Η διαλειμματική νηστεία ή διαλείπουσα νηστεία (Intermittent Fasting) έχει πρόσφατα κερδίσει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό ως προσέγγιση απώλειας βάρους. Πρόκειται για ένα διατροφικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στον διαλείποντα ενεργειακό περιορισμό. Χαρακτηρίζεται δηλαδή από περιόδους νηστείας, οι οποίες εναλλάσσονται από περιόδους κατανάλωσης φαγητού. Είναι όμως, σημαντικά περισσότερα τα οφέλη της, έναντι μιας συμβατικής υποθερμικής διατροφής;
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, μας βάζει σε σκέψεις…
Υπάρχουν περισσότερα από ένα σχήματα διαλειμματικής νηστείας;
Ναι, η διαλειμματική νηστεία ως όρος περιλαμβάνει περισσότερα από ένα διατροφικά σχήματα.
Πρώτο διατροφικό σχήμα είναι η εναλλασσόμενη νηστεία ή νηστεία μέρα παρά ημέρα. Στην προσέγγιση αυτή υπάρχουν μέρες χωρίς κατανάλωση τροφής, οι οποίες εναλλάσσονται με μέρες ελεύθερης κατανάλωσης τροφής.
Επόμενο διατροφικό πρωτόκολλο είναι η χρονικά περιορισμένη πρόσληψη τροφής. Το πρωτόκολλο αυτό χαρακτηρίζεται από ελεύθερη κατανάλωση τροφής, η οποία όμως περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα 8 ώρες, τα οποία διακόπτονται από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα νηστείας, για παράδειγμα 16 ώρες.
Τρίτο, στη σειρά είναι το τροποποιημένο πρωτόκολλο διαλειμματικής νηστείας. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο βασίζεται στο εναλλασσόμενο και περιλαμβάνει μέρες με ελάχιστη κατανάλωση τροφής, οι οποίες εναλλάσσονται με μέρες ελεύθερης κατανάλωσης τροφής.
Γιατί η διαλειμματική νηστεία είναι τόσο δημοφιλής;
Αν και η διαλειμματική νηστεία ως διατροφικό μοντέλο υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ως ένας πιο εύκολος τρόπος επιβολής ενός θερμιδικού περιορισμού. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο θερμιδικός περιορισμός, δηλαδή η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την απώλεια βάρους. Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος θα πρέπει να βρισκόμαστε κάτω από θερμιδικό περιορισμό. Ωστόσο, επειδή ο συνεχής θερμιδικός περιορισμός είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροχρόνια, η διαλειμματική νηστεία προτείνεται ως ένας πιο εύκολος τρόπος περιορισμού της τροφής, άρα και των προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Πόσο υπερτερεί η διαλειμματική νηστεία έναντι μίας συμβατικής δίαιτας;
Είναι το βασικό ερώτημα που συχνά μας απασχολεί… Με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα όταν ο θερμιδικός περιορισμός είναι ίδιος, η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε αντίστοιχη απώλεια βάρους με μία κλασική, συνεχή υποθερμική δίαιτα! Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν πως ο καθοριστικός παράγοντας στην απώλεια βάρους είναι το σύνολο των καταναλισκόμενων θερμίδων και όχι ο χρόνος λήψης τους. Συμπερασματικά, η διαλειμματική νηστεία δεν φαίνεται να υπερτερεί στην απώλεια βάρους έναντι της συμβατικής υποθερμιδικής προσέγγισης.
Τελικά, θα πρέπει κάποιος να κάνει διαλειμματική νηστεία;
Όπως είδαμε παραπάνω, αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, φαίνεται πως η διαλειμματική νηστεία δεν έχει να προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη έναντι της συμβατικής υποθερμιδικής διατροφής.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας δώσω λίγη τροφή για σκέψη. Ως ειδικός στον τομέα της διατροφής θα πρέπει να σας επισημάνω μία βασική πτυχή ενός προγράμματος διατροφής. Η διατροφή μας εντάσσεται στο πλαίσιο φροντίδας εαυτού. Δεν έχει σκοπό μόνο τη διαχείριση – απώλεια βάρους, αλλά κυρίως τη σωστή θρέψη, τη διασφάλιση της υγείας και την εγκαθίδρυση μίας υγιούς σχέσης με το φαγητό. Κατά πόσο λοιπόν ένας ακραίος περιορισμός της τροφής με στόχο μία καλύτερη ένδειξη στη ζυγαριά αποτελεί φροντίδα εαυτού; Πόσο υγιής μπορεί να είναι η σχέση μας με το φαγητό, όταν ακολουθούμε μέρες νηστείας – αφαγίας με στόχο την απόκτηση μιας αδύνατης σιλουέτας; Σκεφτείτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και βεβαιωθείτε πως η διατροφή που ακολουθείτε χτίζει υγιεινές συνήθειες, όχι απαγορεύσεις.
Από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο (www.kbakopoulos.com)