ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του μυοσκελετικού, η συχνότητα της οποίας αυξάνει με την ηλικία. Επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων επιδρώντας καταλυτικά τόσο στην κοινωνική τους ζωή όσο και στη ψυχολογία τους.
Στο τελικό της στάδιο η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αντιμετωπίζεται με ολική αρθροπλαστική του γόνατος, που θεωρείται όπως και αυτή του ισχίου, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ου αιώνα. Οι πρώτες επιτυχείς αρθροπλαστικές έγιναν πριν 50 χρόνια και σήμερα πραγματοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 400.000 χειρουργεία τον χρόνο, ενώ μέχρι το 2030, ο αριθμός τους αναμένεται να τριπλασιασθεί. Σήμερα, σε όλους τους τομείς της χειρουργικής, όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, δηλαδή με την μικρότερη δυνατόν βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς, γι’ αυτό και θεωρούνται ως η μεγαλύτερη πρόοδος της Χειρουργικής την τελευταία εικοσαετία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ολική αρθροπλαστική του γόνατος, όπως και στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου (τεχνική AMIS), πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικών εργαλείων και την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος (MIK) μειώνοντας το χειρουργικό τραύμα και αφήνοντας ανέπαφο τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος.
Σε συνδυασμό με ρομποτικό μηχάνημα υποβοήθησης στοχεύει στη μέγιστη αποτελεσματικότητα του χειρουργείου, διότι αφενός πραγματοποιείται με το ελάχιστο δυνατόν χειρουργικό τραύμα και αφετέρου επιτυγχάνει με απόλυτη ακρίβεια την τοποθέτηση των προθέσεων.
Τα ρομποτικά μηχανήματα υποβοήθησης είναι το πιο σύγχρονο εργαλείο, που διαθέτει ο τομέας της αρθροπλαστικής.
Δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να σχεδιάζει προεγχειρητικά, αλλά και να ελέγχει την ώρα του χειρουργείου την σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια βάσει πάντα του σχεδιασμού που αυτός κάνει, διότι ως γνωστόν το ρομπότ δεν αναπληρώνει τον χειρουργό και δεν πραγματοποιεί από μόνο του το χειρουργείο!
Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ΜΙΚ σε συνδυασμό με το ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης και με τα σύγχρονα πρωτόκολλα αναισθησίας – αναλγησίας – φυσικοθεραπείας (rapid recovery-fast track) γρήγορης ανάρρωσης έχουν σαν αποτέλεσμα:
• Πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα
• Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το χειρουργείο
• Ο ασθενής σηκώνεται και βαδίζει την ίδια ημέρα και μάλιστα λίγες ώρες μετά το χειρουργείο
• Η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μειώνει την περίπτωση επιπλοκών, όπως της θρόμβωσης
• Η διάρκεια παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι πολύ σύντομη (24-48 ώρες), ενώ σε επιλεγμένα περιστατικά μπορεί η έξοδος να γίνει και την ίδια ημέρα
• Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ταχύτατα έχοντας ήδη αυτονομηθεί κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο
Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Αθανάσιο Τσουτσάνη