6cc2e3d60a0cb97c2967f0701a40f9df_xl_600_400_-632923083.jpg

Εγκυμοσύνη και σεξ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Σεπτεμβρίου, 2016

Ερωτήσεις χωρίς ταμπού για το σεξ (και οι απαντήσεις τους)

«Χιόνια, κρύο, καιρός για δύο», λέει η γνωστή φράση, όμως τι γίνεται τώρα που όπου να ‘ναι γίνεστε τρεις;

Το μωρό που περιμένετε έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σας πριν καν γεννηθεί κι ένας από τους τομείς που αλλάζουν πρώτοι είναι η σχέση με το σύντροφό σας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που έρχεται «πάνω-κάτω» είναι η ερωτική σας διάθεση και κατά συνέπεια οι σεξουαλικές επαφές.

Τελικά, επιτρέπεται να κάνετε σεξ ή όχι;

Ποιες στάσεις είναι οι πλέον ενδεδειγμένες;

Και, το κυριότερο, τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε λιγότερο ή περισσότερο σεξ από ό,τι παλαιότερα;

– Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν μείωση της ερωτικής διάθεσης στη γυναίκα;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσουν οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα αντιμετωπίζει το σεξ.

Απόδειξη το ότι υπάρχουν έγκυες που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ερωτική επαφή κι άλλες που γίνονται σεξουαλικά πιο δραστήριες από ό,τι ήταν πριν.

Άλλωστε, για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας δεν ευθύνονται πάντα οι ορμόνες αλλά και ο φόβος που μπορεί να νιώθει η γυναίκα, ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο σύντροφός της, τα ταμπού που ενδεχομένως έχει ή και το εάν ο γυναικολόγος της είναι «αυστηρός» ή όχι.

Φυσικά να σημειώσουμε ότι πολλές φορές είναι απαγορευτική η σεξουαλική επαφή για ιατρικούς λόγους όπως σε χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, ανεπάρκεια έσω τραχηλικού στομίου και πολλές άλλες παθήσεις που μόνο ο μαιευτήρας της κάθε γυναίκας μπορεί να αποφασίσει στο αν επιτρέπονται ή όχι.

– Η ερωτική επαφή είναι πιο επώδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει σε κάθε γυναίκα και κάθε φορά, πολλές έγκυες διαπιστώνουν ότι το σεξ όταν είναι έγκυες τις κάνει συχνά να νιώθουν λίγο άβολα.

Η αιτία είναι ότι ο τράχηλος, η μήτρα αλλά και το στήθος είναι πιο ευαίσθητα αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τη λίπανση του κόλπου και μερικές φορές παρατηρούνται περισσότερα υγρά που όμως για κάποιες έγκυες είναι αντιαισθητικά.

– Τα ζευγάρια που επιλέγουν να απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο δύσκολο να αποκαταστήσουν τις ερωτικές επαφές μετά τη γέννα;

Όταν η απόσταση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι σεξουαλικές σχέσεις μετά τον τοκετό.

Άλλωστε, οι καινούριες ευθύνες που φέρνει μαζί του το μωρό σε συνδυασμό με την κούραση και την αϋπνία που πρωταγωνιστούν το πρώτο διάστημα μετά τη γέννησή του, επιδεινώνουν συχνά την κατάσταση και αποτελούν αφορμές για καυγάδες.

Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να διατηρήσει το ζευγάρι την τρυφερότητα (ακόμα και χωρίς σεξ) και το χιούμορ του, ώστε να αντιμετωπίσει από κοινού τις δυσκολίες της επόμενης φάσης της ζωής του.

– Η λίμπιντο είναι συνήθως πιο πεσμένη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου;

Πολλές γυναίκες βλέπουν την ερωτική τους διάθεση να πέφτει στη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης τους.

Οι λόγοι είναι τόσο ψυχολογικοί (φόβος και ανησυχία ότι μπορεί κάτι να πάθει το μωρό) όσο και φυσιολογικοί (έκρηξη της προγεστερόνης που προκαλεί ναυτίες, αίσθημα κόπωσης κ.λπ.).

Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν οι ναυτίες υποχωρούν και η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πιο ασφαλής και σίγουρη για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης της, τότε η λίμπιντό της επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

– Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιορίσουν τις εναλλαγές σε στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ;

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να εφαρμόσετε στην πράξη ολόκληρο το Κάμα Σούτρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίψετε οποιαδήποτε στάση, αρκεί να μην σας κάνει να νιώθετε άβολα και να μην σας προκαλεί πόνο ή κούραση.

Το ποιες ακριβώς είναι αυτές θα το επιλέξετε εσείς, μαζί με το σύντροφό σας.

