Περίπου 1 στις 9 γυναίκες που θα συναντήσουμε καθημερινά κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποδεικνύει πως ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον γυναικείο πληθυσμό. Αν και η ιατρική επιστήμη σήμερα μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αυτό τον τύπο καρκίνου πιο αποτελεσματικά από ποτέ, οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις που επιφέρει μια πιθανή μαστεκτομή παραμένει συχνά μια ακόμα πρόκληση για τις γυναίκες που νόσησαν. Όμως και σε αυτό το πεδίο υπάρχει σημαντική πρόοδος.
Η Δρ Μαργαρίτα Μουστάκη απαντά στις ερωτήσεις μας για την αποκατάσταση του μαστού και τις επιλογές που διαθέτει η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική.
Ακούγεται πολύ θετικό, όχι μόνον το γεγονός της αποκατάστασης μαστού, αλλά και το ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές…
Πράγματι υπάρχουν και μάλιστα πολλές. Με τις σύγχρονες τεχνικές της Πλαστικής Χειρουργικής η δημιουργία ενός νέου, φυσικού μαστού είναι πια πραγματικότητα. Κάθε γυναίκα δικαιούται να ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς για όλες τις τεχνικές αποκατάστασης που προσφέρονται, για να είναι σε θέση να επιλέξει συνειδητά την πορεία που θέλει να ακολουθήσει.
Πώς γίνεται σήμερα η αποκατάσταση;
Γίνεται με τρεις τρόπους:
- Αποκατάσταση με ενθέματα (φυσιολογικού ορού ή σιλικόνης). Η αποκατάσταση με ενθέματα είναι παραδοσιακά ο πιο διαδεδομένος τρόπος και αποτελεί την πρώτη επιλογή των ασθενών, σε ποσοστό 70%, πιθανόν λόγω της σύντομης αποθεραπείας του. Στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των μετεγχειρητικών θεραπειών της ασθενούς, προηγείται η τοποθέτηση ιστικών διατατήρων (expanders) που δημιουργούν τον «χώρο» στον μαστό και σε δεύτερη φάση η αντικατάστασή τους με ενθέµατα.
- Αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς (κρημνούς) συνήθως από την κοιλιά ή τη ράχη της ασθενούς (μεταμόσχευση δηλαδή ιστών από το ίδιο μας το σώμα). To πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι η φυσικότητα στο αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται στην ουσία για ανάπλαση του μαστού με ιστούς (δέρμα, λίπος ή και μυϊκός ιστός) που μεταφέρονται από ένα σημείο του σώματος στο στήθος.
- Αποκατάσταση με συνδυασμό ενθεμάτων και κρημνών.
Η τεχνική που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και αξίζει να αναφερθεί είναι η έγχυση λίπους στο μαστό. Είναι γνωστό ότι το λίπος είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, τα οποία θρέφουν τους ιστούς στους οποίους εγχύονται. Κυρίως χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου της αποκατάστασης ή και μετά, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των ιστών, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί ακτινοβολία.
Η ασθενής με ποιο τρόπο θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο;
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε μέθοδο, οπότε προτού πάρει κάποια απόφαση θα πρέπει να το συζητήσει με τον/την χειρουργό της. Επειδή η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, η τεχνική για κάθε γυναίκα είναι εξατομικευμένη και λαμβάνεται πάντα υπόψη το ιατρικό ιστορικό και η επιθυμία της ασθενούς.
Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση. Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού που θα σταθεί δίπλα στην ασθενή σε αυτό της το ταξίδι, κάθε γυναίκα μπορεί να επιτύχει το αρμονικό αποτέλεσμα που επιθυμεί και «να πάρει τη ζωή της πίσω».
Από την Πλαστικό Χειρουργό Δρ Μαργαρίτα Μουστάκη (www.margaritamoustaki.gr)