Διακοπή καπνίσματος με τη βοήθεια του Βελονισμού και της Ωτοθεραπείας

ΚΟΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

19 Οκτωβρίου, 2022

Το κάπνισμα αποτελεί πολύ βλαβερή συνήθεια με ισχυρή εθιστική δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική ουσία όσο και η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το αλκοόλ. Σήμερα περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί καπνίζουν ενώ παγκόσμιες στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους τρείς ενήλικες είναι καπνιστές.

Οι λόγοι για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι ατελείωτοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καπνός περιέχει 4000 χημικές ουσίες 43 εκ των οποίων είναι γνωστά καρκινογόνα συστατικά, ενώ στο κάπνισμα οφείλονται 443.000 πρώιμοι θάνατοι κάθε χρόνο. Σχετίζεται άμεσα με εμφύσημα, καρκίνο του πνεύμονα, υπέρταση, έντονο λαχάνιασμα, χρόνιο βήχα και αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων.

Η προσπάθεια διακοπής καπνίσματος είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη και βασανιστική, πράγμα που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν επιχειρήσει να το κάνουν. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι καπνιστές σπάνια επιτυγχάνουν να διακόψουν το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια, και απαιτούνται συνήθως 2-3 προσπάθειες για να βγουν τελικά απ’ αυτή τη συνήθεια. Κι αυτό είναι πολύ φυσικό γιατί δεν υπάρχει μόνο το πρόβλημα της φαρμακευτικής εξάρτησης από τη νικοτίνη, αλλά και πάρα πολλές ψυχικές εξαρτήσεις, δεδομένου ότι ένας  καπνιστής ανάβει τσιγάρο όταν είναι θυμωμένος, αγχωμένος και θλιμμένος, όταν είναι χαρούμενος, όταν είναι κουρασμένος, όταν μιλάει με φίλους στο τηλέφωνο, όταν πίνει καφέ και αλκοόλ. Έτσι συνδέεται το κάπνισμα πολύ ισχυρά με την καθημερινότητα του από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας. Όταν λοιπόν απουσιάζει η νικοτίνη ο οργανισμός αποσυντονίζεται με αποτέλεσμα άγχος stress, ευερεθιστότητα και ανησυχία, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, καταστάσεις που στο σύνολό τους συνιστούν το σύνδρομο στέρησης.

MyDoctors Quit Smoking with Prescription Nicotrol Inhaler 1000x696 1

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Πώς γίνεται αυτό; Η τοποθέτηση των βελονών προκαλεί απελευθέρωση ενδογενών ουσιών, ουσίες δηλαδή που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και που αποτελούν σημαντικό οπλοστάσιο ενάντια σε πολλές καταστάσεις (β-ενδορφίνη, εγκεφαλίνη, δυνορφίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη κλπ). Οι ουσίες αυτές, από τα σημεία που παράγονται στο σώμα, μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα στον εγκέφαλο, αντικαθιστώντας θα μπορούσαμε να πούμε, το κενό που δημιουργεί η έλλειψη της νικοτίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Την ελάττωση της επιθυμίας για κάπνισμα
  • Την αλλοίωση της γεύσης του καπνού (είναι πολλά τα άτομα που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ” τους βρωμάει το τσιγάρο” )
  • Τη σημαντική άμβλυνση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης
  • Χαλάρωση και αποτοξίνωση του οργανισμού

Όλα αυτά οδηγούν στην ελαχιστοποίηση της προσπάθειας προσφέροντας συνθήκες ηρεμίας και ευφορίας που οδηγούν τελικά στον έλεγχο της επιθυμίας για κάπνισμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνειδητοποιημένη απόφαση για διακοπή καπνίσματος. Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια ούτε κάνει μπορεί να κάνει θαύματα, γι αυτό απαιτείται ενεργής συμμετοχή των ατόμων που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Η διαδικασία έχει ως εξής: ο καπνιστής πηγαίνει στο βελονιστή αφού έχει καπνίσει το τελευταίο τσιγάρο. Μετά την πρώτη συνεδρία δε θα πρέπει να καπνίσει για 10-12 ώρες, ώστε να δοθεί χρόνος στο βελονισμό να δράσει κινητοποιώντας τις ουσίες του οργανισμού. Γι’ αυτό και η πρώτη συνεδρία είναι προτιμότερο να γίνεται το απόγευμα ή βράδυ ώστε να επωφελείται από τις ώρες του ύπνου. Οι συνεδρίες που απαιτούνται είναι από 1 έως 5 ή 6 ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Αρκετοί είναι αυτοί που δε χρειάζονται παραπάνω από μία συνεδρία, ενώ σε υποτροπή εφαρμόζεται συμπληρωματική. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα εφαρμογής που εξατομικεύονται και είναι στην κρίση του κάθε γιατρού ποιο θα χρησιμοποιήσει. Μπορεί να τοποθετηθούν βελόνες μόνο στο αυτί (ωτοβελονισμός) ή να γίνει συνδυασμός με τοποθέτηση βελονών στο αυτί, το πρόσωπο και τα χέρια, καθώς επίσης να εφαρμοστεί ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτροβελονισμός). Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 30-45 min.

Το κάθε άτομο θα απαντήσει διαφορετικά στο βελονισμό και την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, το σίγουρο πάντως είναι ότι ο βελονισμός μπορεί να αμβλύνει το stress και να μειώσει κατά πολύ το βαθμό δυσκολίας της όλης διαδικασίας προσφέροντας έτσι με εντελώς φυσικό και ακίνδυνο τρόπο την είσοδο στον κόσμο των μη-καπνιστών, της υγείας και της ποιότητας ζωής

Από την Αναισθησιολόγο Χριστίνα Κόρακα (www.pain-care.gr)

Πηγή: www.pain-care.gr/blog

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 574470247 Διακοπή καπνίσματος με τη βοήθεια του Βελονισμού και της Ωτοθεραπείας - Το κάπνισμα αποτελεί πολύ βλαβερή συνήθεια με ισχυρή εθιστική δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική ουσία όσο και η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το αλκοόλ. Σήμερα περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί καπνίζουν ενώ παγκόσμιες στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους τρείς ενήλικες είναι καπνιστές. Οι λόγοι για να κόψει κανείς το κάπνισμα […]
MyDoctors shutterstock 742620568 Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ο ρόλος του ιατρικού βελονισμού - Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), αποτελεί λειτουργική διαταραχή και περιλαμβάνει ομάδα συμπτωμάτων με κυριότερα το χρόνιο κοιλιακό πόνο, την κοιλιακή δυσφορία και διάταση, και την αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών). Χαρακτηρίζεται από απουσία παθολογικής βλάβης του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, μπορεί όμως […]
πονοκέφαλος Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος και η ημικρανία; - Στα Ιατρεία Πόνου, εξειδικευμένοι ιατροί – συνήθως αναισθησιολόγοι – γνωρίζουν και αντιμετωπίζουν εκείνους τους χρόνιους πόνους που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με τυπική θεραπευτική αγωγή. Τέτοιοι πόνοι μεταξύ άλλων είναι ο πονοκέφαλος και η ημικρανία, που βασανίζουν καθημερινά πάρα πολλούς ανθρώπους. H Αναισθησιολόγος Χριστίνα Κόρακα, μας μιλάει για τις έξι βασικές τεχνικές αντιμετώπισής τους. – Με […]