Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος. Πότε επιλέγεται και πώς γίνεται;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

19 Ιανουαρίου, 2023

Η αρθροσκόπηση του γόνατος έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής αποκατάστασης των βλαβών του γόνατος. Αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση, όπου ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Αρθροσκόπος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να «εισέλθει» μέσα στην άρθρωση του γόνατος, μέσω μικρών οπών και να εκτελέσει με ιδιαίτερη ακρίβεια, απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Ανδρέας Παπαδόπουλος απαντά στις ερωτήσεις μας, για την τεχνική αυτή, ελάχιστης επεμβατικότητας, με τα πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Ποια είναι η ανατομία του γόνατος;

Το εσωτερικό όλων των αρθρώσεων και ιδιαίτερα της άρθρωσης του γόνατος, αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Η ισορροπία και ακεραιότητα των δομών της άρθρωσης, προσδίδει σταθερότητα, αλλά και κινητικότητα ώστε να εκτελούνται οι περίπλοκες δραστηριότητες της κίνησης και της ισορροπίας του ανθρώπινου σώματος.

Ο τραυματισμός των εσωτερικών δομών της άρθρωσης, όπως των μηνίσκων των χιαστών συνδέσμων ή του χόνδρου, οδηγεί συχνά σε επώδυνη κίνηση, αστάθεια και χωλότητα με επιπτώσεις στην ποιότητα δραστηριότητας και ζωής του ατόμου. Η επιδιόρθωση αυτών των βλαβών, αποτελεί κορυφαία κατάκτηση της σύγχρονης ιατρικής και χειρουργικής παρέμβασης.

Ποια είναι η διαδικασία κατά την αρθροσκόπηση του γόνατος;

Η σύγχρονη θεώρηση της αρθροσκοπικής χειρουργικής του γόνατος περιλαμβάνει, μετά από προεγχειρητικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία της άρθρωσης, εισαγωγή και νοσηλεία λίγων ωρών σε ένα εξειδικευμένο αρθροσκοπικό κέντρο. Η αρθροσκοπική επέμβαση, με τη βοήθεια περιοχικής ή γενικής αναισθησίας, επιτελείται στην ειδικά διαμορφωμένη αρθροσκοπική αίθουσα, όπου η αρθροσκοπική οπτική ίνα με την κάμερα συνδέεται με τα ειδικά μηχανήματα προβολής και καταγραφής. Ειδικά διαμορφωμένα χειρουργικά (αρθροσκοπικά) εργαλεία, γλύφανα και διαθερμίες, παρέχουν στον χειρουργό τη δυνατότητα αποκατάστασης των βλαβών στους μηνίσκους, στους χιαστούς συνδέσμους, στον χόνδρο, στον υμένα και στις υπόλοιπες δομές της άρθρωσης.

MyDoctors Papadopoulos IMG 8647

Πότε επιλέγεται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η τεχνική της αρθροσκοπικής χειρουργικής του γόνατος χρησιμοποιείται στις περισσότερες παθήσεις της άρθρωσης, όπως στη ρήξη μηνίσκων, στη ρήξη χιαστών συνδέσμων, στην αποκατάσταση οστεοχόνδρινων βλαβών, στην επιδιόρθωση των συνδέσμων μετά από εξάρθρημα επιγονατίδας, σε διαταραχές του υμένα της άρθρωσης, σε υποβοήθηση οστεοσύνθεσης καταγμάτων. Επί της ουσίας, οι αρθροσκοπικές τεχνικές έχουν αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις παλαιότερες ανοικτές επεμβάσεις, εκτός από αυτές που χρειάζεται τοποθέτηση μεγάλων εμφυτευμάτων (αρθροπλαστική γόνατος).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Σε αντίθεση με την παλαιότερη «ανοικτού τύπου» θεώρηση της χειρουργικής, που δημιουργούσε, ιδιαίτερα στην περιοχή των αρθρώσεων, ανεπανόρθωτες μετεγχειρητικές ουλές και βλάβες, η ελάχιστα παρεμβατική αρθροσκοπική χειρουργική, μέσω κάμερας και λεπτών εργαλείων και η τελειοποίηση των αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών, προσδίδει υψηλού επιπέδου επιδιορθωτικές επεμβάσεις εντός της άρθρωσης, με αποφυγή επιπλοκών σε μεγάλο ποσοστό και ταχεία πορεία ανάρρωσης.

Ο ασθενής εξέρχεται βαδίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις, την ίδια μέρα, και ακολουθεί εξειδικευμένο πρωτόκολλο μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Πόσο σημαντική είναι η εξειδίκευση του ορθοπαιδικού χειρουργού στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις;

Η εξειδίκευση ενός γενικού ορθοπαιδικού χειρουργού σε αρθροσκόπο και η ανάπτυξη της ικανότητάς του να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα για την τελειοποίηση των αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών, αποτελεί μια αέναη προσπάθεια βελτίωσης σε όλη τη χειρουργική του πορεία. Ο σύγχρονος αρθροσκόπος καλείται να παραμένει πλήρως εναρμονισμένος με τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, παρέχοντας υψηλή ποιότητα αρθροσκοπικής χειρουργικής στη ζωτική άρθρωση του γόνατος και στις υπόλοιπες αρθρώσεις.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αρθροσκόπο Δρ Ανδρέα Παπαδόπουλο, (www.orthopaedicsinfo.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Papadopoulos 5 IMG 951458740fd5db70e0a7b43022a425e5 V Αρθροπλαστική γόνατος με χρήση ρομποτικού συστήματος NAVIO - Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει βλάβη και καταστροφή στον χόνδρο της άρθρωσης του γόνατος. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και βλάβη σε άλλα μέρη του γόνατος. Ενώ δεν υπάρχει οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για την […]
Αρθροσκόπηση Γόνατος Αρθροσκόπηση Γόνατος. Πότε επιλέγεται και πώς γίνεται; - Η αρθροσκόπηση του γόνατος έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής αποκατάστασης των βλαβών του γόνατος. Αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση, όπου ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Αρθροσκόπος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να «εισέλθει» μέσα στην άρθρωση του γόνατος, μέσω μικρών οπών και να εκτελέσει με ιδιαίτερη ακρίβεια, απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο […]