xiarchos-5.jpg

Εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα: Μύθοι και αλήθειες

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΙΑΡΧΟΣ

24 Οκτωβρίου, 2016

Μεγάλη είναι η παραπληροφόρηση που επικρατεί σχετικά με την εκκολπωμάτωση και με την εκκολπωματίτιδα, δύο παθήσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ασθενείς  συχνά συγχέουν τις δύο αυτές συναφείς νόσους και πιστεύουν σε μύθους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που δήθεν επιδεινώνουν την κατάστασή τους, ή σχετικά με την αντιμετώπιση και την εξέλιξή τους.

«Είναι καιρός να διαλύσουμε αυτούς τους μύθους, ώστε οι ασθενείς με εκκολπωματική νόσο να πάψουν να φοβούνται και να ανησυχούν για αναληθείς διαδόσεις», σημειώνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Μύθος 1: H εκκολπωμάτωση απαιτεί πάντα θεραπεία

Αλήθεια: Επικρατεί σύγχυση σχετικά με την εκκολπωμάτωση και την εκκολπωματίτιδα με τους ασθενείς συχνά να μην μπορούν να διαχωρίσουν αυτές τις δύο παθήσεις.

«Κατ’ αρχάς, η εκκολπωμάτωση δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, ενώ η εκκολπωματίτιδα είναι μια πιο σοβαρή νόσος που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Η εκκολπωμάτωση είναι αρκετά συχνή πάθηση, η οποία αφορά μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σαν σακουλάκια. Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου, τα οποία δεν αντέχουν στις εσωτερικές πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του  εντέρου.

Τα περισσότερα εκκολπώματα παρουσιάζονται  μέσα στο σιγμοειδές κόλον, εξαιτίας των ισχυρότερων πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα σ’ αυτό. Η δημιουργία τους προκαλεί αλλαγές και στη σύσταση του σιγμοειδούς, το οποίο γίνεται σκληρό, δύσκαμπτο και, πολλές φορές, στενό», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Επειδή χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν τα εκκολπώματα, η εκκολπωμάτωση είναι κατάσταση κοινή στις μεγάλες ηλικίες. Μάλιστα το 60% από αυτούς που έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια έχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο, και το 80% όσων έχουν περάσει τα 80.

Η διάγνωση γίνεται τυχαία τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης για τον προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν εκκολπώματα, μερικοί ωστόσο μπορεί να νοιώθουν ήπιες κράμπες, φουσκώματα και επίμονη δυσκοιλιότητα.

«Όταν όμως τα κόπρανα παγιδευτούν μέσα στα εκκολπώματα ή μικρόβια από το έντερο αναπτυχθούν μέσα σε αυτά, η κατάσταση δυσχεραίνει, καθώς δημιουργείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, που λέγεται εκκολπωματίτιδα. Στατιστικά το 20% των ασθενών με  εκκολπωμάτωση θα βιώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση εκκολπωματίτιδας. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος και ευαισθησία στην αριστερή πλευρά της κάτω κοιλιάς, ρίγος και πυρετός, έμετοι και έντονη δυσκοιλιότητα.

Βαριές και επίμονες μορφές εκκολπωματίτιδας ενδεχομένως να προκαλέσουν ρήξη των εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου, με κίνδυνο την ανάπτυξη αποστήματος γύρω από το έντερο, ή και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλότητα της κοιλίας και βαριά περιτονίτιδα, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα. Παρότι η εξέλιξη αυτή είναι ασυνήθιστη, απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, οπότε κρίνεται επείγουσα η μεταφορά του ασθενούς στο χειρουργείο.

 Συρίγγια ή απόφραξη και στένωση του εντέρου αποτελούν μερικές ακόμα επιπλοκές των επανειλημμένων κρίσεων εκκολπωματίτιδας», συμπληρώνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Μύθος  2: Αν έχετε εκκολπωμάτωση θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων

Αλήθεια: Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο μύθο, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικές ιατρικές συμβουλές για την πρόληψη της πάθησης. Η υγιεινή και πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι σπόροι όσο και οι ξηροί καρποί, αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο πρόληψης της εκκολπωματίτιδας.

