Αόρατη Ορθοδοντική: Ίσια δόντια, χωρίς σιδεράκια

ΜΙΧΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

10 Αυγούστου, 2022

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες άρνησης εφήβων και ενηλίκων να ισιώσουν τα στραβά δόντια τους είναι τα αντιαισθητικά μεταλλικά σιδεράκια που κολλιούνται πάνω στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών τους, μετατρέποντας το χαμόγελό τους σε «σιδερένιο χαμόγελο». Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ορθοδοντικής θεραπείας των δοντιών τους, όχι μόνο για την επίτευξη ενός ελκυστικού χαμόγελου, αλλά και ενός σωστού δαγκώματος.

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθερία Μιχαλιάνου μας μιλάει για μια από τις πιο σύγχρονες εξελίξεις της οδοντιατρικής στον τομέα της ορθοδοντικής, την αόρατη ορθοδοντική.

– Ποια είναι η διαδικασία της μεθόδου;

Με τη μέθοδο αυτή, αντί για τα κλασικά συγκολλούμενα σιδεράκια επάνω στα δόντια, χρησιμοποιούμε μια σειρά από διαφανείς σκληρούς νάρθηκες, οι οποίοι τοποθετούνται πάνω στα δόντια αγκαλιάζοντάς τα ολοκληρωτικά. Πρόκειται για ένα προηγμένο και ευρέως πλέον χρησιμοποιούμενο σύστημα ευθυγράμμισης των στραβών δοντιών.

– Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα μεταλλικά σιδεράκια;

Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι οι νάρθηκες αυτοί είναι λιγότερο ορατοί συγκριτικά με τα κολλητά μεταλλικά σιδεράκια, καθώς είναι διαφανείς και ως εκ τούτου «αόρατοι» στους άλλους ανθρώπους. Έτσι ο ασθενής πηγαίνει κανονικά στην εργασία του, στις δραστηριότητές του, καθώς και στις κοινωνικές του συναντήσεις γενικότερα, χωρίς να αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής του, πως φορά νάρθηκες.

Σε αντίθεση με τα κολλητά σταθερά σιδεράκια, οι διαφανείς νάρθηκες είναι εύκολα αφαιρούμενοι από το στόμα. Αυτό τους δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς ο ασθενής τους αφαιρεί και τρώει χωρίς περιορισμούς το γεύμα του κι απλά μετά τους ξαναφορά. Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται δεν προκαλεί ερεθισμούς ή τραυματισμούς στα χείλη, τα μάγουλα, τα ούλα και τη γλώσσα. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι λιγότερες και μικρότερης διάρκειας.

– Οι νάρθηκες αυτοί αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Ο κάθε νάρθηκας φοριέται για 2-3 εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση και το πρόβλημα. Ο νάρθηκας μετακινεί σταδιακά τα δόντια με πολύ μικρές μετακινήσεις μέχρι να επιτύχουμε την επιθυμητή θέση αυτών.

Είναι άνετοι, χρειάζονται μικρορυθμίσεις και συνηθίζονται πολύ εύκολα από τον ασθενή. Τέλος, εφόσον αφαιρούνται, πλένονται εύκολα και απόλυτα αποτελεσματικά τόσο τα ούλα και τα δόντια, όσο και οι νάρθηκες. Ως εκ τούτου δεν προκαλούνται τερηδονισμοί και ουλίτιδα.

– Η αόρατη ορθοδοντική εκτός από αισθητικό αποτέλεσμα, μας προφυλάσσει και από άλλα προβλήματα;

Επιτυγχάνεται η διόρθωση των συγκλεισιακών προβλημάτων των δοντιών μας, δημιουργούμε σωστό δάγκωμα δηλαδή, διορθώνονται προβλήματα ομιλίας που προκαλούνται από την λάθος θέση των δοντιών και προλαμβάνονται τερηδονισμοί σε περιπτώσεις έντονων συνωστισμών ή έκτοπων δοντιών, όπου ο καθημερινός αποτελεσματικός καθαρισμός τους καθίσταται αδύνατος.

– Η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται σε νεαρή ηλικία και πόσο ακριβή είναι;

Η αόρατη ορθοδοντική απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτου ηλικίας, με την προϋπόθεση πως δεν πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Η τιμή της θεραπείας καθορίζεται από τον ιατρό βάσει των αναγκών του στόματος του ασθενή, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της θεραπείας, του αριθμού των ναρθήκων που πρέπει να κατασκευαστούν και του τύπου διόρθωσης που πρέπει να επιτευχθεί.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors smile at dentist 10 Συμβουλές για νεανικό χαμόγελο - Το χαμόγελο είναι για όλους μας πολύ σημαντικό! Είναι το πρώτο που προσέχει κάποιος με τον οποίο ερχόμαστε σε οπτική επαφή και είναι αυτό το οποίο θα φωτίσει ή θα σκοτεινιάσει όλο μας το πρόσωπο ανεξάρτητα αν έχουμε αδυνατίσει, παχύνει, γεράσει, αν είμαστε ντυμένοι σπορ ή κυριλέ, αν πάμε για δουλειά ή για διασκέδαση! Όλοι, […]
MyDoctors MIXALIANOY shutterstock 1496657030 min 1 Αόρατη Ορθοδοντική: Ίσια δόντια, χωρίς σιδεράκια - Ένας από τους κυριότερους παράγοντες άρνησης εφήβων και ενηλίκων να ισιώσουν τα στραβά δόντια τους είναι τα αντιαισθητικά μεταλλικά σιδεράκια που κολλιούνται πάνω στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών τους, μετατρέποντας το χαμόγελό τους σε «σιδερένιο χαμόγελο». Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ορθοδοντικής θεραπείας των δοντιών τους, όχι μόνο για την επίτευξη ενός […]