Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες στη σύγχρονη εποχή. Σε πολλές περιπτώσεις η λύση είναι η πλήρης μαστεκτομή, κάτι το οποίο συνεπάγεται ολική αφαίρεση του μαζικού αδένα. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μένει χωρίς μαστό, γεγονός που κλονίζει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της γενικότερα. Ο μαστός αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο για τη γυναικεία φύση, άμεσα συνυφασμένος με τη θηλυκότητα και τη μητρότητα. Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει, ευτυχώς, τη λύση για το πρόβλημα της απώλειας του μαστού λόγω μαστεκτομής, με επέμβαση αποκατάστασης του μαστού, είτε κατά τον χρόνο της μαστεκτομής είτε σε δεύτερο χρόνο.
Ο Πλαστικός Χειρουργός Παντελής Διαμαντόπουλος μας εξηγεί τη διαδικασία και τονίζει πως η αποκατάσταση μαστού είναι μια ασφαλής μέθοδος, που εξασφαλίζει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και επιτρέπει επιπλέον θεραπευτικούς χειρισμούς, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
Πότε κάνουμε αποκατάσταση μαστού;
Η αποκατάσταση μαστού γίνεται, κατά κύριο λόγο, μετά από μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού, καθώς και μετά από προφυλακτική υποδόρια μαστεκτομή σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και μετά από επεμβάσεις ογκεκτομής ή μερικής μαστεκτομής, προκειμένου να αποκατασταθεί αισθητικά το έλλειμμα που προέκυψε από την αφαίρεση του όγκου.
Πώς διενεργείται η αποκατάσταση μαστού;
Η όλη διαδικασία διεκπεραιώνεται σε 3 φάσεις:
- Αρχικά δημιουργείται στο χειρουργείο μια υπομυική θήκη όπου τοποθετείται ο διατατήρας. Ο διατατήρας είναι ένα «ξεφούσκωτο» ένθεμα. Μετεγχειρητικά, τον διατατήρα σταδιακά τον γεμίζουμε με φυσιολογικό ορό σε διαδοχικές επισκέψεις της ασθενούς στο ιατρείο, μέχρις ότου να πάρει το σχήμα και τον όγκο που θέλουμε.
- Στη συνέχεια και μετά από αναμονή 3 μηνών, ώστε να «ηρεμήσουν» οι ιστοί, διενεργούμε τον δεύτερο χειρουργικό χρόνο της αποκατάστασης, όπου βγάζουμε τον διατατήρα και τοποθετούμε το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Ταυτόχρονα, αν χρειάζεται εκτελούμε επέμβαση συμμετροποίησης στον υγιή μαστό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ακολουθούμε μια χειρουργική τεχνική ανόρθωσης ή μείωσης, ώστε οι μαστοί να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε αισθητική αρμονία στο σώμα.
- Ακολούθως, σε τρίτο χρόνο πραγματοποιείται η αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω, η οποία είναι πιο απλή επέμβαση και γίνεται με τοπική αναισθησία.
Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται;
Χρησιμοποιούμε διάφορες επανορθωτικές μεθόδους:
- Αποκατάσταση με τη χρήση αλλοπλαστικών υλικών, δηλαδή διατατήρων και ενθεμάτων σιλικόνης, όπως περιγράψαμε παραπάνω, που είναι και ο συνήθης τρόπος αποκατάστασης.
- Σε περίπτωση που ο μαστός έχει ακτινοβοληθεί πρώτα, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε αυτόλογο ιστό, πλατύ ραχιαίο μύ από την πλάτη του σώματος της ασθενούς. Ταυτόχρονα, τοποθετείται διατατήρας και η όλη διαδικασία γίνεται όπως περιγράφηκε.
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;
Ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα της αποκατάστασης. Η χρήση αυτόλογων ιστών συνοδεύεται με μακρύτερη αποθεραπεία. Η ασθενής θα έχει παροχετεύσεις για κάποιες μέρες και θα φορά πιεστικό στηθόδεσμο για 1 μήνα. Παράλληλα θα αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, συνήθως 10 μέρες μετά το χειρουργείο.
Συνοψίζοντας:
Η αποκατάσταση μαστού αποτελεί μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση και εξασφαλίζει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, απαλύνοντας τον πόνο πολλών γυναικών παγκοσμίως.
Από τον Πλαστικό Χειρουργό Παντελή Διαμαντόπουλο (www.pantelisdiamantopoulos.com)