Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο διεθνώς. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών καταγράφει διαχρονικά αύξηση των θανάτων από καρδιά στα άτομα κάτω των 45 ετών. Παρόλο που οι καρδιοπάθειες παραμένουν πρώτη αιτία θανάτου, το 60-70% αυτών αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η γενική πεποίθηση ότι οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο και υψηλό κόστος, αυτό δεν ισχύει πάντα.
Ο Ειδικός Καρδιοχειρουργός Ανδρέας Παραμυθιώτης μας δίνει τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης.
H καρδιοχειρουργική είναι μία δυναμική ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Θέλοντας να τις καθορίσουμε, είναι οι εξειδικευμένες προσεγγίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν το φυσικό τραύμα που συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση και να μεγιστοποιήσουν έτσι την πιθανότητα ταχείας ανάρρωσης, με ελάχιστη νοσηρότητα.
Σίγουρα στη σκέψη της μέσης στερνοτομής, όπου αποτελεί την προσπέλαση στα ανοιχτά χειρουργεία, πολλοί ασθενείς διστάζουν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα παθήσεις της καρδιάς οι οποίες είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμες χειρουργικά να μένουν χωρίς θεραπεία, αυξάνοντας έτσι τη θνητότητα των καρδιοπαθειών.
Τα νέα όμως για τους ασθενείς είναι ευχάριστα, καθώς σήμερα διανύουμε την περίοδο όπου οι ελάχιστα επεμβατικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται πλέον ευρέως και στη χώρα μας.
Πριν από μια δεκαπενταετία σχεδόν ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες επεμβάσεις καρδιάς με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μέσω μικρών τομών στο πλάγιο τοίχωμα του θώρακα. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις αφορούν κυρίως τις καρδιακές βαλβίδες, αλλά και άλλου είδους επεμβάσεις, όπως οι αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις, τα γνωστά σε όλους μπαϊπάς. Παθήσεις της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας, αφαιρέσεις καρδιακών όγκων, αλλά και συγκλήσεις κολπικών επικοινωνιών, οι λεγόμενες τρύπες της καρδιάς μπορούν στα κατάλληλα χέρια να προσπελαστούν με πολύ μικρές τομές. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται επίσης και στις παθήσεις της αορτικής βαλβίδας.
Καταρχήν, πρέπει να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές δεν υστερούν σε τίποτα από την κλασσική μέθοδο της μέσης στερνοτομής στον τομέα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Ίσα-ίσα οι ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικής κάμερας, η οποία προσφέρει στον χειρουργό τη βέλτιστη οπτική εικόνα του χειρουργικού πεδίου, αυξάνοντας κατά πολύ την ακρίβεια της επέμβασης.
Επιπλέον, οι τεχνικές αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα στον ασθενή να ανακάμψει γρηγορότερα και με λιγότερο πόνο, καθώς αποφεύγεται ο χρόνος επούλωσης του στέρνου, το οποίο αναγκαστικά πρέπει να διανοιχτεί και να συγκλειστεί κατά τη διάρκεια των κλασσικών ανοιχτών επεμβάσεων.
Ο χρόνος αυτός μπορεί να φθάσει και τους 3 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης και επιστροφής στην καθημερινότητα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργείων, κυμαίνεται στις 3 εβδομάδες κατά μέσο όρο. Ένα σημαντικό επίσης πλεονέκτημα των μικρών τομών είναι το μικρότερο τραύμα, άρα μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης και ξεκάθαρα πιο αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα, με θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ασθενών.
Από τον Ειδικό Καρδιοχειρουργό Ανδρέα Παραμυθιώτη (www.cardiacsurgeon.gr)
* Ο κος Ανδρέας Παραμυθιώτης χειρουργεί στο Ιατρικό κέντρο Αθηνών από το 2021. Έχει εξειδικευτεί στις πλέον σύγχρονες τεχνικές σε μεγάλα κέντρα της Γαλλίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεγάλο αριθμό επεμβάσεων στο ενεργητικό του. Είναι σε θέση να λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τη διενέργεια των ελάχιστα επεμβατικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, καθώς επίσης να διαφωτίσει και το κομμάτι του κόστους που τόσο απασχολεί τους ασθενείς και τους οικείους τους