Αποκατάσταση µαστού µετά από µαστεκτοµή

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

28 Ιουλίου, 2023

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή βιώνουν αποδόμηση της εικόνας του σώματός τους που συνεπάγεται απώλεια της αυτοεκτίμησης και αποφυγή κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση μαστού βελτιώνει την εικόνα του σώματος των ασθενών και τις βοηθά να ανταποκριθούν στους ρόλους τους ως γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες. Σήμερα η πλαστική χειρουργική διαθέτει ποικιλία τεχνικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση του μαστού.

Για αυτές μας μιλάει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Γεωργία – Αλεξάνδρα Σπυροπούλου.

Με ποιους τρόπους γίνεται η αποκατάσταση;

Οι βασικές κατηγορίες είναι η αποκατάσταση με ενθέματα και η αποκατάσταση με κρημνούς (αυτόλογους ιστούς), δηλαδή ιστούς από το σώμα της ασθενούς. Τα ενθέματα αποτελούνται από σιλικόνη και μπαίνουν σε ένα χρόνο ή μπαίνει αρχικά ένας διατατήρας (μπαλόνι που φουσκώνει σταδιακά με φυσιολογικό ορό), ώστε να ξεχειλώσει το δέρμα και εν συνεχεία σε 2ο χρόνο μπαίνει το μόνιμο ένθεμα. Οι αυτόλογοι ιστοί μπορούν να είναι από την πλάτη (πλατύς ραχιαίος) ή την κοιλιά της ασθενούς [ορθός κοιλιακός (TRAM), κρημνός διατιτραινουσών της κάτω επιγαστρίου (DIEP)] ή από την περίσσεια λίπους που διαθέτει σε σημεία του σώματός της (π.χ. ψωμάκια). Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει στον ίδιο χρόνο με τη μαστεκτομή (άμεση αποκατάσταση) ή σε απώτερο χρόνο μετά τη μαστεκτομή (όψιμη αποκατάσταση).

Ποιοι παράγοντες βαρύνουν στη λήψη της απόφασης και ποιος είναι ο ρόλος του χειρουργού;

Σε κάθε περίπτωση η μέθοδος της αποκατάστασης εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

  • τον τύπο της μαστεκτομής
  • τις συνοδές θεραπείες για τον καρκίνο (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, ορμονοθεραπείες) που πιθανώς έχει λάβει η ασθενής
  • το σχήμα του σώματός της (βάρος, μέγεθος του άλλου μαστού, χαλαρή κοιλιά, ψωμάκια)
  • τον τρόπο ζωής της ασθενούς (αν η εργασία της συμπεριλαμβάνει ορθοστασία, σήκωμα βάρους, αν έχει κάποιο συγκεκριμένο hobby).

Ο Πλαστικός Χειρουργός προτείνει τη λύση που θεωρεί ενδεδειγμένη και η ασθενής λαμβάνει την τελική απόφαση.

Πότε θα πρέπει μια γυναίκα να μπει στη διαδικασία αποκατάστασης μαστού;

Θα πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους και να αποδέχεται τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τις συνοδές θεραπείες. Ένας αποκατεστημένος μαστός δεν θα έχει την ίδια αίσθηση στην ψηλάφηση, ούτε η ασθενής θα τον νιώθει το ίδιο, όπως τον φυσιολογικό της μαστό. Επίσης, θα υπάρχουν ορατές ουλές στον καινούριο μαστό, καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματος, αν η ασθενής υποβληθεί σε αυτόλογη αποκατάσταση μαστού.

Εάν ο ένας μόνον μαστός έχει προσβληθεί από καρκίνο μπορεί να χρειαστεί και κάποιου είδους επέμβαση στον άλλο μαστό (αυξητική, μειωτική ή ανόρθωση) για να επιτευχθεί η συμμετρία, η οποία πάντως δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθώς και το κόστος μιας επιπλέον επέμβασης, αυτής της αποκατάστασης μαστού, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Όμως, το αποτέλεσμα δικαιώνει και οι επεμβάσεις λιπομεταφοράς που γίνονται στο πλαίσιο της αποκατάστασης μαστού μπορούν να διορθώσουν τα «ψωμάκια», η κοιλιοπλαστική που συνοδεύει την αποκατάσταση μαστού με κρημνό από το κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να διορθώσει μια χαλαρή κοιλιά και οι επεμβάσεις που γίνονται στον άλλο μαστό για συμμετρικοποίηση μπορούν να βελτιώσουν γενικά την εμφάνιση του μπούστου της ασθενούς. Έτσι, η ασθενής μπορεί να «χρησιμοποιήσει» το γεγονός ότι με τις επεμβάσεις αποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει γενικά το περίγραμμα του σώματός της, για να απαλύνει το βάρος της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Γεωργία – Αλεξάνδρα Σπυροπούλου (www.gasplasticsurgery.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Spyropoulou shutterstock 1299481288 Αποκατάσταση µαστού µετά από µαστεκτοµή - Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή βιώνουν αποδόμηση της εικόνας του σώματός τους που συνεπάγεται απώλεια της αυτοεκτίμησης και αποφυγή κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση μαστού βελτιώνει την εικόνα του σώματος των ασθενών και τις βοηθά να ανταποκριθούν στους ρόλους τους ως γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες. Σήμερα η πλαστική χειρουργική διαθέτει ποικιλία […]
MyDoctors shutterstock 154760642 Αποκατάσταση Μαστού – Αποκατάσταση της Θηλυκότητας - Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή βιώνουν αποδόμηση της εικόνας του σώματός τους που συνεπάγεται απώλεια της αυτοεκτίμησης και αποφυγή κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση μαστού βελτιώνει την εικόνα σώματος των ασθενών και τις βοηθά να ανταποκριθούν στους ρόλους τους ως γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες. Σήμερα ο Πλαστικός Χειρουργός διαθέτει ποικιλία τεχνικών […]
MyDoctors SPYROPOULOU Plastikos Xeirourgos min Αποκατάσταση κάτω γνάθου με τον κρημνό της περόνης - H γναθεκτομή είναι επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη ή μέρος της κάτω γνάθου (σαγόνι). Πραγματοποιείται όταν υπάρχει όγκος που διηθεί, «πιάνει» δηλαδή τη γνάθο. Για το δύσκολο αυτό χειρουργείο, μας μιλάει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Γεωργία Αλεξάνδρα Σπυροπούλου. – Πώς γίνεται η αποκατάσταση της γνάθου; Η αποκατάσταση της γνάθου μπορεί να γίνει με […]