spondiliki.jpg

EΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

11 Μαΐου, 2015

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και ιδίως της χειρουργικής, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στις χειρουργικές τεχνικές. Με την συνδρομή της ιατρικής τεχνολογίας και την εξέλιξη των χειρουργικών εργαλείων, αντιμετωπίζονται πλέον πολλές χειρουργικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – M.I.S. (Minimally Invasive Surgery).

Οι τεχνικές αυτές εστιάζουν στην εκτέλεση των χειρουργικών πράξεων με το μικρότερο δυνατό τραυματισμό των μαλακών μορίων και των ιστών της σπονδυλικής στήλης. Οι επεμβάσεις γίνονται με σχετικά πολύ μικρές τομές στο δέρμα, με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα. Υπάρχουν δε και επεμβάσεις που εκτελούνται εντελώς διαδερμικά, χωρίς να γίνεται καν τομή στο δέρμα. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης η χρήση του ενδοσκοπίου, που συμβάλει σε μια ατραυματική χειρουργική επέμβαση.

Η μικροδισκεκτομή γίνεται υπόθεση νοσηλείας 2 ημερών, με τον ασθενή να μπορεί να βαδίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η γρήγορη κινητοποίηση συμβάλλει στην μείωση του συνολικού χρόνου αποκατάστασης.

Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για την αποκατάσταση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια απόλυτα διαδερμική μέθοδος, που γίνεται μέσω τομής ενός εκατοστού. Με την χρήση συνεχούς ακτινολογικής καθοδήγησης, γίνεται ανάταξη του σπασμένου σπονδύλου και σταθεροποίησή του με βιολογικό τσιμέντο. Η διάρκεια νοσηλείας δεν ξεπερνά την μια ημέρα και ο ασθενής ανακουφίζεται από τους πόνους άμεσα. Επίσης βαδίζει ελεύθερα χωρίς πατερίτσες και δεν χρειάζεται κανενός είδους νάρθηκα.  

Η δισκοπλαστική, με disco-gel, είναι μια διαδερμική τεχνική που γίνεται με έγχυση ειδικού τζελ, και αντιμετωπίζει τις κήλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή, που χρησιμοποιεί το ενδοσκόπιο όπως ακριβώς γίνεται και στην αφαίρεση του μηνίσκου (αρθροσκόπηση) του γόνατος, για να αφαιρέσει την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στην περίπτωση αυτή η νοσηλεία για την δισκεκτομή είναι ημερήσια.

Η διαδερμική δισκεκτομή, που είναι μια μέθοδος διαδερμικής άμεσης αποσυμπίεσης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Πλέον και οι σπονδυλοδεσίες μπορούν να αντικατασταθούν από τις διαδερμικές σπονδυλοδεσίες, την τοποθέτηση δηλαδή των βιδών διαμέσου μικρών οπών στο δέρμα. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, πρέπει να γίνει πολύ καλή επιλογή ασθενούς. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για διαδερμική σπονδυλοδεσία. Υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης ή σκολίωσης που δεν ενδείκνυται η διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Επίσης διάφορες χειρουργικές πράξεις που μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης γίνονται με διαδερμικές τεχνικές, όπως είναι ο αποκλεισμός νεύρου, η διήθηση του θυλάκου των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων σε περιπτώσεις χρόνιας χαμηλής οσφυαλγίας, η απονεύρωση του θυλάκου σε χρόνιο πόνο και η ηλεκτροθερμική θεραπεία του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με την βοήθεια υψηλής τεχνολογίας όπως είναι η ρομποτική χειρουργική, το χειρουργικό μικροσκόπιο και το ενδοσκόπιο, μπορούν να προσφέρουν στον ασθενή πολύ καλά αποτελέσματα, με μικρό χειρουργικό τραύμα και πολύ μικρή περίοδο αποκατάστασης.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για να υποβληθούν σε χειρουργείο με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας. Τα αίτια μιας όσφυο-ισχιαλγίας είναι διάφορα. Θα πρέπει να εξεταστούν προσεχτικά το ατομικό ιστορικό του ασθενούς, τα συνοδά προβλήματα, και να υπάρχει ισχυρή ένδειξη για να γίνει η σωστή επιλογή της χειρουργικής μεθόδου. Θα πρέπει να εντοπιστεί από πού προέρχεται ο πόνος. Ανάλογα με το αίτιο του πόνου επιλέγεται και η ανάλογη χειρουργική επέμβαση. Έτσι υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται μια κανονική δισκεκτομή, αλλά υποβάλλονται σε επέμβαση απλής αποσυμπίεσης του δίσκου που δεν θα τους προσφέρει καλά αποτελέσματα και εν τέλει θα υποβληθούν σε δεύτερο χρόνο σε χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής. Όπως υπάρχουν ασθενείς που έχουν αστάθεια στην σπονδυλική στήλη και θα χρειαστούν μια επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Σ΄ αυτή την περίπτωση πολύ δύσκολα μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας θα δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η σωστή ενημέρωση των ασθενών όσων αφορά την πάθησή τους, αλλά και τις επιπλοκές, συμβάλλει στην ορθότερη επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής. επέμβασης.

 Απο τον ορθοπαιδικό- χειρουργό  Κων/νο Παπαναστασόπουλο

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

2--2-thumb-large.jpg Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου - Δισκεκτομή: Σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπισή της Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Κωνσταντίνος Παπαναστασόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η οσφυαλγία (ο πόνος στη μέση) και η ισχιαλγία (πόνος του ισχιακού νεύρου) είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Οι αιτίες είναι πολλές και έχουν σχέση […]
arthoplastiki.jpg ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ - ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει την χρόνια αρθρίτιδα του γόνατος. Τα αίτια αυτής μπορεί να είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα του γόνατος και η οστεονέκρωση. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παρατηρείται στην άρθρωση του γόνατος φθορά του αρθρικού χόνδρου και των συνδέσμων του […]
spondiliki.jpg EΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ - Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και ιδίως της χειρουργικής, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στις χειρουργικές τεχνικές. Με την συνδρομή της ιατρικής τεχνολογίας και την εξέλιξη των χειρουργικών εργαλείων, αντιμετωπίζονται πλέον πολλές χειρουργικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής – M.I.S. (Minimally Invasive Surgery). Οι τεχνικές αυτές εστιάζουν στην εκτέλεση των […]
Κυφοπλαστική Κυφοπλαστική για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων - Κυφοπλαστική – Διαδερμική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη, ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive), χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σταθεροποίηση καταγμάτων τόσο της θωρακικής όσο και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δεν απαιτεί […]
Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου με τη μέθοδο AMIS - Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ AMIS (χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας) Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές υπαγορεύουν την εφαρμογή αναίμακτων χειρουργικών μεθόδων, ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων. Μια από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, η οποία παρουσιάζεται με έντονο πόνο στην άρθρωση του ισχίου, αδυναμία βάδισης και μειωμένη […]