Τι να περιμένουμε μετά από μια Αρθροπλαστική;

ΡΟΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

20 Μαΐου, 2022

Μολονότι οι αρθροπλαστικές είναι τόσο συχνές, εξακολουθούν να περιβάλλoνται από πολλούς μύθους, που συνδέονται κυρίως με τον φόβο του χειρουργείου και την ταχύτητα αποκατάστασης. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Νικόλαος Ροΐδης, απαντά στις ερωτήσεις μας, ξεδιαλύνει τους φόβους και εξηγεί ποια είναι η αλήθεια.

– Από την εμπειρία σας γιατρέ, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των ασθενών;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναβάλλουν την αντικατάσταση της άρθρωσης είναι επειδή πιστεύουν ότι θα είναι πολύ επώδυνο. Ο έλεγχος του πόνου μετά την επέμβαση έχει δει θεαματική βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Χρησιμοποιούμε πολυπαραγοντικό έλεγχο του πόνου, δηλαδή ταυτόχρονη επιλογή πολλαπλών φαρμάκων και θεραπειών. Έτσι ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται εξαιρετικά και η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της αρθροπλαστικής, η εξάλειψη του πόνου!

– Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο;

Χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) για να κάνουμε τους ασθενείς μας να κινούνται και να περπατούν αμέσως, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέποντάς τους να πάνε σπίτι άμεσα μετά την επέμβαση, με νοσηλεία λίγων ωρών. Βασικός στόχος της αρθροπλαστικής είναι η επιστροφή των ασθενών σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω οιδήματος, πόνου, επούλωσης της τομής είναι πρόσκαιροι. Μόλις περάσουν στην άμεση ανάκαμψη της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς δύνανται να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες (ντύνονται, ανεβαίνουν σκάλες κ.λπ.) όπως και σε εκείνες που τους αρέσουν, όπως: περπάτημα, ποδήλατο, γκολφ και άλλες ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους χωρίς πόνο και περιορισμούς μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης.

– Υπάρχουν υψηλά ποσοστά επιπλοκών;

Ενώ οι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών ποσοστών επιπλοκών και εξαιρετικά υψηλών ποσοστών επιτυχίας. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η προσεκτική αξιολόγηση των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, πολλοί χειρουργοί εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν τεχνικές και πρωτόκολλα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, η αντικατάσταση ισχίου και γόνατος είναι από τις ασφαλέστερες και πιο επιτυχημένες.

– Τι ρόλο παίζει η ηλικία στην επιτυχία του χειρουργείου;

Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η ηλικία τους, τους κάνει κακούς υποψήφιους για χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου. Αν και η ηλικία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πολλές πτυχές μιας χειρουργικής επέμβασης, από μόνη της, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού ασθενών από επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων με αρθροπλαστικές.

– Κλείνοντας τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς που διστάζουν να προχωρήσουν σε επέμβαση;

Θα ήθελα να μεταφέρω διαλόγους των ασθενών μου. Μετά την ανάρρωσή τους από αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, λένε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα φοβόντουσαν να χειρουργηθούν, επειδή απλώς δεν ήξεραν τι να περιμένουν. Ενώ μετά την επέμβαση μου λένε «Μακάρι να μην είχα υποφέρει από έντονο πόνο στο ισχίο/γόνατο για τόσο καιρό πριν σας δω τελικά». Είναι φυσικό να διστάζουν στο ενδεχόμενο μίας χειρουργικής επέμβασης, αλλά μισώ να ακούω ότι κάποιος υπέφερε άσκοπα με πόνο στο ισχίο/γόνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανακριβών ή λαθεμένων αντιλήψεων για την χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής. Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι να ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μια θεραπεία που είναι ασφαλής και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής τους!

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Θαλάσσια σπορ Θαλάσσια σπορ: πώς να προφυλαχθείτε από τραυματισμούς - Ανεξάρτητα εάν συμμετέχετε σε waterskiing, wakeboarding, surfing, paragliding, kite surfing ή jet skiing η συμμετοχή σε θαλάσσια σπορ μπορεί να είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία! Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το πώς να προφυλαχθείτε από τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε δραστηριότητα. Βήματα  για να αποτρέψουμε κοινούς αθλητικούς τραυματισμούς στο νερό Μερικοί τραυματισμοί είναι αποτρέψιμοι και αυτές […]
MyDoctors shutterstock 232027741 Τι να περιμένουμε μετά από μια Αρθροπλαστική; - Μολονότι οι αρθροπλαστικές είναι τόσο συχνές, εξακολουθούν να περιβάλλoνται από πολλούς μύθους, που συνδέονται κυρίως με τον φόβο του χειρουργείου και την ταχύτητα αποκατάστασης. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Νικόλαος Ροΐδης, απαντά στις ερωτήσεις μας, ξεδιαλύνει τους φόβους και εξηγεί ποια είναι η αλήθεια. – Από την εμπειρία σας γιατρέ, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο μεγαλύτερος […]