Η  συχνή πεποίθηση των ασθενών ότι  οι σπόροι και οι ξηροί καρποί μπαίνουν στα εκκολπώματα του παχέος εντέρου, προκαλώντας έτσι φλεγμονή ή ρήξη, είναι διαδόσεις που δεν έχουν την παραμικρή ιατρική βάση, καθώς καμία μελέτη δεν έχει καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα και κανένας  χειρουργός δεν το έχει δει.

Μύθος 3: H εκκολπωματίτιδα δεν μπορεί να προβλεφθεί

Αλήθεια: Ερευνητές έχουν αξιολογήσει εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D θα μπορούσαν να είναι πιθανός προάγγελος της εκκολπωματίτιδας σε ασθενείς με εκκολπωμάτωση. Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν φυσιολογικά σε ασθενείς με μη επιπλεγμένη εκκολπωμάτωση, ενώ οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα υδροξυβιταμίνης D στον ορό είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν εκκολπωματίτιδα ή επιπλοκές της.

Δεν είναι αλήθεια λοιπόν ότι τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ή την επανάληψη της εκκολπωματίτιδας.  Ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D των ασθενών που είχαν εκκολπωμάτωση ή εκκολπωματίτιδα και η σύσταση για λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D όταν απαιτείται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις, θα πρέπει να ερευνάται ως πιθανός τρόπος πρόληψης.

Μύθος 4: Η διάτρηση και η περιτονίτιδα είναι πιθανότερη σε επόμενη κρίση εκκολπωματίτιδας

Αλήθεια: Η εκκολπωματίτιδα προκύπτει μόνο στο 10-25% των ατόμων με εκκολπωμάτωση. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία, ή το 75%, από αυτές τις περιπτώσεις είναι λιγότερο σοβαρά περιστατικά, που απαιτούν απλή θεραπεία σε εξωτερικά ιατρεία, και ίσως φαρμακευτική αγωγή.

Η έρευνα δείχνει ότι για τους ασθενείς που έχουν ήδη βιώσει  μια κρίση εκκολπωματίτιδας η επόμενη κρίση θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη. Το σώμα αφού μπόρεσε να χειριστεί την εκκολπωματίτιδα την πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι να αντιδράσει εξίσου καλά και την επόμενη.

