Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στους άντρες σε ποσοστό 27% και στις γυναίκες σε ποσοστό 3%, ενώ η αποκατάστασή της αποτελεί μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στη γενική χειρουργική.
Ο Γενικός Χειρουργός Φαίδων Χρυσοβεργίδης, μας μιλά για όλο το φάσμα της νόσου, από τα αίτια μέχρι τη σύγχρονη αντιμετώπισή της.
Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τη δημιουργία της βουβωνοκήλης;
Η κύρια αιτία δημιουργίας της βουβωνοκήλης είναι η χαλάρωση των βουβωνικών στομίων, που βρίσκονται εκατέρωθεν των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με εξωγενείς αιτίες όπως είναι:
- παχυσαρκία
- δυσκοιλιότητα
- εγκυμοσύνη
- άρση μεγάλου βάρους
- βαριά χειρωνακτική εργασία
- παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις
- υπερτροφία του προστάτη
- χρόνιος βήχας
Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές, που μπορεί να προκαλέσει η βουβωνοκήλη;
Το αρχικό σύμπτωμα είναι συνήθως ένας ήπιος πόνος, στην περιοχή της δεξιάς ή αριστερής βουβωνικής χώρας, στον οποίο δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία ο ασθενής. Στη συνέχεια ακολουθεί εμφάνιση μικρού ογκιδίου στην περιοχή, σε συνδυασμό με ήπιο ή εντονότερο πόνο. Άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι γαστρεντερικές διαταραχές, άτυπα κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα και δυσουρία ή συχνουρία.
Όμως, η πιο σοβαρή και επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μικρές κήλες και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ενός ενδοκοιλιακού οργάνου ή ακόμα να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του ασθενούς.
Τα συμπτώματα μιας περισφιγμένης βουβωνοκήλης χαρακτηρίζονται από οξύ πόνο στη βουβωνική χώρα και εμέτους, ενώ στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί επειγόντως.
Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία της βουβωνοκήλης;
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται κατά κύριο λόγο με την προσεκτική κλινική εξέταση του ασθενούς από έμπειρο χειρουργό, ενώ η επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείται με το υπερηχογράφημα της βουβωνικής χώρας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι πάντοτε χειρουργική.
Ποια είναι η καλύτερη χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Ποια τα οφέλη για τον ασθενή;
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η καλύτερη μέθοδος, καθώς είναι αναίμακτη και παρέχει στον ασθενή πολλά και σαφή πλεονεκτήματα:
- πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα
- ελάχιστος τραυματισμός των ιστών
- ελαχιστοποίηση έως εξάλειψη του πόνου
- μεγαλύτερη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών
- καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες
- συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- ελαχιστοποίηση και σχεδόν εξάλειψη των επιπλοκών (υποτροπή της κήλης)
- ταχύτατη επάνοδος στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών, διαμέτρου λίγων χιλιοστών, που ανοίγονται στο επίπεδο του ομφαλού. Μέσα από αυτές τις τρυπούλες εισάγεται η κάμερα και τα χειρουργικά εργαλεία, γίνεται έλεγχος ολόκληρης της κοιλιάς, παρασκευάζεται η κήλη και στο τελικό στάδιο εισάγεται και καθηλώνεται το πλέγμα, το οποίο χρησιμοποιείται για το «μπάλωμα» της κήλης. Το πλέγμα είναι από ειδικό βιοσυνθετικό υλικό και ενσωματώνεται πλήρως με το κοιλιακό τοίχωμα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτροπής της κήλης. Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται στην κλινική και το πολύ σε 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του, χωρίς πόνους ή άλλα προβλήματα. Στο σπίτι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα, ο ασθενής μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, να οδηγήσει, να πάει στη δουλειά του, να κάνει ντους, ενώ τα ράμματα πέφτουν μόνα τους μετά από μερικές ημέρες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σοβαρότητα και ο κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς δεν εξαρτώνται πάντα από το μέγεθος της βουβωνοκήλης, ενώ η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχει περιορίσει κατά πολύ και σχεδόν εξαλείψει τις τυχόν επιπλοκές, σε σχέση με τις παλαιότερες ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.
Από τον Γενικό Χειρουργό Φαίδων Χρυσοβεργίδη