Υπέρηχος Μαστού, Μπουλογιαννη Γλυκερια

Αυτόµατος Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού 3D-ABVS

ΜΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ

5 Μαΐου, 2023

H πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα μεταξύ των γυναικών. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρόλα αυτά, αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Οι νέες μελέτες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, γεγονός που οφείλεται στις εξελιγμένες απεικονιστικές μεθόδους, τις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και την κατανόηση της βιολογικής συμπεριφοράς του όγκου.

Η Δρ Γλυκερία Μπουλογιάννη μας παρουσιάζει την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού, τον Αυτόματο Τρισδιάστατο Υπέρηχο Μαστού (ACUSON S2000 Automated Breast Volume Scanner – ABVS) που είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα.

Βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του 3D-ABVS

  • Αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού και ανιχνεύει περίπου 40% περισσότερους καρκίνους, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
  • Η τρισδιάστατη απεικόνιση συμβάλλει καθοριστικά στην ακριβή χαρτογράφηση του μαστού και στον εντοπισμό της βλάβης, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.
  • Σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο είναι η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα με λεπτές τομογραφικές τομές 1 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών, που μπορεί να «χαθούν» στη μαστογραφία ή τον απλό υπέρηχο. Η στεφανιαία λήψη παρέχεται μόνο από τον 3D-ABVS, διευκολύνοντας έτσι τον χειρουργό, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.
  • Χωρίς ακτινοβολία, χωρίς πόνο και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δυο μαστών.
  • Η κεφαλή του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι 15 cm, πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τον απλό υπέρηχο που είναι μόλις 5 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη ολόκληρου του μαστού με μια μόνο λήψη.
  • Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο χειριστή και οι λήψεις είναι αυτοματοποιημένες από τον υπολογιστή του μηχανήματος, συνεπώς, η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους εκμηδενίζεται.
  • Με την ολοκλήρωση της εξέτασης, γίνεται αποθήκευση περίπου 000 εικόνων στο ιστορικό του ασθενούς. Οι εικόνες αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από τον εξειδικευμένο ιατρό για μελλοντική σύγκριση με παλαιότερες εξετάσεις.
  • Ο 3D-ABVS περιλαμβάνει και τον απλό 2D-υπέρηχο. Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης στον τρισδιάστατο υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί, με τη βοήθεια του απλού υπερήχου, να εστιάσει σε αυτήν, να την μελετήσει σε βάθος και να προχωρήσει σε βιοψία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο 3D-ABVS;

Ο 3D-ABVS απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού ξεκινάει συνήθως από την ηλικία των 40 ετών, εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος με τον 3D-ABVS μπορεί να ξεκινήσει σε μικρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γυναικών με οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, είναι ιδανική σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή γυναίκες που φέρουν ενθέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το 50% των γυναικών διαθέτουν πυκνό μαστό. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Αποτελούν λοιπόν, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στη διαγνωστική του μαστού. Ο 3D-ABVS αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση, προσφέροντας ακριβή χαρτογράφηση ακόμα και πολύ πυκνών μαστών.

Κλείνοντας, η τεχνολογία παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη διαγνωστική του μαστού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εγκατάσταση, στον 3D-ABVS, που διαθέτουμε στο ακτινοδιαγνωστικό μας ιατρείο, του πιο σύγχρονου υποστηρικτικού διαγνωστικού συστήματος παγκοσμίως, QVCAD. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα QVCAD είναι το μοναδικό που έχει εγκριθεί για κλινική χρήση.

Συνδυάζει συστήματα υπολογιστικής ανάλυσης εικόνων CAD με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πολύ μικρές βλάβες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος.

Από την Εξειδικευμένη Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού Δρ Γλυκερία Μπουλογιάννη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Υπέρηχος Μαστού, Μπουλογιαννη Γλυκερια Αυτόµατος Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού 3D-ABVS - H πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα μεταξύ των γυναικών. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρόλα αυτά, αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Οι νέες μελέτες, […]