Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την Αρθροπλαστική Ισχίου;
Αρθροσκόπηση Ισχίου: Μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
Ο Ορθοπαιδικός – Xειρουργός Δρ Δημήτριος Νικολόπουλος μας μιλάει διεξοδικά για το ενδιαφέρον θέμα της αρθροσκόπησης ισχίου δίνοντας σαφείς και αναλυτικές απαντήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.
– Το πρόβλημα με το ισχίο ποιες ηλικίες αφορά κυρίως και ποιες είναι οι αιτίες που επιβαρύνουν την κατάσταση;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Οι νέοι ηλικιακά που μετά από μικροτραυματισμούς (εργασία, τραυματισμός στην άθλησή τους, κάποιο τροχαίο ατύχημα) εμφανίζουν πόνο και περιορισμό στο εύρος κίνησης του ισχίου. Η δεύτερη κατηγορία είναι ασθενείς μέσης ηλικίας που άρχισαν να πονούν πριν από χρόνια και πλέον δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Το άλγος του ισχίου – ειδικά σε νέους ανθρώπους – αποτελεί πρόκληση για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η άρθρωση του ισχίου ως εν τω βάθει άρθρωση καλύπτεται από μεγάλες μυϊκές ομάδες, οπότε δεν μπορεί ο ασθενής να αντιληφθεί οίδημα (ύδραρθρο).
Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του Ορθοπαιδικού συν τα σύγχρονα απεικονιστικά μέσα (μαγνητική τομογραφία, αρθρογράφημα), προκειμένου να αξιολογηθεί η παθολογία. Το επάγγελμα, επίσης, μπορεί να κρύβει παράγοντες κινδύνου για το ισχίο (αρσιβαρίστες, δύτες, πιλότοι) ή να προδιαθέτει σε παθολογία όπως είναι το σύνδρομο κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης (cam ή pincer) σε νέους χορευτές ή αθλητές.
– Στις δύσκολες περιπτώσεις βλάβης του ισχίου, ποια μέθοδο προτείνετε για την αντιμετώπισή της;
Ως ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις και ως Αρθροσκόπος του Ισχίου, καθημερινά εξετάζω στο ιατρείο μου και αντιμετωπίζω συντηρητικά (φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία από την Ομάδα Συνεργατών Φυσιοθεραπευτών) ή χειρουργώ στην Κεντρική Κλινική Αθηνών με το σύγχρονο Rotex Table, ασθενείς με τραυματισμούς ή γενικότερα παθολογία στην άρθρωση του ισχίου. Στο χείλος της κοτύλης υπάρχει μια στεφάνη που ονομάζεται επιχείλιος χόνδρος, ο οποίος και «σφραγίζει» την άρθρωση. Πολύ συχνή παθολογία και αιτία πόνου είναι η μορφολογική ανωμαλία στον αυχένα του μηριαίου και στην κοτύλη σε συνάρτηση με τη ρήξη του επιχειλίου χόνδρου που ονομάζεται «κοτυλομηριαία πρόσκρουση». Άλλες αιτίες πόνου στο ισχίο είναι η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, τα ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια, η υμενίτιδα, οι χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής, η πρόσκρουση από οστεόφυτα.
Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε οι Αρθροσκόποι του Ισχίου, μέσα από τις χρησιμοποιούμενες πύλες εισόδου (2 ή 3 οπές 3-4 χιλιοστών) να εισέλθουμε με την κάμερα και τα αρθροσκοπικά εργαλεία και να θεραπεύσουμε το νέο ασθενή, χωρίς χειρουργικές τομές. Με νοσηλεία μίας ημέρας και με το ακολουθούμενο πρωτόκολλο φυσιοθεραπείας, η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση (< 3 εβδομάδες) και σε αθλητικές δραστηριότητες πολύ γρήγορη (9-12 εβδομάδες).
– Για ποιο λόγο να επιλέξει ο ασθενής τη μέθοδο της αρθροσκόπησης;
Εκτός από τη μικρότερη νοσηρότητα και την ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση, το πιο σημαντικό είναι ότι με τις ελάχιστα επεμβατικές αυτές τεχνικές σώζεται η «δική» μας άρθρωση και δεν τοποθετείται τεχνητή, όπως είναι η Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου. Ακόμα και σε πρώιμη αρθρίτιδα ισχίου τα πρωτόκολλα των Αρθροσκόπων του Ισχίου και της ομάδας μας δείχνουν αποτελέσματα βελτίωσης των ασθενών.
Η εμπειρία μας εξάλλου στις χόνδρινες βλάβες των αρθρώσεων (ισχίου, αστραγάλου, γόνατος) παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε Διεθνή ή Ευρωπαϊκά Συνέδρια.
Aπό τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αρθροσκόπο, Δρ Δημήτριο Νικολόπουλο