1-3.jpg

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής: Μια επικίνδυνη πάθηση χωρίς συμπτώματα

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

10 Οκτωβρίου, 2016

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια πολύ επικίνδυνη παθολογική κατάσταση που εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αορτής και σε θανατηφόρα εσωτερική αιμορραγία. Ο κίνδυνος ρήξης μεγαλώνει με την αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ρήξη του ανευρύσματος συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες θανάτου στις δυτικές κοινωνίες.

Εκτός από την αορτή, ανεύρυσμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε αρτηρία του σώματος, εντοπίζεται όμως συχνότερα στην κοιλιακή αορτή και στις λαγόνιες αρτηρίες.

Ανεύρυσμα ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η αορτή λαμβάνει «μορφή μπαλονιού» λόγω της αδυναμίας του τοιχώματός της, το οποίο υποχωρεί και διατείνεται υπό τη πίεση του αίματος. Μια φυσιολογική κοιλιακή αορτή έχει διάμετρο περίπου 2 εκατοστά, όμως η ύπαρξη ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες διαμέτρους.

Τι προκαλεί το ΑΚΑ;

Με την πάροδο του χρόνου, το ασθενές λόγω τραυματισμού ή ελαττωματικών γονιδίων αορτικό τοίχωμα διατείνεται και γίνεται ανευρυσματικό υπό την πίεση του αίματος που ρέει στο αγγείο. Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ανευρύσματος αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πλούσια σε λιπαρά δίαιτα. Οι περισσότεροι ιατροί συμβουλεύουν για καλό έλεγχο της αρτηριακής πιέσεως, διακοπή του καπνίσματος και μείωση των λιπαρών τροφών στην διατροφή.

Σε περιπτώσεις αυξημένου κίνδυνου εμφάνισης ΑΚΑ, ο γιατρός μπορεί να συστήσει περιοδικό έλεγχο με αξονική τομογραφία ή υπέρηχο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής ;

Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με ΑΚΑ δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα η ενημέρωση από τον ιατρό είναι εξαιρετικά αναγκαία, ειδικά σε περιπτώσεις που λόγω ιστορικού ή τρόπου ζωής εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΑΚΑ.

Συχνότερο από τα συμπτώματα του ΑΚΑ είναι ο πόνος που εντοπίζεται συνήθως στην κοιλιά, στη μέση ή στο στήθος ενώ σε κάποιους ασθενείς (λεπτούς ως επί το πλείστον) υπάρχει εκτός από την αίσθηση και η αφή του ανευρύσματος ως σφύζουσας μάζας στην περιοχή της κοιλιάς. Η ύπαρξη ΑΚΑ πιστοποιείται με απεικόνιση της κοιλιάς με αξονική τομογραφία ή υπέρηχο.

Πώς αντιμετωπίζεται το ΑΚΑ;

Το μέγεθος, η ακριβής εντόπιση του ανευρύσματος και η γενική κατάσταση του ασθενούς καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ΑΚΑ. Όταν το ΑΚΑ είναι μικρό, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει μόνο περιοδικό έλεγχο με κάποια απεικονιστική μέθοδο όπως ο υπέρηχος. Ένα μεγαλύτερο ή ταχέως αυξανόμενο ανεύρυσμα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης και πιθανόν να απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης του ΑΚΑ είναι η ανοιχτή χειρουργική και η ενδαγγειακή αποκατάσταση.

Ανοιχτή χειρουργική θεραπεία

Η ανοιχτή χειρουργική θεραπεία αποτελεί τον παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης ενός ΑΚΑ. Πραγματοποιείται με τομή στην κοιλιά του ασθενούς και επιδιώκει να αντικαταστήσει το παθολογικό (ανευρυσματικό) τμήμα της αορτής με ένα συνθετικό μόσχευμα (σωλήνας) το οποίο συγκρατείται με ράμματα στην φυσιολογική αορτή.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του συνθετικού μοσχεύματος απαιτείται διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στην αορτή. Η ανοιχτή επέμβαση τυπικά πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 2 με 4 ώρες. Ο συνήθης χρόνος παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση είναι 7 ημέρες και ανάλογα την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Αν και η ανοιχτή μέθοδος είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική, ενδεχομένως κάποιοι ασθενείς να μην μπορούν να ανεχτούν αυτή την μείζονα επέμβαση.

