Η Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου στις 4 Φλεβάρη 2014, θα βασιστεί στην επιτυχημένη εκστρατεία αφύπνισης για το καρκίνο, του περασμένου έτους, που είχε επικεντρωθεί στο στόχο 5, της παγκόσμιας διακήρυξης για τον καρκίνο: “ Να μειωθεί το στίγμα και να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από τον καρκίνο, κάτω από τον τίτλο «Απομυθοποιώντας τους μύθους».
Η Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου είναι μια ευκαιρία να υψώσουμε όλοι συλλογικά τις φωνές μας στο όνομα της βελτίωσης της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο και με αυτόν τον τρόπο να διαλευκανθούν παρανοήσεις σχετικά με την ασθένεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εστιάσουμε στα μηνύματα των τεσσάρων παρακάτω μύθων:
- Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο.
- Μύθος 2: Δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα για τον καρκίνο
- Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον καρκίνο
- Μύθος 4 : Δεν έχω το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα του καρκίνου
Οι 4 Μύθοι και η απομυθοποίησή τους, στους οποίους και θα αναφερθούμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συντρόφους, συνεργάτες, οικογενειακό περιβάλλον και φίλους, προσαρμόζοντας τους στις δικές τους ανάγκες.
Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο.
Αλήθεια: Παρόλο που ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα διαπραγμάτευσης, ειδικά για ορισμένους πολιτισμούς και πλαίσια, η ανοιχτή διαπραγμάτευσή του μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.
Μιλώντας για τον καρκίνο
- Για τους περισσότερους ανθρώπους η διάγνωση καρκίνου είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός το οποίο συχνά ανακινεί συναισθήματα όπως σοκ, φόβος, θυμός, θλίψη, αίσθημα μοναξιάς και ανησυχία. Το να μιλάμε για αυτό με το οικείο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συναισθημάτων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θεωρούν αρκετά δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο.
- Σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος παραμένει θέμα ταμπού και οι νοσούντες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το στίγμα και τη προκατάληψη, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να τους κάνουν να αποσιωπήσουν το ότι έχουν καρκίνο.
- Η αρνητική δημόσια εικόνα και αντίληψη για τον καρκίνο μπορούν να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο φόβου και παραπληροφόρησης. Συνέπεια μπορεί να είναι η ελλιπής γνώση σχετικά με τη πρόληψη και τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Επομένως η κατάρριψη πολιτιστικών εμποδίων σχετικά με τη πρόληψη του καρκίνου και τη γνώση, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
- Σε αναπτυσσόμενους ή ακόμα και σε ανεπτυγμένους πολιτισμούς, το επίπεδο γνώσης σχετικά με το καρκίνο και ο βαθμός προθυμίας για συζήτηση γύρω από αυτόν με φίλους και συγγενείς είναι χαμηλός.
- Υπάρχουν καμπάνιες οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην απομυθοποίησης θεμάτων ταμπού και ντροπής γύρω από συγκεκριμένους ανδρικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος των όσχεων και του προστάτη. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν επίσης στη πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων.
Φροντιστές και Υποστήριξη
- Η φροντίδα ασθενών με καρκίνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Συμπαραστάτες ή αλλιώς φροντιστές όπως κοινώς ορίζονται οι σύντροφοι, οι φίλοι και το οικογενειακό περιβάλλον, συχνά λαμβάνουν λιγοστή πληροφόρηση και υποστήριξη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.
- Η σωστή υποστήριξη σε συμπαραστάτες ανθρώπων που νοσούν με καρκίνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένας τρόπος υποστήριξης θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή τους σε ψυχοθεραπευτικές ομάδες ή ομάδες αυτοβοήθειας.
- Αυτές οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να τους βοηθήσουν στην έκφραση των συναισθημάτων τους , στη μείωση του στρες και του φόβου τους και στο αίσθημα ότι δεν είναι μόνοι. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί ένας χώρος ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με θεραπείες κατά του καρκίνου και των αντίστοιχων παρενεργειών τους αλλά και γενικότερα.
Καρκίνος και χώρος εργασίας
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο http://www.bestrong.org.gr/el/news/1116/?nid=4229