Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ευρύτερα γνωστή ως δισκοκήλη, συγκαταλέγεται στις πλέον συχνές αιτίες πρόκλησης πόνου, τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στα άκρα, και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εκτιμάται δε, ότι ένας στους δυο θα εμφανίσουν κήλη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο κάποια στιγμή στη ζωή τους, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 70% μετά την ηλικία των 30 ετών!
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Δρ Στυλιανός Καπετανάκης μας ενημερώνει για τις πρωτοποριακές, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πάθηση και ανακουφίζουν άμεσα τους ασθενείς από τον πόνο.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα φυσικά «μαξιλαράκια» που υπάρχουν μεταξύ των σπονδύλων και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών. Γι’ αυτό και αποκαλούνται ως τα «αμορτισέρ» της σπονδυλικής στήλης. Διάφοροι παράγοντες, με κύριο την προοδευτική εκφύλιση των δίσκων λόγω γήρανσης, αλλά και άλλους, όπως η παχυσαρκία, μπορεί να έχουν ως συνέπεια τη μετατόπιση υλικού του πυρήνα των δίσκων πιέζοντας νεύρα. Όταν η μετατόπιση υλικού είναι σημαντική, γίνεται λόγος για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συνήθως, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και κολύμβηση. Ωστόσο, όταν ο πόνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, τότε η κήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Σύγχρονη αντιμετώπιση
Στο παρελθόν, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αντιμετωπιζόταν με μεγάλες και εργώδεις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, με δύσκολη κι επώδυνη αποκατάσταση που έπαιρνε αρκετό χρόνο. Σήμερα, ωστόσο, οι ίδιες παθήσεις μπορούν στην πλειονότητά τους να αντιμετωπιστούν με πρωτοποριακές και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που προσφέρουν στους ασθενείς άμεση ανακούφιση και ταχύτερη αποκατάσταση. Η σύγχρονη τάση στην αντιμετώπιση των παθήσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές του παρελθόντος και να εφαρμόζονται διαδερμικές τεχνικές, οι οποίες εκτελούνται διαμέσου πολύ μικρών οπών (μεγέθους 8-10 χιλιοστών το πολύ) και αξιοποιώντας τα φυσικά διαφράγματα του οργανισμού.
Ενδοσκοπική δισκεκτομή
Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της εκφύλισης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή ή μικροδισκεκτομή (MIS). Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που διαρκεί μόλις 20 λεπτά, υπό τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων, που μοιάζουν με αυτά της αρθροσκόπησης γόνατος. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά την επέμβαση και ανακάμπτει πλήρως εντός ολίγων εβδομάδων.
Νουκλεοπλαστική με laser
Μια άλλη μέθοδος, πραγματικά ελάχιστης επεμβατικότητας που μπορεί επίσης να γίνει χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, είναι η διαδερμική νουκλεοπλαστική με laser.
Κατά τη μέθοδο αυτή, υπό τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση, τοποθετείται μία οπτική ίνα μέσα στον δίσκο που πάσχει και με την ενέργεια του laser προκαλείται εξάχνωση τμήματος του δίσκου, άρα και μείωση της πίεσης του νεύρου που προκαλεί τον πόνο. Η εν λόγω μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.
Εξειδίκευση – Εμπειρία
Οι εν λόγω τεχνικές απαιτούν μεγάλη εξειδίκευση κι εμπειρία από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και υποστήριξη με τις κατάλληλες υποδομές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγονται κέντρα που διαθέτουν τόσο την τεχνογνωσία όσο και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό. Πρωτοπόρος στην παροχή καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει τον απαραίτητο, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για την πραγματοποίηση όλου του φάσματος επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, ενώ ο Δρ Καπετανάκης έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαδερμικών επεμβάσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.