– Ποιες στάσεις θεωρούνται βολικές στην εγκυμοσύνη;

Ακόμα κι αν η διάθεση για σεξ από το ζευγάρι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η όλο και μεγαλύτερη κοιλιά σας είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας σαν ζευγάρι.

Για παράδειγμα, η “ιεραποστολική” στάση θα γίνει σιγά σιγά μάλλον άβολη και θα πρέπει να εξερευνήσετε διαφορετικούς ορίζοντες σε ό,τι αφορά τις στάσεις.

Μερικές από τις πιο βολικές για την κατάστασή σας είναι οι εξής:

  • Εσείς από πάνω. Βολεύει γιατί μπορεί να γίνει χωρίς να ασκείται πίεση στην κοιλιά σας.
  • Ξαπλωμένοι αντικριστά στο πλάι. Έτσι δεν νιώθετε το βάρος της κοιλιάς αλλά ταυτόχρονα αισθάνεστε ότι η μήτρα σας υποστηρίζεται καθώς ακουμπάει στο κρεβάτι.
  • “Κουταλάκια”. Είναι η πιο συνηθισμένη στάση κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης γιατί είναι πολύ άνετη για την έγκυο και δεν επιτρέπει βαθιά διείσδυση που είναι συχνά επώδυνη κατά το τελευταίο στάδιο της κύησης.

Να θυμάστε όμως ότι η καλύτερη στάση είναι εκείνη που δεν σας προκαλεί δυσαρέσκεια, πόνο στην διείσδυση και φυσικά άγχος κατά την επαφή.

– Το μασάζ σαν προκαταρκτικό επιτρέπεται όταν η γυναίκα είναι έγκυος;

Εξαρτάται από το είδος του μασάζ, τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται και το εάν χρησιμοποιούνται κάποιες ουσίες που αντενδείκνυνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε τις μαλάξεις στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους, αλλά και τα λάδια για μασάζ που περιέχουν αιθέρια έλαια (μπορείτε αντί για κάποιο από αυτά να χρησιμοποιήσετε μια αρωματική κρέμα σώματος).

Αντίθετα, το μασάζ στα πόδια, τα χέρια, τους ώμους και τον αυχένα όχι μόνο επιτρέπονται αλλά και θα προσφέρουν στην έγκυο ένα αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης.

– Το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάνει τα ζευγάρια να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές (χωρίς εντολή γιατρού!) όταν η γυναίκα μείνει έγκυος είναι η ανησυχία τους μήπως η πράξη αυτή προκαλέσει προβλήματα στο μωρό.

Ωστόσο, όλοι οι γυναικολόγοι συμφωνούν ότι από τη στιγμή που η κύηση εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος.

Το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο ο οποίος αποσβένει κάθε κραδασμό που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ ένας σχηματισμός από βλέννες στο άνοιγμα του τραχήλου αποκλείει την είσοδο μικροβίων προς τη μήτρα.

Εάν λοιπόν σας ευχαριστεί και εφόσον ο γιατρός σας δεν έχει αντίρρηση, μπορείτε να απολαμβάνετε το σεξ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προς το τέλος, μάλιστα, είναι ένας εξαίρετος τρόπος να προκαλέσετε με φυσιολογικό τρόπο την έναρξη του τοκετού.

– Εάν προκληθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επαφής, το σεξ θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι τον τοκετό;

Εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία.

Η παρουσία μερικών σταγόνων αίματος μπορεί να οφείλεται απλά και μόνο στο γεγονός ότι ο τράχηλος αιματώνεται περισσότερο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η πίεση κατά τη διείσδυση προκάλεσε ρήξη κάποιου μικρο-αγγείου.

Ωστόσο, όταν στην εγκυμοσύνη υπάρχει για οποιοδήποτε λόγο εμφάνιση αίματος, ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει για την σοβαρότητα της κατάστασης και να σας δώσει περαιτέρω συμβουλές είναι ο γυναικολόγος σας.

– Ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση της γυναίκας;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Σε ερευνητικό επίπεδο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η λίμπιντο στις γυναίκες που θηλάζουν αυξάνεται και άλλες που υποστηρίζουν ότι μειώνεται.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι αποκλειστικά ο θηλασμός αλλά γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μιας νέας μαμάς αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού της που επηρεάζουν και την ερωτική διάθεση –είτε θηλάζει είτε όχι.

Η κούραση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου είναι προφανές ότι μπορεί να κάνουν οποιονδήποτε άνθρωπο να βάλει το σεξ πιο πίσω στη λίστα με τις προτεραιότητές του.

Ωστόσο, κάτι για το οποίο μπορεί να ευθύνεται η γαλακτοφορία είναι η ελλιπής λίπανση του κόλπου.

