Βρογχικό άσθμα

Βρογχικό άσθμα: Τι είναι πώς εκδηλώνεται και πως θεραπεύεται

ΚΟΣΜΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

24 Μαΐου, 2021

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μία συχνότατη χρόνια ασθένεια των βρόγχων που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (από παιδιά έως άτομα μεγάλης ηλικίας), και προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στους βρόγχους που είναι η αιτία των συμπτωμάτων και των κρίσεων του άσθματος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, δηλαδή τα γονίδια άσθματος και αλλεργίας που κληρονομεί ένας άνθρωπος από τους γονείς του, καθώς επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ρύπους. Το βρογχικό άσθμα συνδέεται συχνά με αλλεργίες και συνοδεύεται και από άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Επιπλέον, ένας συχνός τύπος άσθματος στην ενήλικη ζωή είναι το επαγγελματικό άσθμα. Προκαλείται από υλικά και ουσίες που εισπνέονται στο χώρο εργασίας και περίπου το 10 – 15% όλων των κρουσμάτων άσθματος ενηλίκων σχετίζεται με την εργασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;
Χαρακτηριστικά συμπτώματα του άσθματος είναι ο συριγμός («σφύριγμα» στην αναπνοή) και ο βήχας που συνήθως είναι ξηρός, χωρίς παραγωγή πτυέλων. Επίσης πολλοί ασθματικοί ασθενείς παραπονιούνται για δύσπνοια και ένα αίσθημα «σφιξίματος» στο θώρακα, ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι μετά από μία λοίμωξη ή ένα κρυολόγημα παραμένει ο βήχας για αρκετές ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου, ωστόσο κυρίως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Τα συμπτώματα δεν είναι μόνιμα, συνήθως επανεμφανίζονται είτε μετά από κάποια πνευμονική λοίμωξη, είτε σε περιόδους ψυχολογικού stress και άγχους, είτε μετά από εισπνοή κάποιας ερεθιστικής ουσίας, είτε σε εποχή με αλλεργική επιβάρυνση (όπως η άνοιξη), αλλά και σε άλλα μη εποχιακά αλλεργιογόνα, όπως η οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα, τρόφιμα, φάρμακα, είτε σε εποχές υγρασίας και μεταβολής καιρού (όπως το φθινόπωρο). Το κάπνισμα αποδεδειγμένα επιβαρύνει την συμπτωματολογία των ασθματικών ασθενών, ενώ μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατρέψει το άσθμα σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με την επίσκεψη, είτε σε φάση συμπτωμάτων είτε σε φάση ηρεμίας, από τον ειδικό γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος. Το ιστορικό του ιδίου του ασθενούς αλλά και της οικογένειας του, η κλινική εξέταση, η σπιρομέτρηση πριν και μετά από βρογχοδιαστολή, αν χρειαστούν αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις στη συνέχεια. Η ακτινογραφία θώρακα δεν είναι βοηθητική στην διάγνωση του άσθματος, απλές αιματολογικές εξετάσεις είναι επίσης βοηθητικές. Τέλος, η ανταπόκριση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της σπιρομέτρησης με την αντιασθματική θεραπεία επικυρώνουν την διάγνωση.

Θεραπεία του άσθματος
Ο κύριος στόχος της θεραπείας και της τακτικής παρακολούθησης από τον πνευμονολόγο (ανά 3-6 μήνες) είναι ο έλεγχος της νόσου. Ο ιδανικός έλεγχος σημαίνει την πλήρη απουσία συμπτωμάτων στην διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, την αποφυγή των λοιμώξεων του αναπνευστικού (σημαντικός εδώ είναι ο ρόλος των εμβολιασμών), την πρόληψη τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των κρίσεων άσθματος ώστε να μπορεί ο ασθενής να ζει μία φυσιολογική ζωή αρχικά και για κάποιους μήνες με θεραπεία και κατόπιν με σταδιακή αποκλιμάκωση της θεραπείας μέχρι της πλήρους διακοπής της, ενώ θα συνεχιστεί η διαχρονική παρακολούθηση του.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει συνδυασμούς εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων, ενώ για συγκεκριμένους ασθενείς με σοβαρό άσθμα που δεν επαρκούν οι συνήθεις αγωγές υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενέσιμων βιολογικών θεραπειών, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την παρακολούθηση από πνευμονολόγο. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο θεραπείας. Για αυτούς τους λόγους είναι κεφαλαιώδους σημασίας η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό γιατρό. Το αφρόντιστο άσθμα μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί από ήπιο σε σοβαρό, ενώ υπενθυμίζεται ότι παρόλο που ο θάνατος από άσθμα είναι αρκετά σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε ενήλικα με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Βρογχικό άσθμα Βρογχικό άσθμα: Τι είναι πώς εκδηλώνεται και πως θεραπεύεται - Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μία συχνότατη χρόνια ασθένεια των βρόγχων που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας (από παιδιά έως άτομα μεγάλης ηλικίας), και προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στους βρόγχους που είναι η αιτία των συμπτωμάτων και των κρίσεων του άσθματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, δηλαδή τα γονίδια άσθματος και […]