Η διπολική διαταραχή είναι η ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία επεισοδίων μανίας σε συνδυασμό ή όχι με επεισόδια κατάθλιψης. Η μανία είναι η αντίπολος κατάσταση της κατάθλιψης και έχει παρομοίως, φασική πορεία. Η κάθε φάση(επεισόδιο) της διπολικής διαταραχής διαρκεί περίπου 6 μήνες, χωρίς θεραπεία Η διπολική διαταραχή συνήθως εμφανίζεται πριν την ηλικία των 30 ετών, με την ίδια περίπου συχνότητα και στα 2 φύλλα.
Στην αιτιολογία της διπολικής διαταραχής παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα, ενδοκρινικοί παράγοντες, βιοχημικοί παράγοντες(υπερδραστηριότητα ντοπαμίνης), διαταραχές ύδατος και ηλεκτρολυτών, ψυχοδυναμικοί παράγοντες, στρεσσογόνα γεγονότα ζωής.
Κατά το επεισόδιο, ο ασθενής που πάσχει από διπολική διαταραχή μπορεί να συμπεριφέρεται με υπερβολική οικειότητα, να’ναι ντυμένος προκλητικά. Το συναίσθημα είναι ευφορικό, διαχυτικό ή ευερέθιστο. Ο πάσχον από διπολική διαταραχή υπερτιμάει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι είναι δυνατός, ωραίος, έξυπνος, πλούσιος.. κάποιες φορές φτάνοντας έως και να παραληρεί. Φλυαρεί, είναι υπερδραστήριος, συγκεντρώνεται δύσκολα, ενώ έχει μειωμένες ανάγκες για ύπνο. Η κρίση του ασθενούς με διπολική διαταραχή είναι συχνά μειωμένη και μπορεί να οδηγηθεί σε κοινωνική έκπτωση (π.χ. οικονομική καταστροφή, ανεργία, διαζύγιο..), ενώ δυνητικά, μπορεί να’χει επικίνδυνη συμπεριφορά για τον ίδιο ή και τους γύρω του. Είναι επιρρεπής σε καταχρήσεις.
Η πορεία της διπολικής διαταραχής είναι χρόνια, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία, πολλοί μπορούν να ζήσουν μία σχετικά φυσιολογική ζωή.
Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής έχει παρόμοιους στόχους με αυτούς της κατάθλιψης. Αυτοί είναι: η καταπολέμηση της φάσης μανίας, η αποτροπή προσεχών φάσεων, και η προστασία του ασθενούς απ’ το ενδεχόμενο της αυτο ή/και ετεροκαταστροφής. Η προσέγγιση είναι βιολογική, ψυχοθεραπευτική και ψυχοκοινωνική. Οι κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι τα αντιψυχωτικά, οι σταθεροποιητές διάθεσης, οι βενζοδιαζεπίνες. Τέλος, αν η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη για τον ασθενή, προτείνεται νοσηλεία.
Καλοδίκη Βιργινία Φαμπιόλα – Ψυχίατρος