γονιµότητα

Διερεύνηση της γυναικείας υπογονιµότητας µε εξατοµικευµένη προσέγγιση

ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

3 Μαΐου, 2023

Ένα χρόνο μετά από τακτικές σεξουαλικές επαφές και τη μη επίτευξη κύησης θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση της γονιμότητας του ζευγαριού. Ωστόσο, το διάστημα αυτό αλλάζει σε 6 μήνες, εάν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, εάν υπάρχουν διαταραχές περιόδου ή κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα, όπως παθολογία της μήτρας, των σαλπίγγων, ενδομητρίωση, κ.λπ. ή κάποιο γνωστό πρόβλημα ανδρικής γονιμότητας.

Η Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ Μαρίνα Δημητράκη μας δίνει κατευθύνσεις για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, που αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας, παγκοσμίως.

Τι εξετάσεις γίνονται για την υπογονιμότητα;

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα, ώστε να καλύπτει όλους τους σχετιζόμενους παράγοντες. Σημαντική θεωρείται η παράλληλη διερεύνηση της αναπαραγωγικής υγείας του άνδρα. Αρχική θέση θα πρέπει να έχουν εξετάσεις λιγότερο επεμβατικές, οι οποίες καλύπτουν τις συνηθέστερες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας.

Το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων διερεύνησης, καθώς και η έκταση του εργαστηριακού ελέγχου θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ηλικία της γυναίκας, τη διάρκεια της υπογονιμότητας, τις προτιμήσεις του ζευγαριού, τις ιδιαιτερότητες του ιατρικού ιστορικού τους, καθώς και την κλινική εξέταση.

Τη σημαντικότερη θέση στη διαγνωστική διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού κατέχει η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ιστορικού αναπαραγωγικής υγείας και η κλινική εξέταση. Με την κλινική εξέταση (υπερηχογραφικό έλεγχο) γίνεται εκτίμηση των ωοθηκικών αποθεμάτων σε ωάρια και ελέγχεται η εικόνα των έσω γεννητικών οργάνων για την παρουσία παθολογικών καταστάσεων, που επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα (ενδομητρίωση, ανατομικές παραλλαγές της μήτρας, αδενομύωση, φλεγμονή των σαλπίγγων, κ.α).

Η καλή γνώση του ιατρικού ιστορικού καθώς και της γυναικολογικής κλινικής κατάστασης της γυναίκας, θα βοηθήσουν στην επιλογή διενέργειας των απαραίτητων για το ζευγάρι εξετάσεων, αλλά και στην οργάνωση και τον σχεδιασμό του πλέον κατάλληλου πρωτοκόλλου θεραπείας.

Σημαντική είναι η γνώση της κατάστασης των σαλπίγγων, καθώς και η αντικειμενική εκτίμηση των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια. Η διαβατότητα και η κλινική εικόνα των σαλπίγγων, όπως επίσης και η ανατομία της μήτρας ελέγχονται με την υστεροσαλπιγγογραφία.

To απόθεμα των ωοθηκών σε ωάρια εκτιμάται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, καθώς και με τον έλεγχο στον ορό του αίματος της ορμόνης antimullerian (AMH). Η γνώση του αποθέματος είναι σημαντική, ώστε να εκτιμηθεί πόσο εύκολα μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία η συγκεκριμένη γυναίκα να παράξει αρκετά και καλής ποιότητας ωάρια. Η εξέταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για γυναίκες άνω των 35 ετών, σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, όταν έχει προηγηθεί κάποιο χειρουργείο στις ωοθήκες ή υπάρχει μία μόνο ωοθήκη, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, καθώς και σε αυτές που είχαν χαμηλή ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία υποβοήθησης αναπαραγωγής. Βασική επίσης είναι και η διενέργεια όλων των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, καθώς και ο έλεγχος ορμονών.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια μικροεπεμβατική διαδικασία, κατά την οποία ελέγχονται και αντιμετωπίζονται παθολογίες της κοιλότητας της μήτρας, όπως πολύποδες, ανατομικές ανωμαλίες, ινομυώματα, συμφύσεις, φλεγμονές. Συχνά, η υστεροσκόπηση αποτελεί μέρος των εξετάσεων πρώτης γραμμής στη διερεύνηση της γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας.

Τέλος, η λαπαροσκόπηση αποτελεί δεύτερης γραμμής εξέταση στο πλαίσιο διερεύνησης. Με τη λαπαροσκόπηση ελέγχεται χειρουργικά η γυναικεία πύελος για παθολογίες.

Καταλήγοντας, σε μια εποχή που έχει τεθεί στη διάθεση του εξειδικευμένου γιατρού πληθώρα αποτελεσματικών εξετάσεων, σημαντική είναι η εξατομίκευση της διαγνωστικής διερεύνησης, ανάλογα με το ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας.

Από την Γυναικολόγο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Δρ. Μαρίνα Δημητράκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

γονιµότητα Διερεύνηση της γυναικείας υπογονιµότητας µε εξατοµικευµένη προσέγγιση - Ένα χρόνο μετά από τακτικές σεξουαλικές επαφές και τη μη επίτευξη κύησης θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση της γονιμότητας του ζευγαριού. Ωστόσο, το διάστημα αυτό αλλάζει σε 6 μήνες, εάν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, εάν υπάρχουν διαταραχές περιόδου ή κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα, όπως παθολογία της μήτρας, των σαλπίγγων, ενδομητρίωση, κ.λπ. ή […]