Διαβήτης κύησης

ΣΚΙΩΤΗ ΡΑΝΙΑ

14 Μαΐου, 2024

Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η διαταραχή – αύξηση της γλυκόζης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια απαντάται ολοένα και συχνότερα, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι αγγίζει το 15% των γεννήσεων.

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Ράνια Σκιώτη απαντά στις ερωτήσεις μας και ενημερώνει τις νέες μητέρες για τον «γλυκό» εχθρό που πρέπει να αφοπλιστεί εγκαίρως, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη.

Πότε γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται στον 6ο μήνα μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας, μέσω της καμπύλης σακχάρου. Σε περίπτωση, όμως, ύπαρξης παραγόντων κινδύνου μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ακόμα και από την αρχή της κύησης για καλύτερη αντιμετώπιση και αποφυγή επιπλοκών.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης;

Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης έχουν οι γυναίκες με:

  • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • παχυσαρκία
  • προηγούμενη κύηση με εμφάνιση διαβήτη
  • μακροσωμία νεογνού σε προηγούμενη κύηση (βάρος >4 kg)
  • ηλικία >30 έτη
  • ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών ή αντίστασης στην ινσουλίνη
  • εμφάνιση υπέρτασης σε προηγηθείσα εγκυμοσύνη
  • προηγούμενος ενδομήτριος θάνατος εμβρύου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου μπορεί να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης;

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την αποφυγή μακροσωμίας (δηλαδή συσσώρευσης λίπους και αύξηση βάρους >4 kg), που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία επίτευξης φυσιολογικού τοκετού.

Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, καθώς και ασφυξίας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, η έγκαιρη αντιμετώπιση συμβάλλει στην αποφυγή άλλων επιπλοκών, όπως καθυστέρηση της πνευμονικής ωρίμανσης ή εμφάνιση υπογλυκαιμίας του νεογνού αμέσως μετά τη γέννηση.

Εκτός των άμεσων επιπλοκών, τα παιδιά αυτά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και εμφάνισης διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, όμως, είναι επιβλαβής και για τη μητέρα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυστοκία, προεκλαμψία, αύξηση αμνιακού υγρού και πρόωρο τοκετό. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων με την πάροδο της ηλικίας .

Για την πρόληψη των παραπάνω συνιστάται σωστή διατροφή, άσκηση και στόχευση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και περιοδικός έλεγχος τιμών σακχάρου.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης επιτυγχάνεται με διαιτητική αγωγή προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κύησης, αυτοέλεγχο με μετρήσεις τόσο του σακχάρου νηστείας όσο και των μεταγευματικών τιμών (4-6 φορές την ημέρα) και ήπια άσκηση εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Σημαντική, επίσης, είναι η μη πρόσληψη υπερβολικών κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση μη επίτευξης φυσιολογικών τιμών σακχάρου για την κύηση χορηγείται ινσουλίνη που είναι ασφαλής για το έμβρυο, η οποία διακόπτεται αμέσως μετά τον τοκετό.

Κλείνοντας, τι θα συστήνατε στις νέες μανούλες;

Η έγκυος με σακχαρώδη διαβήτη κύησης θα πρέπει να έχει σωστή παρακολούθηση και συχνή επαφή με τον ενδοκρινολόγο, τον διατροφολόγο και τον μαιευτήρα της. Αυτό θα της εξασφαλίσει έναν φυσιολογικό τοκετό, καθώς και θηλασμό και θα αποκτήσει ένα υγιές βρέφος.

Από την Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο Ράνια Σκιώτη 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Skioti shutterstock 1912626142 Διαβήτης κύησης - Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η διαταραχή – αύξηση της γλυκόζης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια απαντάται ολοένα και συχνότερα, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι αγγίζει το 15% των γεννήσεων. Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Ράνια Σκιώτη απαντά στις ερωτήσεις μας και ενημερώνει τις νέες μητέρες για τον «γλυκό» […]