«Οι αιτίες που οδηγούν σε εκκολπωματίτιδα είναι άγνωστες. Η ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι οφείλεται στην υψηλή πίεση που δέχεται το παχύ έντερο, εξαιτίας της δυσκοιλιότητας και γι’ αυτό οι ιατροί συστήνουν την υιοθέτηση μιας υγιεινής, πλούσιας σε φυτικές ίνες, διατροφής για την αποφυγή της», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Συρίγγια Συρίγγια: Νέα δεδομένα στη μόνιμη αποκατάστασή τους - Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο Δρ Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου. – Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο; Το περιεδρικό (ή περιπρωκτικό) συρίγγιο είναι ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του […]
xeirourgos.jpg Κήλες: Ποιοι κινδυνεύουν με επείγον χειρουργείο; - Η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, αλλά και η ηλικία αποτελούν τους συνηθέστερους λόγους που οι ασθενείς με κήλη κοιλιακού τοιχώματος εισάγονται εκτάκτως σε νοσοκομεία και κλινικές προκειμένου να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της, όπως έχει διαπιστώσει μια μεγάλη αναδρομική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστώνης. […]
xiarchos-5.jpg Εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα: Μύθοι και αλήθειες - Μεγάλη είναι η παραπληροφόρηση που επικρατεί σχετικά με την εκκολπωμάτωση και με την εκκολπωματίτιδα, δύο παθήσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ασθενείς  συχνά συγχέουν τις δύο αυτές συναφείς νόσους και πιστεύουν σε μύθους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που δήθεν επιδεινώνουν την κατάστασή τους, ή σχετικά με την αντιμετώπιση και την εξέλιξή τους. «Είναι […]
4738.jpg Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: ¨ένοχο¨ το καθαρό περιβάλλον; - Μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μικρόβια, όσοι δηλαδή μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι όλα πεντακάθαρα και απολυμασμένα, όπως διαπίστωσε μια ανασκόπηση 29 μελετών η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές […]
1306455.jpg Καούρα στο στομάχι; Ποιοι λόγοι την προκαλούν; - Σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιατρική διερεύνηση μπορεί να είναι η καούρα, αυτή η αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο. Αν και τα περιστασιακά επεισόδια δεν αποτελούν αιτία συναγερμού και αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στις περιπτώσεις που η ενόχληση αυτή προκύπτει συχνά, ξεπερνά δηλαδή τις 2 φορές την εβδομάδα και […]
xiarchos-4.jpg Λιπώματα: Γιατί πρέπει να τα χειρουργούμε; - Σοφή κρίνεται από την ιατρική κοινότητα η αφαίρεση των λιπωμάτων, των καλοηθών ογκιδίων που τυχαίνει να εμφανίζονται στο σώμα ορισμένων ανθρώπων, καθώς είναι σχεδόν αδύνατος ο διαχωρισμός τους από τα λιπoσαρκώματα, χωρίς την πραγματοποίηση βιοψίας. «Τα λιπώματα, εμφανίζονται οπουδήποτε στο δέρμα εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των λιποκυττάρων. Είναι καλοήθεις όγκοι που “μιμούνται” τα λιποσαρκώματα (κακοήθη […]
xiarchos-3.jpg Κήλη: γιατί είναι καλύτερη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση; - Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κάποιου είδους κήλης, με το 80% σχεδόν αυτών να αφορούν στη βουβωνική χώρα. Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, έχουν καταστήσει τη θεραπεία της πάθησης μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τον πόνο και την ταλαιπωρία σε μόλις […]
bfdd4a9f2e95a950656119aafc5325c9.jpg Σπίλοι: Πότε πρέπει να αφαιρούνται; - Η εμφάνιση των σπίλων είναι ιδιαίτερα συχνή, καθώς σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους από 10-40 ελιές, ενώ φυσιολογική κρίνεται η ύπαρξη ακόμα περισσοτέρων σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν στη βρεφική, παιδική ή εφηβική ηλικία και να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, άλλοτε σκουραίνοντας και άλλοτε γινόμενες χρωματικά ανοιχτότερες. […]
1-2.jpg Αιμορροΐδες: Το καλοκαίρι η καλύτερη περίοδος για τη θεραπεία τους - Άλλο ένα καυτό καλοκαίρι έφτασε και πολλοί ασθενείς με αιμορροΐδες “κάθονται” με φόβο και σκέφτονται την αναμενόμενη επιδείνωση των αιμορροΐδων τους, αντί να σπεύσουν να απαλλαχθούν απ’ αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί το καλοκαίρι να είναι η χειρότερη περίοδος για τις αιμορροΐδες, αλλά είναι και η καλύτερη στιγμή για την οριστική θεραπεία τους. «Κατά […]
images-16.jpg Ραγάδες πρωκτού: Μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο; - Οι πρωκτικές ραγάδες είναι επώδυνες, επιμήκεις εξελκώσεις στην είσοδο του πρωκτού, στην περιοχή του σφιγκτήρα προς τον πρωκτικό σωλήνα, που προκαλούνται συνήθως από το τέντωμα του πρωκτικού βλεννογόνου. Μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα ή παρατεταμένη διάρροια, μειωμένη ροή αίματος προς την περιοχή (όπως παρατηρείται περιστασιακά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας), σε τοκετό και σε φλεγμονώδεις διαταραχές […]