Bypass με αρτηριακά μοσχεύματα

ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

28 Ιουλίου, 2022

Το Bypass είναι η συχνότερη καρδιοχειρουργική επέμβαση και γίνεται για την αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου, μιας νόσου που προσβάλλει τα στεφανιαία αγγεία. Τα στεφανιαία αγγεία είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά και όταν προκληθεί στένωσή τους, δηλαδή Στεφανιαία Νόσος, μειώνεται η παροχή αίματος προς αυτή και απειλείται η ζωή, λόγω ισχαιμίας. Η νόσος διαγιγνώσκεται είτε μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο, όπως το έμφραγμα, είτε μετά από διαγνωστικό έλεγχο με στεφανιογραφία.

Ο Fast-track Καρδιοθωρακοχειρουργός νεαρών και μέσης ηλικίας ενηλίκων, Θεόφιλος Κωλέττης απαντά στις ερωτήσεις μας.

– Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισης της νόσου;

Ειδικά στους νέους, η εμφάνισή της έχει σχέση με την οικογενειακή προδιάθεση (κληρονομικότητα), την υπέρταση, το σάκχαρο, το κάπνισμα, την αυξημένη χοληστερόλη και τέλος τον δυτικό τρόπο ζωής με την κακή διατροφή, το στρες και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

– Ποια είναι η θεραπευτική της προσέγγιση;

Υπάρχουν 2 εναλλακτικές θεραπείες για τις νεότερες ηλικίες:

α) Η αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή/και ενδονάρθηκα (στεντ), στην οποία γίνεται διάνοιξη του στενωμένου στεφανιαίου αγγείου εσωτερικά με μπαλόνι και β) η χειρουργική επέμβαση Bypass. Στην επέμβαση Bypass δημιουργούμε ένα νέο δίκτυο αιμάτωσης της καρδιάς από νέα αγγεία (αρτηρίες ή φλέβες) που παίρνουμε από άλλο σημείο του σώματος, δηλαδή αρτηριακά ή φλεβικά μοσχεύματα και τα τοποθετούμε στο δίκτυο της καρδιάς παρακάμπτοντας τα στενωμένα στεφανιαία αγγεία.

MyDoctors Bypass 1

Η αριστερή έσω μαστική αρτηρία έχει παρασκευαστεί και θα χρησιμοποιηθεί insitu ως μόσχευμα παράκαμψης στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο.

– Πώς γίνεται η επέμβαση Bypass;

Η επέμβαση Bypass σε νέους και μέσης ηλικίας ασθενείς γίνεται με την εφαρμογή της μεθόδου ταχείας ανάρρωσης Fast Track και συνολικό χρόνο νοσηλείας μόνο τέσσερις ημέρες. Χρησιμοποιούνται αρτηριακά μοσχεύματα από τον θώρακα (έσω μαστικές αρτηρίες) και τα άνω άκρα (κερκιδικές αρτηρίες), διότι είναι ανώτερα από τα φλεβικά σε βατότητα και μεγαλύτερα σε διάρκεια ζωής (ειδικά στους νεότερους ασθενείς μπορούν να αντέξουν μια ζωή, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά). Όλα τα μοσχεύματα από τα άκρα, είτε είναι αρτηριακά ή και φλεβικά αν χρειαστεί, μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά με μικρές τομές ενός εκατοστού προσφέροντας το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

– Εκτός της στεφανιαίας νόσου, υπάρχουν και εκ γενετής προβλήματα στα στεφανιαία αγγεία που μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία στην ενήλικη ζωή και να χρήζουν χειρουργικής επέμβασης;

Μια τέτοια ανωμαλία είναι η μυοκαρδιακή γέφυρα, όπου μια υπερτροφική δεσμίδα του μυοκαρδίου πιέζει τη στεφανιαία αρτηρία εξωτερικά στη συστολή, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα στεφανιαία αγγεία έχουν εκ γενετής ανώμαλη πορεία και όχι τη φυσιολογική, οπότε πιέζονται από άλλες δομές εξωτερικά κατά την πορεία τους, παρεμποδίζοντας την ομαλή ροή αίματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.

MyDoctors Bypass 2

Η αριστερή κερκιδική αρτηρία παρασκευάστηκε ενδοσκοπικά μέσα από μια τομή ενός εκατοστού και θα χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα παράκαμψης της περισπωμένης αρτηρίας.

– Γιατί στους νεότερους ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο, το Bypass με αρτηριακά μοσχεύματα θεωρείται ως η καλύτερη θεραπεία;

Διότι είναι η μακροβιότερη θεραπεία απαλλάσσοντας από μελλοντικές υποτροπές της νόσου και επανεπεμβάσεις, καθώς τα αρτηριακά μοσχεύματα διαρκούν σε βάθος δεκαετιών, κάτι που δε συμβαίνει με τις άλλες μεθόδους ή τεχνικές. Επιπλέον, η επέμβαση γίνεται με μικρές τομές λίγων εκατοστών, χρειάζονται μόλις 4 ημέρες νοσηλείας, με χαμηλό κίνδυνο 1%, προσφέροντας πλήρη θεραπεία με διατήρηση του επιπέδου ζωής.

Βέβαια, το βέλτιστο αποτέλεσμα εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο των μοσχευμάτων, αλλά και από τον ακριβή σχεδιασμό της επέμβασης, που εξαρτάται από τον Χειρουργό.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Bypass Νέα εποχή στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις «Bypass» στην Ελλάδα - Τώρα οι επεμβάσεις Bypass μπορούν να γίνουν με μια και μόνο τομή λίγων εκατοστών. Με τη μέθοδο του Mini-Bypass καταργούνται οι μεγάλες τομές στα άνω και κάτω άκρα που γίνονταν για την παρασκευή των αρτηριακών και φλεβικών μοσχευμάτων, αντίστοιχα. Όπως και οι μεγάλες τομές που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς μετεγχειρητικά, αλλά και τους δυσαρεστούσαν αισθητικά. «Η επέμβαση […]
MyDoctors KOLETTHS shutterstock 2073309680 min 1 Bypass με αρτηριακά μοσχεύματα - Το Bypass είναι η συχνότερη καρδιοχειρουργική επέμβαση και γίνεται για την αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου, μιας νόσου που προσβάλλει τα στεφανιαία αγγεία. Τα στεφανιαία αγγεία είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά και όταν προκληθεί στένωσή τους, δηλαδή Στεφανιαία Νόσος, μειώνεται η παροχή αίματος προς αυτή και απειλείται η ζωή, λόγω ισχαιμίας. Η νόσος διαγιγνώσκεται […]