Βαριατρική

Βαριατρική και Ιατρικός Τουρισμός

ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

20 Νοεμβρίου, 2019

Συνέντευξη της Σοφίας Νέτα από τον Δρ. Νικόλαο Βαλσαμίδη, Διευθυντή Τμήματος Εξελιγμένης Λαπαροσκοπικής & Χειρουργικής της Παχυσαρκίας Mediterraneo Hospital

  •  Πόσο επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία για την Υγεία?

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση παχυσαρκίας με Δείκτη Μάζας Σώματος, BMI>40kg/m2.
Κυρίως είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και συνδέεται με πολλά ιατρικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται ήπια στην αρχή, αλλά, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.
Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κάποιες μορφές καρκίνου, η κατάθλιψη, η υπνική άπνοια, η υπέρταση και η χολολιθίαση.

  • Πόσο αποτελεσματική είναι η βαριατρική χειρουργική για την αντιμετώπισή της?

Η αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής είναι αδιαμφισβήτητη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής θεραπείας η οποία γίνεται με την καθοδήγηση του ειδικού ιατρού. Υπάρχουν για παράδειγμα ασθενείς που καταναλώνουν πολλά γλυκά και ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Στην πρώτη περίπτωση συστήνεται μια συνδυαστική μέθοδος παράκαμψης του εντέρου (mini gastric by pass, R & Y gastric by pass), ενώ στην δεύτερη συστήνεται επέμβαση περιοριστικού τύπου sleeve.

  • Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για βαριατρική χειρουργική επέμβαση;

Ασθενείς κατάλληλοι-υποψήφιοι για βαριατρική χειρουργική είναι αυτοί με δείκτη Μάζας Σώματός, BMI>35 kg/m2 καθώς επίσης και όσοι έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα όπως υπέρταση, διαβήτη, ακόμα και ορθοπεδικά προβλήματα που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος.

  • Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο Ελληνικός Ιατρικός Τουρισμός για Βαριατρικές επεμβάσεις;

Βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες του ιατρικού τουρισμού όπως αυτή που κάνουμε. Η οποία προσπάθεια όμως, άρχισε πριν από μια δεκαετία και έγινε με προσωπικό μόχθο και έξοδα. Σήμερα έχουμε φθάσει πλέον στο επίπεδο να χειρουργούμε κατά μέσο όρο 100 παχύσαρκους ασθενείς το χρόνο από συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης. Οι ασθενείς με τους συνοδούς τους φτάνουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Αθηνών, όπου και τους παραλαμβάνει οδηγός και τους μεταφέρει στο κατάλυμα τους ή απευθείας στο νοσοκομείο για προεγχειρητικό έλεγχο. Έχει ήδη γίνει η πρώτη γνωριμία με εμένα είτε προσωπικά στη χώρα προέλευσης τους, είτε μέσω skype. Αφού γίνει το χειρουργείο και το εξιτήριο, δυο συνήθως μέρες αργότερα, συνεχίζουν την παραμονή στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό και διακοπές κάνουν αλλά και εμείς τους ελέγχουμε για τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Επιστρέφουν κατόπιν στην πατρίδα τους έχοντας λάβει πλήρεις υπηρεσίες υγείας και φιλοξενίας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λίστες αναμονής για χειρουργεία παχυσαρκίας στο εξωτερικό είναι μεγάλες. Υπάρχει όμως το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την διασυνοριακή αναζήτηση παροχών υγείας σε άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Επίσης τα δημόσια ταμεία κάποιων χωρών χρηματοδοτούν τις επεμβάσεις αυτές, αλλά όχι όλα.
Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και οργανωμένη προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα μας.

Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης των παρόχων ιατρικού τουρισμού (facilitators) του εξωτερικού , οι οποίοι προωθούν τους ασθενείς τους για να χειρουργηθούν σε άλλες χώρες.
Χρειάζεται στοχευμένο marketing από την μεριά της χώρας μας και όχι γενικευμένο (μέσω ΕΟΤ ή κάποιων μεμονωμένων προσπαθειών της περιφέρειας).

  • Τι μπορεί να προσφέρει ο Ιατρικός Τουρισμός στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας;

Καταρχήν είναι μια καλή πηγή εσόδων και βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας μιας και οι περισσότεροι ασθενείς συνδυάζουν τα χειρουργεία με ολιγοήμερες διακοπές. Η αύξηση του τουρισμού υγείας μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις για επενδύσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ωθεί την ανάπτυξη μέσω ανταγωνιστικών παροχών στον τομέα της υγείας.

  • Κατά γενική παραδοχή το ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στην χώρα μας είναι υψηλότατου επιπέδου. Εχει όμως το Ελληνικό σύστημα Υγείας τις υποδομές που απαιτούνται για να παράσχει υψηλού επιπέδου (ξενοδοχειακή) περίθαλψη σε ασθενείς απο άλλες χώρες?

Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θεωρώ ότι έχει τις κατάλληλες υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα τουλάχιστον διαθέτουν εξιδεικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ως εκ τούτου η διεξαγωγή βαριατρικών επεμβάσεων είναι απόλυτα ασφαλής και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης στο δικό μας ιδιωτικό θεραπευτήριο λόγω του μεγάλου όγκου διεθνών ασθενών που νοσηλεύονται, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζει τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα την καλύτερη συνεννόηση και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας από την μεριά των ασθενών.

