Αντιμετώπιση του πόνου σε ασθενείς με COVID-19

ΜΠΑΤΙΣΤΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

15 Δεκεμβρίου, 2021

Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Η πανδημία από τη νόσο SARS-COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα. Οι συνέπειες της λοίμωξης διαχωρίζονται πλέον σε άμεσες (όπως η προσβολή του αναπνευστικού), αλλά και μεταγενέστερες, οι οποίες μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές αφού επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δρ Χρυσάνθη Μπατιστάκη απαντά στις ερωτήσεις μας.

– Γιατρέ, φαίνεται πως οι ασθενείς που νόσησαν από τη λοίμωξη Covid 19, δεν τελειώνουν άμεσα με αυτήν και ταλαιπωρούνται με πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο πόνος είναι μία από τις λιγότερο γνωστές επιπτώσεις της νόσου και δυστυχώς πολλές φορές υποθεραπεύεται. Μπορεί να είναι άμεσος (οξύς), ή χρόνιος (διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών από την έναρξή του). Η οξεία φάση συνήθως χαρακτηρίζεται από διάχυτες μυαλγίες & αρθραλγίες (1.5–61.0%), κοιλιακό (1.9–14.5%) ή θωρακικό πόνο (1.6–17.7%) αλλά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως η έντονη κεφαλαλγία (1.7–33.9%). Φαίνεται ότι ο πόνος σχετίζεται με μηχανισμούς, όπως η έκκριση μεσολαβητών φλεγμονής (κυτταροκίνες), γενικευμένη επίδραση στα κύτταρα και προσβολή του περιφερικού αλλά και κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να αναπτυχθεί μία ειδική μορφή πόνου που ονομάζεται «νευροπαθητικός», ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

– Πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι πόνοι;

Κατά την οξεία φάση οι θεραπευτικές επιλογές είναι τα μη στεροειδή & στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιοειδή κτλ.). Έτσι, στην οξεία φάση η αντιμετώπιση πραγματοποιείται κυρίως με απλά αναλγητικά (όπως η παρακεταμόλη) και συντηρητικά μέσα (τοπικώς δρώντα αναλγητικά).

Στην απώτερη φάση ο πόνος μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσονται χαρακτηριστικά προσβολής των νεύρων, με τον ασθενή να αισθάνεται «κάψιμο», «τσίμπημα από καρφίτσες και βελόνες» ή «πόνο σαν ηλεκτρικό ρεύμα», με συνοδές διαταραχές του ύπνου, της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργικότητας. Έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν ήδη από νευροπαθητικό πόνο πριν νοσήσουν με COVID-19 (όπως ο διαβήτης, οι νευραλγίες, ο πόνος από σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.α.) επιδεινώνονται για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο ιός μπορεί να προκαλέσει από μόνος του χρόνιο νευροπαθητικό πόνο εξαιτίας άμεσης επίδρασης στο νευρικό σύστημα, ή μέσω ανάπτυξης μυελίτιδας, εγκεφαλίτιδας, εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδρόμου Guillain-Barre ή βλάβης των νεύρων από παρατεταμένη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

– Ποιες είναι οι φαρμακευτικές επιλογές που έχουμε;

Μετά την αποδρομή της λοίμωξης, οι φαρμακευτικές επιλογές αυξάνονται και ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί περισσότερο αποτελεσματικά με πολλές κατηγορίες φαρμάκων, όπως απλά αναλγητικά, αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά εφαρμοζόμενα αναλγητικά ή ακόμα και ασθενή οπιοειδή σε ορισμένες ανθεκτικές περιπτώσεις με αυστηρά ελεγχόμενη χορήγηση και για μικρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, η εξέλιξη του πόνου σε χρόνιο μετά τη νόσο μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή/και καταθλιπτική διάθεση, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλούς ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πόνος μπορεί να αποτελέσει μια μακροχρόνια συνέπεια της νόσου COVID-19, γεγονός που απαιτεί την προσοχή μας για την έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπισή του.

Από την Δρ. Χρυσάνθη Μπατιστάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1782645854 min Αντιμετώπιση του πόνου σε ασθενείς με COVID-19 - Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται. Η πανδημία από τη νόσο SARS-COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα. Οι συνέπειες της λοίμωξης διαχωρίζονται πλέον σε άμεσες (όπως η προσβολή του αναπνευστικού), αλλά και μεταγενέστερες, οι οποίες μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές αφού επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του […]
MyDoctors shutterstock 545709766 1 Ανθεκτική ημικρανία: Πώς θεραπεύεται; - Οι διάφοροι τύποι χρόνιας κεφαλαλγίας αλλά ειδικότερα η ημικρανία, ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει διαφόρων τύπων θεραπείες, είτε φαρμακευτικές, είτε ενέσιμες χωρίς πάντα να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χρονιότητα της κεφαλαλγίας και η υψηλή έντασή της προκαλούν σοβαρό περιορισμό στις καθημερινές λειτουργίες και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του […]
MyDoctors shutterstock 1254094432 1 Ο πόνος στον γυναικολογικό καρκίνο - Από που προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται; Ο πόνος αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα όλων των ασθενών με κακοήθη νοσήματα. Περίπου το 30% των ασθενών με κακοήθεια, θα εμφανίσουν πόνο πρώιμα στην πορεία της νόσου, σύμπτωμα το οποίο εκδηλώνεται σε ποσοστό ακόμη και 90% στα προχωρημένα στάδια. O πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός και […]