Αρθροπλαστική γόνατος με χρήση ρομποτικού συστήματος NAVIO

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

5 Δεκεμβρίου, 2023

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει βλάβη και καταστροφή στον χόνδρο της άρθρωσης του γόνατος. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και βλάβη σε άλλα μέρη του γόνατος. Ενώ δεν υπάρχει οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Για αυτές, μας μιλά ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ανδρέας Παπαδόπουλος.

MyDoctors Papadopoulos 3 IMG 1656

Τι επιλογές έχουμε για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας;

Αν και όπως είπαμε δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τη διαχείριση του πόνου, που πιθανώς καθυστερούν και την εξέλιξη της νόσου, όπως προγράμματα ασκήσεων, απώλεια σωματικού βάρους ή φαρμακευτική αγωγή. Εάν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προκαλεί σοβαρό πόνο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Η μερική και η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελούν συνήθεις χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα.

Στη μερική ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, αντικαθίσταται με εμφύτευμα μόνο το ένα διαμέρισμα της άρθρωσης. Αφορά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις νεότερων ατόμων με περιορισμένη οστεοαρθρίτιδα, όπου η προχωρημένη φθορά αφορά μόνο στο ένα τμήμα του γόνατος.

Στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος, αντικαθίσταται με εμφύτευμα ολόκληρη η άρθρωση του γόνατος. Αποτελεί μια συνήθη χειρουργική επέμβαση, η οποία προορίζεται για ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, σε όλα τα τμήματα του γόνατος.

Σε οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, η εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας μέσω της χρήσης ρομποτικών διεγχειρητικών συστημάτων, μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό να εκτελέσει τη διαδικασία με υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

MyDoctors Papadopoulos 2 IMG 1654

Τι είναι η αντικατάσταση του γόνατος με τη βοήθεια ρομποτικής NAVIO;

Το σύστημα NAVIO αποτελεί μια σύγχρονη εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί εκτελούν τη μερική και την ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Κάθε χειρουργική επέμβαση με το σύστημα NAVIO πραγματοποιείται μέσω ενός εξατομικευμένου ψηφιακού χειρουργικού πλάνου, βασισμένου στη μοναδική ανατομία κάθε ασθενούς, η οποία χαρτογραφείται μέσω των ψηφιακών αισθητήρων και του λογισμικού του συστήματος. Το σύστημα στη συνέχεια λειτουργεί σε συνεργασία με τον χειρουργό, για την ακριβή οστεοτομία και τοποθέτηση των εξαρτημάτων, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό το επίπεδο ακρίβειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας, στην ταχύτητα της ανάρρωσης και στην πιθανή μακροζωία του εμφυτεύματος του γόνατος.

MyDoctors Papadopoulos 4 IMG 0db4dea69495569f5be6abc46b6590eb V

Πώς επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα με το σύστημα NAVIO;

Το σύστημα NAVIO παρέχει ρομποτική βοήθεια μέσω ενός προηγμένου υπολογιστικού προγράμματος που μεταδίδει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το γόνατο, σε ένα ρομποτικό εργαλείο χειρός, που χρησιμοποιείται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Συλλέγοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για την ανατομία του γόνατος του ασθενή, το λογισμικό του συστήματος καθορίζει τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να λειτουργήσει το ρομποτικό χειρουργικό εξάρτημα, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να ισορροπήσει τα λειτουργικά στοιχεία της άρθρωσης και να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα με απόλυτη ακρίβεια.

MyDoctors Papadopoulos 1 IMG 1653

Ποια τα οφέλη του ασθενούς από τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας NAVIO;

Το Navio θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως. Είναι μία τεχνική προηγμένης τεχνολογίας που επιτρέπει την πραγματοποίηση επεμβάσεων με εξαιρετική ακρίβεια. Η εφαρμογή της εξασφαλίζει στον ασθενή βασικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Εξατομικευμένο διεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης, σύμφωνα με την ανατομία του ασθενούς
  • Απόλυτη ακρίβεια στις οστεοτομίες και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Περιορισμένη απώλεια αίματος
  • Άμεση κινητοποίηση εντός 24ώρου και γρήγορη λειτουργική επάνοδος

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ανδρέα Παπαδόπουλο (www.orthopaedicsinfo.com)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Papadopoulos 5 IMG 951458740fd5db70e0a7b43022a425e5 V Αρθροπλαστική γόνατος με χρήση ρομποτικού συστήματος NAVIO - Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει βλάβη και καταστροφή στον χόνδρο της άρθρωσης του γόνατος. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και βλάβη σε άλλα μέρη του γόνατος. Ενώ δεν υπάρχει οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για την […]
Αρθροσκόπηση Γόνατος Αρθροσκόπηση Γόνατος. Πότε επιλέγεται και πώς γίνεται; - Η αρθροσκόπηση του γόνατος έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής αποκατάστασης των βλαβών του γόνατος. Αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση, όπου ο εξειδικευμένος Χειρουργός – Αρθροσκόπος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να «εισέλθει» μέσα στην άρθρωση του γόνατος, μέσω μικρών οπών και να εκτελέσει με ιδιαίτερη ακρίβεια, απλές ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο […]