Αποκατάσταση κάτω γνάθου με τον κρημνό της περόνης

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

8 Σεπτεμβρίου, 2022

H γναθεκτομή είναι επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη ή μέρος της κάτω γνάθου (σαγόνι). Πραγματοποιείται όταν υπάρχει όγκος που διηθεί, «πιάνει» δηλαδή τη γνάθο.

Για το δύσκολο αυτό χειρουργείο, μας μιλάει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Γεωργία Αλεξάνδρα Σπυροπούλου.

– Πώς γίνεται η αποκατάσταση της γνάθου;

Η αποκατάσταση της γνάθου μπορεί να γίνει με χρήση οστού από ένα άλλο σημείο του σώματος (δότρια περιοχή), με βάση την αρχή της Πλαστικής Χειρουργικής να αποκαθιστούμε ιστούς χρησιμοποιώντας αντίστοιχους (“replace like with like” Ser Gillies). Ένα από τα οστά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η περόνη. Η περόνη είναι το μικρότερο από τα δύο οστά που αποτελούν το σκελετό της κνήμης («γάμπα»). Λόγω του σχήματός της (μακρύ οστό, που στη διατομή του θυμίζει πυραμίδα) αποτελεί ιδανική επιλογή για αποκατάσταση της κάτω γνάθου.

– Η αφαίρεση της περόνης δεν δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στον ασθενή;

Αν αφαιρεθεί δεν δημιουργείται λειτουργικό πρόβλημα (ο/η ασθενής συνεχίζει να βαδίζει κανονικά), καθότι η κνήμη ευθύνεται κυρίως για τη στήριξη του σώματος. Επίσης, μπορεί να κοπεί σε σχήμα που να προσομοιάζει στο έλλειμμα (σχήμα γωνίας, ημικυκλίου, ή συνδυασμός). Οι τομές μπορούν να γίνουν με εξαιρετική ακρίβεια, ιδιαίτερα σήμερα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τρισδιάστατη απεικόνιση.

– Τι προετοιμασία απαιτείται πριν από το χειρουργείο;

Προεγχειρητικά, λαμβάνονται φωτογραφίες και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν παρακλινικές εξετάσεις όπως αγγειογραφία, αξονική και εξετάσεις αίματος.

MyDoctors Spyropoulou kato gnathos min

– Κατά τη χειρουργική επέμβαση, πώς ολοκληρώνεται η διαδικασία;

Μία αρτηρία, φλέβα και μαλακά μόρια (ενδεχομένως δέρμα και/ή τμήματα μυών) θα αφαιρεθούν μαζί με το οστό της περόνης. Αυτό το σύνολο ονομάζεται ελεύθερος κρημνός περόνης. Ο κρημνός της περόνης θα μεταφερθεί στο κεφάλι, όπου το οστό θα κοπεί σε συγκεκριμένα σημεία και θα σταθεροποιηθεί με ειδικά υλικά (πλάκες και βίδες) ώστε να προσομοιάσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στο τμήμα της γνάθου που αφαιρέθηκε. Η αρτηρία και η φλέβα της περόνης θα ενωθεί με μια αρτηρία και φλέβα στον τράχηλο με πολύ λεπτά ράμματα με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Εν συνεχεία, το δέρμα και τα μαλακά μόρια του κρημνού της περόνης θα συρραφούν με τους πέριξ ιστούς στον τράχηλο.

Η συνολική διάρκεια της αποκατάστασης παίρνει 6-8 ώρες. Μετεγχειρητικά μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας για 1-2 ημέρες. Η συνολική διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο είναι 10-15 μέρες.

– Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Η εμφάνιση του ασθενούς μετεγχειρητικά, παρ’ ότι δε μπορεί να είναι ποτέ όπως ήταν πριν το χειρουργείο, εντούτοις μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητική και σίγουρα μπορούν να γίνουν μικροεπεμβάσεις βελτίωσης. Η λειτουργική αποκατάσταση (μάσηση, σίτιση, ομιλία) μπορεί να είναι άριστη. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα στο οστό της περόνης όταν ολοκληρωθεί η επούλωση του κρημνού, όπως θα γινόταν και σε μια φυσιολογική γνάθο. Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται 1 χρόνο μετεγχειρητικά.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 154760642 Αποκατάσταση Μαστού – Αποκατάσταση της Θηλυκότητας - Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή βιώνουν αποδόμηση της εικόνας του σώματός τους που συνεπάγεται απώλεια της αυτοεκτίμησης και αποφυγή κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση μαστού βελτιώνει την εικόνα σώματος των ασθενών και τις βοηθά να ανταποκριθούν στους ρόλους τους ως γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες. Σήμερα ο Πλαστικός Χειρουργός διαθέτει ποικιλία τεχνικών […]
MyDoctors SPYROPOULOU Plastikos Xeirourgos min Αποκατάσταση κάτω γνάθου με τον κρημνό της περόνης - H γναθεκτομή είναι επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη ή μέρος της κάτω γνάθου (σαγόνι). Πραγματοποιείται όταν υπάρχει όγκος που διηθεί, «πιάνει» δηλαδή τη γνάθο. Για το δύσκολο αυτό χειρουργείο, μας μιλάει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Γεωργία Αλεξάνδρα Σπυροπούλου. – Πώς γίνεται η αποκατάσταση της γνάθου; Η αποκατάσταση της γνάθου μπορεί να γίνει με […]