 Από τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Ιωάννη Καλογήρου.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γυναίκα Σεξουαλικά Προβλήματα και Γυναίκα: Η Λύση είναι στο Laser! - Το πέρασμα του χρόνου φέρνει τις γυναίκες αντιμέτωπες με καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, όπως πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ατροφία και χαλάρωση κόλπου και ήπια ακράτεια ούρων. Κάποιες φορές οι προηγούμενες διαταραχές μπορεί να εμφανισθούν και στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας ιδίως μετά τον τοκετό. Μέχρι πρόσφατα οι θεραπείες στα προβλήματα που […]
33385209.jpg Πόσα ξέρεις για την κατάψυξη ωαρίων; Μήπως τελικά σε ενδιαφέρει περισσότερο από όσο νομίζεις; - Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει άμεση πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο σχετικά με την γονιμότητα των γυναικών αλλά και το ποια είναι η καλύτερη ηλικία για τεκνοποίηση.Οι γυναίκες, όπως είναι γνωστό, γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά φθίνει. Η μοντέρνα γυναίκα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να […]
imagehandler-ashx-5.jpg Κατάψυξη ωαρίων – Διατηρώντας την γονιμότητα έως τα 50 - Ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας και ειδικά στις γυναίκες καριέρας που σίγουρα η απόφαση για οικογένεια γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η σύγχρονη εποχή έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και  ιδίως αυτών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων. Τι είναι όμως  η διαδικασία αυτή; […]
katathlipsix-pregnancy.jpg Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και που οφείλεται - Μετά την γέννηση του παιδιού τους, συνήθως όταν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί, πολλές μαμάδες παρουσιάζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις. Η απόλυτη ευτυχία και χαρά για το ευχάριστο αυτό γεγονός, μετατρέπεται σε άγχος, εκνευρισμό, απελπισία, αρνητικές σκέψεις και αποστροφή. Όλα αυτά ενδεχομένως να είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ιδιοτροπία […]
toxo2.jpg ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Προστασία από το τοξόπλασμα Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προστατέψετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία όχι και τόσο σπάνια μόλυνση, ειδικά εάν έχετε γάτες που κυκλοφορούν στον δρόμο, τρώτε ωμό/μισομαγειρεμένο κρέας, πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή ασχολείστε με την κηπουρική. […]
6cc2e3d60a0cb97c2967f0701a40f9df_xl_600_400_-632923083.jpg Εγκυμοσύνη και σεξ - Ερωτήσεις χωρίς ταμπού για το σεξ (και οι απαντήσεις τους) «Χιόνια, κρύο, καιρός για δύο», λέει η γνωστή φράση, όμως τι γίνεται τώρα που όπου να ‘ναι γίνεστε τρεις; Το μωρό που περιμένετε έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σας πριν καν γεννηθεί κι ένας από τους τομείς που αλλάζουν πρώτοι είναι η σχέση με […]
diatrofi-pregnancy.jpg ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός του ότι προσφέρει στο μωρό σας ένα καλό ξεκίνημα, μπορεί να συντελέσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη διάφορων παθήσεων. Κατά το British και American Diabetic Association, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης  συνίσταται να προσλαμβάνει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να λαμβάνονται μια ευρεία γκάμα διατροφικών […]
gym-pregnancy.jpg Μπορώ να ασκούμαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Η άσκηση αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Δράσεις όπως το ανέβασμα μιάς σκάλας, μια βόλτα στα  καταστήματα ή ένας γρήγορος βηματισμός για να προλάβουμε το λεωφορείο αποτελούν από μόνες τους μορφές άσκησης. Ο όρος αναζωογοννητική  άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα  κατά τη διάρκεια […]
τοκετό 8 βήματα προστασίας από τον πρόωρο τοκετό - Εάν υπήρχε κάποιος τρόπος που θα διασφάλιζε πως θα φτάσετε στο νοσοκομείο στην ώρα σας και ούτε μέρα νωρίτερα δεν θα τον ακολουθούσατε; Ορίστε, λοιπόν, όχι ένας αλλά 8 τρόποι, οι οποίοι από έρευνες εγγυώνται όχι μόνο πως θα κάνουν το μωράκι σας “Άγγλο” στο ραντεβού του αλλά και πως θα του δώσουν το καλύτερο […]
menopause2.jpg ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ! - Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στην εξέλειξη της ζωής της γυναίκας, ορίζεται ως η παύση της εμμήνου ρήσεως, δηλάδη, της περιόδου. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου παρουσιάζεται είναι περί τα 51,4 χρόνια με μια απόκλιση 3,8 ετών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφανισή της είναι διάφοροι, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου, ο αριθμός […]