Αόρατη Ορθοδοντική με τη μέθοδο Invisalign

ΝΤΑΛΑΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

30 Ιουνίου, 2024

Η ορθοδοντική ειδικότητα γεννήθηκε στην Αμερική ήδη, το 1900 από τον Edward Angle. Μετά από έναν αιώνα εξελίξεων με «σιδεράκια», το 1997 ξεκίνησε από την Αμερική και πάλι, ένας επαναστατικός τρόπος μετακίνησης των δοντιών με σχεδόν αόρατους «νάρθηκες» Invisalign. Όταν πρωτοεμφανίστηκε απευθυνόταν μόνο σε ενήλικες με ήπια ορθοδοντικά προβλήματα. Μετά από πολλές ερευνητικές εξελίξεις, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται επίσης σε εφήβους και σε παιδιά από την ηλικία των επτά περίπου ετών. Σήμερα, μπορεί να αντιμετωπίσει ποικιλία σοβαρών θεμάτων συναγωνιζόμενη επάξια τη θεραπεία με σιδεράκια.

Η Δρ Κωνσταντίνα Θεοδώρου Νταλάσου μας περιγράφει τη διαδικασία θεραπείας και τα πλεονεκτήματά της.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα;

Μετά την αρχική κλινική εξέταση και αξιολόγηση του προβλήματος για καταλληλόλητα θεραπείας με Invisalign, αντιγράφουμε με τον τελειότερο ενδοστοματικό σαρωτή i-Tero άνετα και γρήγορα τα δόντια, με εξαιρετική ακρίβεια, χωρίς την ανάγκη λήψης δυσάρεστων αποτυπωμάτων. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Invisalign, σχεδιάζουμε στον υπολογιστή την αλληλουχία μετακινήσεων των δοντιών μέχρι να λάβουν τις τελικές τους θέσεις, δηλαδή ολόκληρη την ορθοδοντική θεραπεία. Σύμφωνα με τις μετακινήσεις αυτές δίνουμε εντολή στην Align Technology να κατασκευάσει τους υψηλής τεχνολογίας νάρθηκες από το μοναδικό υλικό SmartTrack®-SmartForce® που θα μετακινήσουν τα δόντια σταδιακά, (μέχρι ένα τέταρτο του χιλιοστού ανά ζεύγος), στις επιθυμητές θέσεις. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα του προβλήματος διαμορφώνεται και ο αριθμός των ζευγαριών των ναρθήκων που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

MyDoctors Dalasou 4

Άποψη από το ιατρείο της Δρ. Νταλάσου με τον ενδοστοματικό σαρωτή i-Tero

Κάθε πότε αλλάζονται οι νάρθηκες και κάθε πότε γίνονται οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό;

Οι νάρθηκες αλλάζονται ανάλογα με την περίπτωση και την ηλικία του ασθενούς, κάθε 5 ημέρες για τα μικρά παιδιά και κάθε 7-14 ημέρες για τους ενήλικες. Οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό είναι ανά 4-8 εβδομάδες, ενώ για ασθενείς που ζουν σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό μπορούν να προγραμματιστούν και ανά τρείς ή τέσσερις μήνες. Σε κάθε επίσκεψη δίνεται στον ασθενή ο απαραίτητος αριθμός ναρθήκων που τους αλλάζει μόνος του για να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Πόσο σημαντική είναι η εμπειρία του ορθοδοντικού;

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η «Invisalign» δεν είναι αυτή που «κάνει τη θεραπεία» γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του ειδικού ορθοδοντικού, με την προαπαιτούμενη εξειδικευμένη εκπαίδευση, διαρκή επιμόρφωση και εμπειρία για να την πραγματοποιήσει. Η Align Technology, η εταιρεία που διαχειρίζεται την Invisalign, διαθέτει το λογισμικό ώστε ο ειδικός ορθοδοντικός να σχεδιάσει την μετακίνηση των δοντιών και το υψηλής τεχνολογίας και διαστρωμάτωσης υλικό από το οποίο τα κατασκευάζει. Είναι επικίνδυνο ο σχεδιασμός της μετακίνησης των δοντιών να «παραδοθεί» ολοκληρωτικά στην τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος, όπως συχνά γίνεται όταν ο γιατρός είτε δεν είναι ειδικός ορθοδοντικός με την απαραίτητη εκπαίδευση, είτε δεν επενδύει χρόνο για τον προγραμματισμό εξατομικευμένης θεραπείας για τον κάθε ασθενή. Είναι σαν να πιστεύει κανείς, ότι «μία χούφτα σιδεράκια» μπορούν μόνα τους να κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Με τη μέθοδο Invisalign η ορθοδοντική θεραπεία είναι συνήθως γρηγορότερη, πιο άνετη, ανώδυνη, χωρίς επείγουσες καταστάσεις, όπως κάποιο σπασμένο σιδεράκι ή τόξο, χωρίς ερεθισμούς στα ούλα, διότι οι νάρθηκες αφαιρούνται κατά τα γεύματα και το βούρτσισμα, ενώ παρέχουν προστασία σε περίπτωση βρυγμού. Η θεραπεία πραγματοποιείται εξατομικευμένα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα και επιμερίζεται στη διάρκεια της θεραπείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυνατότητες του ασθενούς.

Η ορθοδοντική θεραπεία με Invisalign αποτελεί επένδυση για την υγεία και την αυτοπεποίθησή μας. Χαρίζει με διακριτικό τρόπο ένα υπέροχο χαμόγελο που είναι το διαβατήριο για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία στη ζωή.

Από την Ειδικό Ορθοδοντικό Δρ Κωνσταντίνα Θεοδώρου Νταλάσου (www.drdalassouorthodontics.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Dalasou keimenou 2 Αόρατη Ορθοδοντική με τη μέθοδο Invisalign - Η ορθοδοντική ειδικότητα γεννήθηκε στην Αμερική ήδη, το 1900 από τον Edward Angle. Μετά από έναν αιώνα εξελίξεων με «σιδεράκια», το 1997 ξεκίνησε από την Αμερική και πάλι, ένας επαναστατικός τρόπος μετακίνησης των δοντιών με σχεδόν αόρατους «νάρθηκες» Invisalign. Όταν πρωτοεμφανίστηκε απευθυνόταν μόνο σε ενήλικες με ήπια ορθοδοντικά προβλήματα. Μετά από πολλές ερευνητικές εξελίξεις, η […]