Η εγκυμοσύνη δεν προετοιμάζει μόνο το έμβρυο για τον τοκετό με την πλήρη ανάπτυξή του αλλά προετοιμάζει και τη μητέρα για την πολύ σημαντική διαδικασία του θηλασμού.
Όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη αποθηκεύονται στο σώμα της γυναίκας από 2 έως 4 κιλά λίπους, τα οποία χρησιμεύουν μετέπειτα ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή γάλακτος, καθώς επίσης συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε έκκριση ορμονών απαραίτητων κατά την περίοδο της γαλουχίας.
Ποιες οι ημερήσιες διατροφικές ανάγκες της μητέρας στο θηλασμό;
Η γυναίκα που θηλάζει χρειάζεται ημερησίως 600kcal παραπάνω σε σύγκριση με τις ανάγκες που είχε προ εγκυμοσύνης, εκ των οποίων περίπου τις μισές τις καλύπτει από τα αποθέματα λίπους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως ανάλογα με την περίπτωση απαιτούνται από 350-600kcal/ημέρα.
Θα πρέπει να συμπεριλάβει στην καθημερινότητά της:
- 2 μερίδες πρωτεΐνης: κρέας, ψάρι, αβγά, όσπρια, γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί
- 5-7 μερίδες δημητριακών: ψωμί, ρύζι, δημητριακά πρωϊνού, μακαρόνια, κράκερς
- 3-5 μερίδες φρούτων
- 3-5 μερίδες λαχανικών
- 3 μερίδες γαλακτοκομικών: γάλα, γιαούρτι, τυρί
- 200-2.500ml υγρών: νερό, χυμοί, γάλα, σούπες, φρούτα, λαχανικά
Το ψάρι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου και ιωδίου-απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Η θηλάζουσα είναι ασφαλές να καταναλώνει 2-3 μερίδες ψαριού σε εβδομαδιαία βάση, παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέξει την κατανάλωση μεγάλων ψαριών αυξημένης περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα -μόλυβδο και υδράργυρο-, όπως ο ξιφίας και ο σολωμός.
Καλές επιλογές ψαριών είναι η γλώσσα, η πέρκα, η τσιπούρα, το λαβράκι, οι σαρδέλες και ο γαύρος.
Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να μειώσει ή να αποφεύγει;
Όσον αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ επιτρέπονται 2 κούπες καφέ ημερησίως αν και καλό είναι να προτιμώνται τα προϊόντα ντεκαφεϊνέ και 1 ποτό-30 ml οινοπνευματούχο όπως βότκα ή ουίσκι ή 100 ml κρασί ή μπύρα. Η κατανάλωση στα συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται 2-3 ώρες πριν τον επόμενο θηλασμό. Το ίδιο ισχύει και για το τσιγάρο το οποίο καλό είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τέλος, σχετικά με τις τροφές οι οποίες απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναφέρεται βιβλιογραφικά ότι καλό είναι να αποφεύγονται τα όσπρια, οι αγκινάρες, τα σταυροειδή λαχανικά δηλαδή το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πορτοκάλια και διάφορα άλλα, διότι είτε προκαλούν κολικούς είτε αλλεργικές αντιδράσεις στο νεογνό. Το ιδανικότερο είναι να μην αποκλείεται καμία τροφή, αλλά αντίθετα να δοκιμάζονται όλες ούτως ώστε να εξαχθεί ένα καθαρά εξατομικευμένο μοντέλο διατροφής για το εκάστοτε δίδυμο μητέρας-βρέφους.
Από την Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Δρ Παρή Καλογιάννη (www.parikalogianni.gr)
Πηγή: www.parikalogianni.gr/blog