µαστεκτοµή

Αποκατάσταση µαστού µετά από µαστεκτοµή: Ο ρόλος του Πλαστικού Χειρουργού

ΛΑΟΥΛΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

26 Μαΐου, 2023

Η επέμβαση αποκατάστασης μαστού απευθύνεται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό του μαστού, συνήθως, λόγω καρκίνου του μαστού. Νεότερες τεχνικές επιτρέπουν στον χειρουργό να δημιουργήσει έναν μαστό πολύ παρόμοιο με τον φυσικό. Η ανακατασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής ή και αρκετούς μήνες ή έτη αργότερα.

Για τις χειρουργικές διαδικασίες, αλλά και τον ρόλο του ιατρού στην ψυχολογία της γυναίκας, μας μιλάει ο Πλαστικός Χειρουργός Δημήτριος Λαουλάκος.

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του μαστού και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου;

Η Αποκατάσταση Μαστού μπορεί να διαιρεθεί στην ετερόλογη και την αυτόλογη, όπου χρησιμοποιούνται υλικά ξένα προς το σώμα ή από το ίδιο το σώμα.

Η “ετερόλογη” αποκατάσταση μαστού είναι η πλέον κοινή, γιατί τεχνικά είναι η πιο απλή και σύντομη, με ολιγόωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία 1-2 ημερών. Κύριο μειονέκτημά της είναι ότι δεν δίνει πάντα φυσικό σχήμα. Μετά τη μαστεκτομή, ένα μπαλόνι (διατατήρας) εισάγεται κάτω από το δέρμα και τους μυς του θώρακα. Έχει ειδική βαλβίδα, η οποία μπορεί να γεμίζει με φυσιολογικό ορό δια του δέρματος. Ο διατατήρας αυτός γεμίζεται βαθμιαία, μέχρις ότου το δέρμα τεντωθεί επαρκώς, για την εισαγωγή του ενθέματος, περίπου 3 μήνες αργότερα. Σε δεύτερο στάδιο, περίπου 3-6 μήνες αργότερα, αφαιρείται ο διατατήρας και εισάγεται ένα ένθεμα σιλικόνης, που εσωτερικά περιέχει γέλη σιλικόνης. Χρειάζονται ακόμη 3-6 μήνες μέχρι το στήθος να αποκτήσει την τελική του μορφή και τότε η θηλή μπορεί να ανακατασκευαστεί.

Στην “αυτόλογη” αποκατάσταση μαστού, το στήθος μπορεί να αποκατασταθεί με ιστούς του σώματος από περιοχές με επιπλέον δέρμα και λίπος, όπως τη ράχη, την κοιλιά ή τους γλουτούς. Ο ιστός αφαιρείται από τη θέση του και τοποθετείται στον παλιό μαστό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με ενθέματα, με ενθέματα-διατατήρες Becker ή και χωρίς αυτά. Η δεύτερη μέθοδος (με ιστούς σώματος) δίνει απόλυτα φυσικό σχήμα, αλλά είναι τεχνικά απαιτητική επέμβαση και πολύωρη, με νοσηλεία 3-7 ημερών.

Στην αυτόλογη αποκατάσταση μαστού, η μέθοδος Έγχυσης Λίπους δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω. Γίνεται χρήση του λίπους των ασθενών, αφού συλλεγεί με λιποαναρρόφηση. Το λίπος αφαιρείται από την κοιλιά ή τα ψωμάκια (ή από όπου μπορούμε να το συλλέξουμε), προετοιμάζεται και επανεγχύεται στον μαστό με πολύ μικρές βελόνες. Το μειονέκτημα είναι η απρόβλεπτη επιβίωση του λίπους. Διασώζεται το 50% περίπου του εγχυόμενου λίπους και η επέμβαση μπορεί να χρειαστεί επανάληψη. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληγές και ανάλογα με την έκταση που διενεργείται, γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις;

Η αποκατάσταση μαστού είναι η επέμβαση που επαναφέρει τον μαστό της γυναίκας σε φυσιολογική μορφή, σχεδόν όπως ήταν πριν τη μαστεκτομή. Είναι μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική χειρουργική διαδικασία. Το σχήμα και ο όγκος του μαστού αποκαθίστανται σε μια πιο φυσική εμφάνιση και αναλογία, παρέχοντας μια σημαντική αισθητική, αλλά και ψυχολογική βελτίωση.

Θα ήθελα να σταθώ στο τελευταίο, διότι ο ρόλος μας, εμάς των πλαστικών χειρουργών δεν είναι μόνο να συζητήσουμε με τις ασθενείς μας τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για το αποτέλεσμα που προσδοκούν, αλλά με τη δουλειά μας μέσα στο χειρουργείο να επαναφέρουμε τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους.

Ας μην ξεχνάμε πως το στήθος θεωρείται σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας για τη γυναίκα. Η αφαίρεσή του ενδέχεται να τραυματίσει, έστω προσωρινά, την εικόνα του σώματός της, να διαταράξει την ταυτότητά της, να την κάνει να αισθανθεί λιγότερο γυναίκα, λιγότερο επιθυμητή, λιγότερο «μητέρα» και να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή της. Είναι σαν να διανύει ένα στάδιο πένθους, ευτυχώς, απόλυτα προσωρινό, διότι στις μέρες μας η αποκατάσταση μαστού είναι μια συχνή χειρουργική διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Από τον Πλαστικό Χειρουργό Δημήτριο Λαουλάκο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

µαστεκτοµή Αποκατάσταση µαστού µετά από µαστεκτοµή: Ο ρόλος του Πλαστικού Χειρουργού - Η επέμβαση αποκατάστασης μαστού απευθύνεται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό του μαστού, συνήθως, λόγω καρκίνου του μαστού. Νεότερες τεχνικές επιτρέπουν στον χειρουργό να δημιουργήσει έναν μαστό πολύ παρόμοιο με τον φυσικό. Η ανακατασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής ή και αρκετούς μήνες ή έτη αργότερα. Για τις χειρουργικές διαδικασίες, αλλά και […]