό, Δρ Απόστολο Ρουμπελάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

kardiaki-aneparkeia-min.jpg Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια - Μια νέα, υβριδική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα, έρχεται να δώσει άριστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο, αποφεύγοντας μεγάλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ο Καρδιοχειρουργός, Δρ Απόστολος Ρουμπελάκης απαντά στις ερωτήσεις μας. – Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, γιατρέ και ποια είναι τα συμπτώματά της; Η καρδιακή ανεπάρκεια υποδηλώνει […]