Διέγερση υπογλώσσιου νεύρου για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας: Η εναλλακτική της μάσκας CPAP

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

24 Μαΐου, 2024

Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, ο ανώτερος αεραγωγός, δηλαδή το κομμάτι του αναπνευστικού που εκτείνεται από τη μύτη έως τις φωνητικές χορδές κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας ουσιαστικά την αναπνοή. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες Έλληνες υπολογίζεται ότι πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει διαταραχές στον ύπνο. Η παραμέληση αντιμετώπισης του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών.

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Ιωάννης Κουτσουρελάκης μας ενημερώνει αναλυτικά για την αντιμετώπισή του.

Πώς ορίζουμε την αποφρακτική υπνική άπνοια;

Ως αποφρακτική υπνική άπνοια ορίζεται η διακοπή της αναπνοής για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, 5 φορές την ώρα και πάνω. Όταν οι άπνοιες είναι από 5 έως 15 φορές την ώρα, η υπνική άπνοια θεωρείται ήπιου βαθμού, όταν οι άπνοιες είναι από 15 έως 30 την ώρα, η υπνική άπνοια θεωρείται μετρίου βαθμού, ενώ όταν είναι πάνω από 30 την ώρα, η υπνική άπνοια θεωρείται σοβαρού βαθμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα αλλά και οι επιπτώσεις της;

Από τα βασικότερα συμπτώματα είναι το έντονο ροχαλητό, το ξύπνημα με πνιγμό και η δυσκολία στην αναπνοή κατά τον ύπνο. Το αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι οι ασθενείς να ξυπνούν κουρασμένοι και να έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολίες στη συγκέντρωση και κακή διάθεση. Ο κακός ύπνος λόγω της υπνικής άπνοιας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση κατά την ημέρα, κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και σε τροχαία κι εργατικά ατυχήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντικά αυξημένος.

MyDoctors Koutsourelakis keimenou 1

Ποια είναι η θεραπεία της;

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η μάσκα CPAP. Πολλοί όμως ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση της, αφήνοντας την υπνική τους άπνοια χωρίς θεραπεία.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους ασθενείς, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα CPAP, υπάρχει η θεραπεία διέγερσης του υπογλώσσιου νεύρου με το σύστημα Genio. Η θεραπεία αυτή μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τις άπνοιες και το ροχαλητό, χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα CPAP.

Τι είναι το σύστημα Genio;

H θεραπεία διέγερσης του υπογλώσσιου νεύρου με το σύστημα Genio είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που συνίσταται στην εμφύτευση κάτω από το πηγούνι ενός νευροδιεγέρτη μέσα από μια μικρή τομή, στο πλαίσιο ενός χειρουργείου διάρκειας 1.5 περίπου ώρας. Το υπογλώσσιο νεύρο είναι το νεύρο που κινεί τη γλώσσα, οπότε ο νευροδιεγέρτης που εμφυτεύεται μπορεί να ωθεί τη γλώσσα προς τα εμπρός και να ανοίγει τον αεραγωγό, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις άπνοιες. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να φάει και να μιλήσει κανονικά και ο πόνος είναι ελάχιστος. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον νευροδιεγέρτη ένα μήνα περίπου μετά την επέμβαση, για να δοθεί χρόνος να επουλωθεί η τομή. Ο νευροδιεγέρτης ενεργοποιείται από ένα έμπλαστρο μιας χρήσης που τοποθετείται κάτω από το πηγούνι και τροφοδοτεί τον διεγέρτη με ενέργεια. Σε αντίθεση με άλλους νευροδιεγέρτες, το σύστημα Genio δεν χρειάζεται την εμφύτευση μπαταρίας ή καλωδίων. Επιπλέον, οι ασθενείς με αυτό το εμφύτευμα μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία οποιασδήποτε περιοχής του σώματος χωρίς περιορισμούς.

Από τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη (www.koutsourelakis.gr) (www.sleependoscopy-koutsourelakis.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Koutsourelakis keimenou 2 Διέγερση υπογλώσσιου νεύρου για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας: Η εναλλακτική της μάσκας CPAP - Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, ο ανώτερος αεραγωγός, δηλαδή το κομμάτι του αναπνευστικού που εκτείνεται από τη μύτη έως τις φωνητικές χορδές κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας ουσιαστικά την αναπνοή. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες Έλληνες υπολογίζεται ότι πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι περίπου ένας στους τρεις […]