  • Μπορεί ο Ιατρικός Τουρισμός να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών ?

Φυσικά και μπορεί να δώσει μιας και όπως είπαμε παραπάνω υπάρχει γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος .
Μπορεί να κάνει τη χώρα μας ανταγωνίσιμη με νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

  • Ποια είναι η χώρα με την υψηλότερη ανάπτυξη στον Ιατρικό Τουρισμό παγκοσμίως;

Η χώρα με τον υψηλότερο ιατρικό τουρισμό αυτή τη στιγμή είναι η Ταϊλάνδη. Αυτό συμβαίνει γιατί προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας και ταυτόχρονα χαμηλότερο κόστος . Επίσης από πολλούς ασθενείς συνδυάζεται και με μεγαλύτερης διάρκειας τουρισμό.

Η δεύτερη χώρα με τον υψηλότερο ιατρικό τουρισμό είναι το Μεξικό, κυρίως λόγω της γειτνίασης με τις ΗΠΑ και του χαμηλότερου κόστους.

Τέλος, άλλη χώρα η οποία παρουσιάζει αύξηση του ιατρικού τουρισμού είναι η Τουρκία, η οποία προωθεί τον ιατρικό τουρισμό με ειδικές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων από την Turkish Airlines, με χαμηλό κόστος ιατρικών υπηρεσιών και μεγάλα σύγχρονα ιδιωτικά θεραπευτήρια .

  • Ποια πλεονεκτήματα έχει η Ελλάδα, έναντι των άλλων κρατών, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ασθενείς από άλλες χώρες που χρειάζονται βαριατρικές επεμβάσεις; Και σε τι υστερεί;

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας την καθιστά αναγνωρίσιμη στα μάτια κυρίως των ευρωπαίων. Η πρόσβαση μέσω των πολύ συχνών πτήσεων είναι πανεύκολη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και προσφέρονται άριστες υπηρεσίες υγείας με μικρότερο κόστος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης οι ασθενείς μπορούν να συνδυάσουν το χειρουργείο τους με ολιγοήμερες ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από τη μεριά της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω σε αυτό το είδος τουρισμού. Δεν θα ξυπνήσει ξαφνικά μια μέρα ο υπόλοιπος κόσμος και θα πει, αποφάσισα να πάω στην Ελλάδα να δεχτώ ιατρικές υπηρεσίες. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από την πλευρά αυτών που θα ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό.

  • Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Βαριατρικού Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας;

Νομοθετικό πλαίσιο στην χώρα μας δεν υπάρχει, ούτε για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ούτε για την προστασία του. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες που ασχολούνται και προωθούν την βαριατρική χειρουργική στο εξωτερικό. Τα κίνητρα είναι κυρίως οικονομικά, όπως επιδοτήσεις για διαφήμιση σε ιστοσελίδες ή για την πρόσληψη εξειδικευμένων διαφημιστών. Μόνο το στοχευμένο marketing μπορεί να αποδώσει σε αυτή την περίπτωση.

Επίσης πρέπει να αναφέρω, γνωρίζοντας και πράγματα μέσα από τον χώρο του τουρισμού γενικότερα, ότι αυτό που θα μας ανεβάσει στην εκτίμηση των ασθενών και επισκεπτών από το εξωτερικό είναι η υστεροφημία μας και τα καλά σχόλια. Τα καλά σχόλια θα έρθουν μετά από εξαιρετικής ποιότητας παροχές φιλοξενίας και περίθαλψης. Καθώς επίσης και τα αποτελέσματα. Πρέπει η Πολιτεία να γίνει εξαιρετικά αυστηρή, όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν αυτοί που θα λάβουν κίνητρα και παροχές για την προώθηση αλλά και την εφαρμογή του Ιατρικού Τουρισμού.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Βαριατρική Βαριατρική και Ιατρικός Τουρισμός - Συνέντευξη της Σοφίας Νέτα από τον Δρ. Νικόλαο Βαλσαμίδη, Διευθυντή Τμήματος Εξελιγμένης Λαπαροσκοπικής & Χειρουργικής της Παχυσαρκίας Mediterraneo Hospital  Πόσο επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία για την Υγεία? Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση παχυσαρκίας με Δείκτη Μάζας Σώματος, BMI>40kg/m2. Κυρίως είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και συνδέεται με πολλά ιατρικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται […]
κοιλιά TI EINAI ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ KAI ΠΩΣ ANTIMETΩPIZETAI XEIΡΟΥΡΓΙΚΑ - Παχυσαρκία είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συσσώρευση λίπους η οποία προκαλείται από αυξημένη ημερήσια κατανάλωση τροφής.Αιτίες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση ) ψυχολογικοί παράγοντες, ιατρικοί παράγοντες, (υποθυρεοειδισμός, υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, αντικαταθλιπτικά), καθώς και γενετικοί παράγοντες (γενετική προδιάθεση, διάφορα σύνδρομα).Πολλαπλές νοσηρές καταστάσεις συνδέονται με την παχυσαρκία διπλασιάζοντας […]