Covid-19 – Σακχαρώδης Διαβήτης και Ακρωτηριασμοί

ΜΑΝΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

28 Φεβρουαρίου, 2022

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση της λοίμωξης Covid-19 για όλο τον πληθυσμό, ιδίως όμως για τα άτομα με Διαβήτη. Τι θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα αυτά, εκτός από τα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό και την αύξηση του σακχάρου; Ο Δρ Χρήστος Μανές εξειδικευμένος στον Σακχαρώδη Διαβήτη, εφιστά την προσοχή όλων των διαβητικών και τονίζει πως αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, ακόμη και μια μικρή βλάβη στα πόδια μπορεί να δημιουργήσει πληγή με τελική κατάληξη τον ακρωτηριασμό του σκέλους!

– Πότε ανησυχούμε και επικοινωνούμε με τον γιατρό μας;

Καταρχήν βλέπουμε προσεκτικά τα πόδια μας κάθε μέρα! Μας ανησυχούν:

● Νύχια, που δεν αυξάνονται καλά και μπαίνουν μέσα στο μυϊκό ιστό, «κρέας».
● Οποιαδήποτε «φουσκάλα» που δεν υπήρχε πριν.
● Περιοχές στα πέλματα με σκληρότητα (κάλοι) ή σχισίματα. Αν βρίσκονται στην επιφάνεια του ποδιού, είναι εύκολο να τις δούμε, όμως, μερικές φορές είναι κάτω από την επιφάνεια, εσωτερικά στο πέλμα. Τότε τις αντιλαμβανόμαστε μόνο με την ψηλάφηση. Συνήθως πονάνε και στο περπάτημα. Πολύ χρήσιμη επομένως και η ψηλάφηση των πελμάτων μας.
● Ένα ερυθρό (κόκκινο) εξάνθημα, σαν λέπια, που ξεκινάει συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών με φαγούρα (κνησμό), χωρίς να αποκλείουμε και μια μορφή μυκητίασης.

– Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να σπεύσουμε άμεσα στον γιατρό;

1. Σε εμφάνιση περιοχών στα πέλματα με αλλαγή χρώματος (προς το σκούρο ή προς το κόκκινο). Μερικές φορές αυξάνεται και η θερμοκρασία των ποδιών.
2. Σε ανοιχτή πληγή, ιδίως αν συνοδεύεται από «πρήξιμο» και είναι πιο θερμή από το υπόλοιπο πόδι.
3. Με πληγή που δεν κλείνει για 2-3 ημέρες, άσχετα με το χρώμα και τη θερμοκρασία της, τότε πάμε άμεσα στον θεράποντα ιατρό ή σε νοσηλευτική μονάδα.
4. Με εστία αιμορραγίας στο πόδι.
5. Με πόνο οποιασδήποτε μορφής στα πόδια π.χ. σαν «πολλά τσιμπήματα, μουδιάσματα» ή μαζί με κάψιμο ή ακόμη και έντονο αίσθημα κνησμού.
6. Σε περίπτωση πόνου όταν περπατάμε, κυρίως στη γάμπα, που υποχωρεί μόνο με την ανάπαυση για 2-3 λεπτά της ώρας.

– Πώς προλαμβάνουμε την κατάληξη αυτή;

– Φροντίζουμε και παρακολουθούμε τα πόδια μας. Δεν αφαιρούμε ποτέ τους κάλους μόνοι μας και δεν περπατάμε ποτέ «ξυπόλητοι». Παπούτσια αγοράζουμε με προσοχή, ώστε να μην προκληθούν τραυματισμοί και από το εσωτερικό μέρος.
– Εάν έχουμε διαβητική νευροπάθεια (υψηλός κίνδυνος) κάθε τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες (διαβητικό έλκος ή ακρωτηριασμό).
– Η χρήση ενός απλού αυτοδιαγνωστικού επιθέματος/τεστ Neuropad® που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, βοηθά στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής εφίδρωσης και του συνδρόμου του διαβητικού ποδιού.
– Σε «ξερά πόδια» εφαρμόζονται αφροί με περιεκτικότητα σε ουρία 10% ή και περισσότερο. Κρίνεται απαραίτητη η επιστημονικά σωστή ενυδάτωση των πελμάτων και όχι οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα!

Από τον Εδικό Παθολόγο, Διαβητολόγο, Δρ Χρήστο Μανέ

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors diabitiko podi 01 Covid-19 – Σακχαρώδης Διαβήτης και Ακρωτηριασμοί - Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση της λοίμωξης Covid-19 για όλο τον πληθυσμό, ιδίως όμως για τα άτομα με Διαβήτη. Τι θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα αυτά, εκτός από τα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό και την αύξηση του σακχάρου; Ο Δρ Χρήστος Μανές εξειδικευμένος στον Σακχαρώδη Διαβήτη, εφιστά την προσοχή όλων των […]
diabetes-.jpg Διαβήτης: Πώς θα προλάβουμε τις επιπλοκές; - Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα με σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι 463 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο. Μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε επίσης ότι 1,1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης ευθύνεται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (στοιχεία του έτους […]
manes.jpg Διαβητικό πόδι: Η ύπουλη και σοβαρότερη επιπλοκή του Διαβήτη - Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει ο Διαβήτης, εκ των σοβαρότερων όμως επιπλοκών του είναι το Διαβητικό πόδι που οδηγεί σε ακρωτηριασμό το 80% των πασχόντων από αυτό.Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα! Τα άτομα με Διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ακρωτηριασμό κάτω άκρου σε […]
2014-10-01_5_peroyros.png Διαβήτης: Πώς θα προλάβουμε τις επιπλοκές - Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα με σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία. Υπολογίζεται ότι 463 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο. Μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός θα ανέβει στα 700 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε επίσης ότι 1,1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης ευθύνεται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (στοιχεία του έτους […]