Ενδαγγειακή θεραπεία

Η ενδαγγειακή θεραπεία είναι σχετικά καινούριος τρόπος για την αντιμετώπιση του ΑΚΑ. Είναι λιγότερο επεμβατικός τρόπος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και πραγματοποιείται με αποκλεισμό του ανευρύσματος μέσω τοποθέτησης ενός ενδαγγειακού μοσχεύματος, μέσα από την παθολογική αορτή, το οποίο δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι (αυλό) για τη ροή του αίματος.

Η ενδαγγειακή επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία και ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος, αλλά κατεσταλμένος και τυπικά απαιτεί 1 – 3 ώρες για να ολοκληρωθεί. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μερικές ημέρες και μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες μέσα σε 6 εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η ενδαγγειακή αποκατάσταση είναι ελάχιστα επεμβατική και άρα λιγότερο τραυματική, δεν απαιτεί μετάγγιση του ασθενούς και η αποκατάσταση είναι αμεσότερη, η ενδαγγειακή θεραπεία δεν είναι ενδεδειγμένη για όλους τους ασθενείς με ΑΚΑ.

Επιπλέον, μετά την ενδαγγειακή αποκατάσταση του ΑΚΑ απαιτείται τακτικός περιοδικός έλεγχος (check-ups) που μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και κλινική εξέταση και πρέπει να πραγματοποιείται στον 1 και στους 6 μήνες μετά την επέμβαση και εν συνεχεία μία φορά ετησίως.

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ενδαγγειακής θεραπείας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν επιπλέον επεμβάσεις για καταστάσεις όπως:

Ενδοδιαφυγή: Με τον όρο “Ενδοδιαφυγή” περιγράφεται η συνέχιση κάποιας ροής αίματος προς το ανεύρυσμα, παρά την τοποθέτηση του ενδαγγειακού μοσχεύματος. Οι περισσότερες ενδοδιαφυγές δεν προκαλούν προβλήματα, ένας μικρός αριθμός από αυτές απαιτούν περαιτέρω θεραπεία.

Αύξηση του ανευρύσματος ή ρήξη: Η αύξηση του ανευρύσματος δεν έχει πάντα συμπτώματα. Όταν αυτά υπάρχουν, το πιο συχνό είναι ο πόνος στη κοιλιακή χώρα ή στην μέση. Η ρήξη εκτός από πόνο, μπορεί να παρουσιαστεί και με ζάλη, απώλεια αισθήσεων, αίσθημα παλμών (ταχυκαρδία) και ξαφνική αδυναμία.

Απόφραξη σκέλους: Σημαντική μείωση της αιμάτωσης του κάτω άκρου με πόνο στους γοφούς ή στα πόδια κατά την βάδιση και ψυχρά, ωχρά ή κυανά πόδια.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

