Τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες. Το γεγονός ότι η συχνότητά του έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση, καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Νέα δεδομένα στη βιοψία του προστάτη, του μόνου τρόπου για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του καρκίνου του προστάτη, φέρνει η διαπερινεϊκή βιοψία.
Ο Χειρουργός – Ουρολόγος Αθανάσιος Βούλγαρης μας εξηγεί γιατί θεωρούνται το “gold standard” των μεθόδων για τη διάγνωσή του.
– Πώς γίνεται σήμερα η ασφαλής επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη;
Επί του παρόντος, γίνεται με τη διορθική βιοψία και μετά από ιστοπαθολογική εξέταση. Όμως, τα ποσοστά επιτυχίας της συμβατικής διορθικής βιοψίας είναι μάλλον χαμηλά με περίπου 30% ανίχνευση κατά την πρώτη και περίπου 20% μετά την επαναβιοψία. Οι περιορισμοί αυτοί καθώς και η συχνότητα επιπλοκών των διορθικών βιοψιών οδήγησαν στην ανάπτυξη των πολλά υποσχόμενων διαπερινεϊκών βιοψιών προστάτη.
– Πόσο μεγαλύτερη ακρίβεια προσθέτουν οι διαπερινεϊκές βιοψίες στη διάγνωση;
Οι διαπερινεϊκές βιοψίες προσφέρουν μια ασφαλέστερη προσπέλαση, αποφεύγοντας το ορθό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την ανίχνευση της νόσου ακόμα και στην πρόσθια ζώνη του προστάτη. Παράλληλα, παρέχουν μια ακριβή χαρτογράφηση του προστάτη με συστηματική δειγματοληψία ολόκληρου του αδένα. Βοηθούν επίσης, στην κατεύθυνση των βιοψιών με βάση τις εικόνες που ελήφθησαν από προηγούμενη σάρωση του προστάτη με πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία. Αυτό οδηγεί σε μεγάλης ακρίβειας και ευαισθησίας εντοπισμό όλων των ύποπτων για κακοήθεια περιοχών του προστάτη, (ακόμη και των μη προσπελάσιμων με την διορθική βιοψία) με αποτέλεσμα μικρότερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Με τον τρόπο αυτό τα ποσοστά ανίχνευσης ενός κλινικά σημαντικού καρκίνου σε σχέση με τη διορθική Fusion Βιοψία αυξάνονται έως και 38%.
– Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
Με τις διαπερινεϊκές βιοψίες έχουμε:
- μείωση του αριθμού ασθενών που θα χρειαστούν επαναληπτική βιοψία
- λιγότερο πόνο για τον ασθενή και ταχύτερη ανάρρωση
- μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας
- 10 φορές χαμηλότερο ποσοστό λοιμώξεων και σήψης
- καμία ανάγκη προετοιμασίας του εντέρου
- καμία αντένδειξη για βιοψία σε παθήσεις όπως: η προστατίτιδα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και το ιστορικό κακοήθειας και χειρουργείου στο έντερο
– Συνοψίζοντας, τι θα είχατε να επισημάνετε για τη νέα αυτή διαγνωστική προσέγγιση;
Η υπεροχή της νέας μεθόδου τεκμηριώνεται από την τρέχουσα βιβλιογραφία, που μας παρέχει αρκετή διαβεβαίωση ότι οι βιοψίες διαπερινεϊκού προτύπου είναι πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές και ανώτερες από τις παραδοσιακές και λιγότερο ακριβείς διορθικές βιοψίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παραδοσιακές διορθικές βιοψίες έχουν υψηλό επίπεδο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, δηλαδή το αποτέλεσμα της βιοψίας μπορεί να είναι αρνητικό, αλλά ο καρκίνος να είναι παρών και να μην έχει εντοπιστεί.