Κάτω από ορισμένες συνθήκες ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από τη θέση του, με καταστροφικές συνέπειες για την όραση, αν η αποκόλληση δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.
Αμφιβληστροειδής είναι η πολύ λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη, που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Κύριος ρόλος του είναι η μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά, για ανάλυση και επεξεργασία από τον εγκέφαλο.
Πού οφείλεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;
Συνηθέστερη αιτία αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι η δημιουργία κάποιας ρωγμής στην επιφάνειά του είτε αυτόματα σε ασθενείς με προδιάθεση (π.χ. μύωπες) είτε μετά από τραυματισμό. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση είναι οι οφθαλμικές φλεγμονές, οι αγγειοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματά της, ώστε να ζητήσει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;
Κάποια από τα πιθανά συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι τα παρακάτω:
- Λάμψεις σύντομης διάρκειας όμοιες με φλας ή κεραυνούς (συνεχόμενες και με κλειστά μάτια)
- Απότομη και μαζική εμφάνιση κινούμενων μαύρων κηλίδων (μυιοψίες)
- Μια γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα, που περιορίζει το πεδίο της όρασης
- Μια θόλωση στην όραση, που δεν καθαρίζει με το «ανοιγόκλεισμα» των βλέφαρων ή με τη χρήση τεχνητών δακρύων
Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, αλλά επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ο ασθενής πρέπει επειγόντως να ζητήσει βοήθεια από οφθαλμίατρο.
Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;
Συνήθως οι ρωγμές στον αμφιβληστροειδή επηρεάζουν μόνο την περιφερική όραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητες λάμψεις και απότομη εμφάνιση πολλών μαύρων κηλίδων.
Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης των ρωγμών είναι η περιχαράκωσή τους με ειδικό Laser, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Έτσι, ο αμφιβληστροειδής κολλάει στη θέση του και εμποδίζεται η περαιτέρω απόσχισή του, καθώς και η συσσώρευση υπαμφιβληστροειδικού υγρού, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση.
Aπο τον χειρουργό- οφθαλμίατρο Μιχαήλ Μητσώνη