img_0421.jpg Όταν η αγγειοχειρουργική χαρίζει ζωή! - Τα τελευταία χρόνια η πληθώρα ενδαγγειακών τεχνολογιών, η χρήση μεθόδων απεικόνισης των αγγείων όπως του κλασσικού ή του ενδαγγειακού υπερήχου, αλλά και οι πρωτοπόρες ενδαγγειακές τεχνικές, έχουν αλλάξει άρδην την αντιμετώπιση των αγγειακών νόσων.Σήμερα, ο αγγειοχειρουργός έχει πολλά και σωτήρια όπλα για να αντιμετωπίσει μια σειρά από σύνθετα και πολλές φορές απειλητικά για την ζωή […]
sklhrotherapy-1.jpg Κιρσοί στους άντρες: Σύγχρονες και ανώδυνες λύσεις - Για τους περισσότερους άνδρες η επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Είτε αθλείστε, είτε έχετε αφήσει τον εαυτό σας πιο «χαλαρό», πιθανότατα θα δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρισκόσασταν σε κάποιο ιατρείο. Η έλλειψη συμπτωμάτων ή προβλημάτων υγείας δεν πρέπει να σας αποτρέψει να επισκεφθείτε ένα γιατρό για ένα θέμα όπως […]
asteiazeugaria3-1.jpg Eχουμε φλεβίτιδα και πρόκειται να ταξιδεύσουμε αεροπορικώς.- Τι πρέπει να γνωρίζουμε; - Λίγο καιρό πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί υποψήφιοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αναρωτιούνται πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται από κιρσούς των κάτω άκρων, την γνωστή σε όλους μας φλεβίτιδα. Πολλοί ασθενείς με φλεβίτιδα αισθάνονται ανασφάλεια εν όψει ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια της […]
tsekoursas.jpg Παγκόσμια ελληνική πρωτιά στη θεραπεία γιγάντιας παθολογικής φλέβας - Επιτυχής αντιμετώπιση με λέιζερ, της μεγαλύτερης παθολογικής φλέβας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ασθενή με κιρσούς των κάτω άκρων, πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL. Συγκεκριμένα, γυναίκα ασθενής, 66 ετών, με εκτεταμένους και μεγάλου μεγέθους κιρσούς στο δεξί κάτω άκρο, προσήλθε στο κέντρο του Αγγειοχειρουργού Νικόλαου […]
diavetes_leg.jpg Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση - Διαβητικό Πόδι: Χειρουργική Αντιμετώπιση Η περιφερική αγγειοπάθεια (περιφερική αρτηριακή νόσος) είναι μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων, λόγω ανάπτυξης σε αυτές αθηρωματικών βλαβών. Οι αθηρωματικές βλάβες αποτελούνται από υλικό, το κύριο συστατικό των οποίων είναι τα λίπη. Το υλικό αυτό αναπτύσσεται σταδιακά στο εσωτερικό των αρτηριών, εμποδίζοντας την αιματική […]
51x3dxi9.jpg Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα; - Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά. Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την […]
m_photo-ntsekouras-copy-1.jpg Τι είναι η μικροφλεβεκτομή; - Η μικροφλεβεκτομή είναι η αφαίρεση παθολογικών επιφανειακών φλεβών μέσω μικροσκοπικών οπών του δέρματος. Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου που στο ένα του άκρο έχει άγκιστρο. Το άγκιστρο αυτό εισάγεται μέσα στο δέρμα, μέσω της μικροσκοπικής οπής, και αγκιστρώνει (“ψαρεύει”) τμήμα της φλέβας, που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Εν συνεχέια, η φλέβα τραβιέται εκτός […]
m_photo-ntsekouras-copy.jpg Νέα τεχνική βοηθά τους νεφροπαθείς που δεν έχουν ικανές φλέβες για αιμοκάθαρση - Μια νέα τεχνική αγγειακής προσπέλασης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας εξηγεί ο Αγγειοχειρουργός κ. Νικόλαος Τσεκούρας Δρ. της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εφάρμοσε μαζί με την ομάδα συνεργατών του. Η νέα μέθοδος απευθύνεται σε δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις κλασικές επιλογές φίστουλας στα άνω άκρα και κινδυνεύουν από […]
1-3.jpg Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής: Μια επικίνδυνη πάθηση χωρίς συμπτώματα - Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια πολύ επικίνδυνη παθολογική κατάσταση που εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αορτής και σε θανατηφόρα εσωτερική αιμορραγία. Ο κίνδυνος ρήξης μεγαλώνει με την αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ρήξη του ανευρύσματος συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα […]
imagehandler.jpg Πώς θα μάθω αν έχω στένωση καρωτίδας; - Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης των καρδιακών βαλβίδων, της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών αρρυθμιών, ή μιας αιμορραγίας μέσα στους ιστούς του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου για το Εγκεφαλικό, πάνω από τις μισές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε αποφρακτική νόσο των καρωτίδων.    Οι καρωτίδες αρτηρίες τροφοδοτούν […]