αλλεργίες της άνοιξης

Αντιμέτωποι με τις Αλλεργίες της Άνοιξης

ΓΙΑΒΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

30 Μαρτίου, 2022

Η Άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να απολαύσουμε αυτή την περίοδο με περιπάτους στη φύση και διάφορες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι αναγκάζονται να στερηθούν αυτή τη χαρά; Ο οργανισμός του αλλεργικού στις γύρεις ανθρώπου αντιδρά με συμπτώματα αλλεργίας και με τη μορφή αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος.

Η Αλλεργιολόγος Σταυρούλα Γιαβή απαντά στις ερωτήσεις και μας ενημερώνει με ποιο τρόπο θα θέσετε υπό έλεγχο, φέτος τις εποχιακές σας αλλεργίες.

– Ποιες ουσίες ευθύνονται για τις αλλεργίες της άνοιξης;

Τα αλλεργιογόνα που συνήθως ενοχοποιούνται για τα παραπάνω νοσήματα είναι εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, αερομεταφερόμενα και ονομάζονται αεροαλλεργιογόνα. Μπορεί να είναι ενδο-οικιακά (ακάρεα, κατσαρίδα, κ.α.) ή εξω-οικιακά (γύρεις) ή μπορεί να βρίσκονται τόσο εντός, όσο και εκτός σπιτιού (μύκητες, ζώα). Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα είναι οι γύρεις των δέντρων και των φυτών (ελιά, κυπαρίσσι, περδικάκι, γρασίδια, αγριόχορτα, πεύκο), τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες (αλτερνάρια, κλαδοσπόριο, ασπέργιλος), το τρίχωμα ζώων (γάτα, σκύλος).

– Πώς γίνεται η διάγνωση των αλλεργιών;

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή του άσθματος βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με μια σειρά ειδικών εξετάσεων.

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων έχει στόχο την πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων, τη συμπτωματική αντιμετώπιση ή/και την αιτιολογική αντιμετώπιση της νόσου.

– Μιλώντας για πρόληψη, πείτε μας, τι θα πρέπει να αποφύγει ένας αλλεργικός την άνοιξη;

Η πρόληψη βασίζεται στην αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων (η πλήρης αποφυγή είναι πρακτικά αδύνατη), που αποσκοπεί στη μείωση των συμπτωμάτων όσο και στην ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι, με απλές εφαρμόσιμες συμβουλές μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση του ασθενούς στα αλλεργιογόνα μέσα και έξω από το σπίτι ειδικά την περίοδο της ανθοφορίας, που για την Ελλάδα τουλάχιστον διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Έτσι, ένας αλλεργικός θα πρέπει να αποφεύγει:

  • περιοχές όπου βρίσκεται το υπεύθυνο αλλεργιογόνο σε μεγάλη συγκέντρωση.
  • δραστηριότητες με τις οποίες έχει στενή επαφή με γύρεις (πχ κούρεμα γκαζόν, ποδόσφαιρο στον αγρό, κηπουρική).

Επίσης θα πρέπει:

  • να οδηγεί με κλειστά παράθυρα.
  • να συντηρεί τακτικά το κλιματιστικό.
  • να χρησιμοποιεί γυαλιά ηλίου.
  • να ενημερώνεται για τη συγκέντρωση γύρεων στην ατμόσφαιρα από δελτίο κυκλοφορίας γύρεων, όπου υπάρχει.
  • να έχει πάντα μαζί του τα φάρμακα πρώτης ανάγκης που του έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος του.

– Τι περιλαμβάνει η φαρμακευτική αγωγή;

Η φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνει κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, κυρίως τα αντιισταμινικά και τα τοπικά στεροειδή.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων και ένα ποσοστό καλά επιλεγμένων ασθενών μπορούν να θεραπευτούν από τις αλλεργίες. Αν και η ειδική ανοσοθεραπεία διαρκεί αρκετά χρόνια, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που διαθέτουμε σήμερα για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Γιατρέ, για τις αλλεργίες στα παιδιά, τι θα θέλατε να μας πείτε;

Οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό, ο οργανισμός του απαντάει υπερβολικά σε απλά ερεθίσματα σαν τις γύρεις. Τα συμπτώματα μπορούν να μεταφερθούν από το ένα όργανο στο άλλο ή να επιδεινωθούν, χρόνο με το χρόνο. Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, αν δε δοθεί προσοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση ή και επέκταση της φλεγμονής και επιπλοκές.

Είναι σημαντικό, όταν οι γονείς αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να το αναφέρουν στον θεράποντα παιδίατρο και σε επίμονες περιπτώσεις στον αλλεργιολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του αλλεργικού παιδιού.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

αλλεργίες της άνοιξης Αντιμέτωποι με τις Αλλεργίες της Άνοιξης - Η Άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να απολαύσουμε αυτή την περίοδο με περιπάτους στη φύση και διάφορες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι αναγκάζονται να στερηθούν αυτή τη χαρά; Ο οργανισμός του αλλεργικού στις γύρεις ανθρώπου αντιδρά με συμπτώματα αλλεργίας και με τη […]