Ανδρόπαυση

Ανδρόπαυση: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια;

ΡΟΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2 Απριλίου, 2021

Το «βιολογικό ρολόι» χτυπά και για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες: κούραση, ατονία, εναλλαγές διάθεσης, παραπανίσια κιλά, libido στα… τάρταρα και δυσλειτουργίες, που «προδίδουν» στο σεξ, συνθέτουν το παζλ μιας κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται το τέλος της ακμής των ανδρών -όπως, ίσως, φοβούνται- αλλά την εισαγωγή τους σε μια νέα φάση «ενηλικίωσης».
Η ανδρόπαυση -που πολλοί τη λένε και ανδρική «εμμηνόπαυση» ή ανδρική «κλιμακτήριο»- σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές/μεταβολές, ειδικά με τη μείωση της τεστοστερόνης.

Η ορμόνη τεστοστερόνη είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του σεξ» και είναι εκείνη που ευθύνεται για κάποια ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως είναι, για παράδειγμα, η τριχοφυΐα, η «βαριά» φωνή, η παραγωγή σπερματοζωαρίων κ.ά.
«Σύμφωνα με τον ορισμό της διεθνούς εταιρείας για τη μελέτη της γήρανσης του άνδρα (ISSAM)», μας εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD «ως ανδρόπαυση ορίζεται το βιοχημικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στον άνδρα και χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα με ή χωρίς μείωση της ευαισθησίας των γονάδων στη δράση των ανδρογόνων.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και να αλλοιώσει τη λειτουργία πολλών οργάνων.
Σε αντίθεση, δε, με τη γυναίκα, στην οποία η εμμηνόπαυση αποτελεί μια διαδικασία, η οποία εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, στον άνδρα η μείωση των ανδρογόνων στο αίμα αποτελεί μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία, στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης».

Νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 25 και των 75 ετών, η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φθάνει το 50%.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:
Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της ποιότητας της στύσης και των νυκτερινών στύσεων.
Αλλαγές στη διάθεση με σύγχρονη μείωση της πνευματικής ικανότητας και του προσανατολισμού στον χώρο, εύκολη κόπωση, κατάθλιψη και εύκολο εκνευρισμό.
Μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης.
Μείωση των τριχών και αλλοιώσεις του δέρματος.
  Μείωση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα την πρόκληση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.
  Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
  Αύξηση του λιπώδους ιστού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρόκκας: «Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα για τη διάγνωση της ανδρόπαυσης. Η βαρύτητα ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων δεν χρειάζεται να ταυτίζεται με τη σοβαρότητα των υπολοίπων. Η κλινική διάγνωση είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από εξετάσεις αίματος, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τη μείωση των ανδρογόνων».

Το 2020 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών συνέστησε την έναρξη θεραπείας τεστοστερόνης σε άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία. Το 2018 η Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία συνέστησε θεραπεία τεστοστερόνης σε άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη, που σχετίζεται με την ηλικία και έχουν συμπτώματα εξαιτίας της.
Η θεραπεία των ανδρών της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι παρουσιάζουν το σύνδρομο της έλλειψης των ανδρογόνων (ανδρόπαυση), συνίσταται στην αναπλήρωση αυτών των ορμονών με διάφορα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας, του προφίλ των λιπιδίων, της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της ερυθροποίησης (δηλαδή της διαδικασίας παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων), του προστάτη, καθώς και της κοινωνικής συμπεριφοράς ή της συναισθηματικής κατάστασης.
Η ανεπάρκεια ανδρογόνων αντιμετωπίζεται με θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, η οποία συνταγογραφείται (όταν παρατηρείται τεκμηριωμένη ανεπάρκεια) και η θεραπεία διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Η τεστοστερόνη είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές. Σε μορφή κάψουλας, ενδομυϊκών ενέσεων, διαδερμικών επιθεμάτων και γέλης (δηλαδή σε τζελ). Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή της, λόγω της ευκολίας στη χρήση και λόγω των καλών και σταθερών επιπέδων που επιτυγχάνει στο αίμα.
«Η πιο σημαντική επίπτωση της ανδρόπαυσης είναι στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Μπορεί να δυσκολεύεται να έχει στύση ή να έχει, αλλά να μην μπορεί να τη διατηρήσει ή να μην είναι τόσο σκληρή, ώστε να επιτευχθεί διείσδυση», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος.
Και καταλήγει: «Αυτό, που, κυρίως, προκαλεί η ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης, είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Κάτι που επηρεάζει τη διάθεση των ανδρών και μπορεί κάποιες φορές να ρίξει και την αυτοπεποίθησή τους. Πρέπει, ωστόσο, να αντιληφθούν ότι η ανδρόπαυση είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο που, ευτυχώς, αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Αρκεί να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό».

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors ROKKAS DSC 3622 min Κρουστικά κύματα: Η μόνιμη λύση κατά της στυτικής δυσλειτουργίας - Τα κρουστικά κύματα που εφαρμόζονται με το πρωτοποριακό σύστημα ED – 1000 αποτελούν μια επαναστατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αγγειακής αιτιολογίας. Ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, μας αναλύει τα πλεονεκτήματα των κρουστικών κυμάτων για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και απαντά στις ερωτήσεις μας. – Με ποιο τρόπο κύριε Ρόκκα, αντιμετωπιζόταν […]
ουρολογικά προβλήματα Τα 5 πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα των ανδρών - Κάθε άνδρας είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής του να αντιμετωπίσει κάποιου είδους ουρολογικό πρόβλημα και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μεγαλώνει, υποβαθμίζοντας συχνά την ποιότητα ζωής του. Σημειώνεται ότι η υγεία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση […]
άνδρες Τα 8 ερωτήματα που αγχώνουν τους άνδρες - Πολλοί άνδρες μπορεί να είναι τολμηροί στο σεξ και να δείχνουν ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν απορίες. Και, μάλιστα, απορίες, που κάποιες φορές δεν τολμούν να ρωτήσουν τον ιατρό για αυτές κι ας τους προβληματίζουν. Από το «φυσιολογικό» μέγεθος του πέους μέχρι το πώς μοιάζει το «φυσιολογικό» […]
photo_-min.jpg Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες - Πώς αντιμετωπίζεται; Η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 43% των γυναικών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία, που την κάνει να νιώθει απογοήτευση και θυμό, αλλά και ότι δεν είναι και τόσο γυναίκα. Τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορες φάσεις και σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως […]
360_f_317750213_qlgxol9yifqo6akzgtzrldjbboyzrymx.jpg Ερωτική επιθυμία: Τι την «σκοτώνει»; - Όταν η ερωτική επιθυμία αρχίζει να μοιάζει με βρύση που στάζει και αργά και βασανιστικά εξαφανίζεται, το ζευγάρι απομακρύνεται και συχνά τραβάει ξεχωριστούς δρόμους. Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το τι «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία. Πλείστες όσες επιστημονικές μελέτες, αλλά και η καθημερινή κλινική πράξη δείχνουν ότι δεν είναι μία η αιτία, αλλά πολλές […]
rokkas_me_fasa.jpg Αυνανισμός: Πώς επιδρά στον οργανισμό; - Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) είναι ένα θέμα που προσφέρεται για… παραφιλολογία. Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια. Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό; Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει; Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα; Τι λένε οι μελέτες και […]
MyDoctors shutterstock 1831744792 min COVID-19: Πώς σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία; - Η νόσος COVID-19 και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα. Μέσα στις τόσες σοβαρές παρενέργειες της COVID-19 στη λειτουργία του οργανισμού, οι επιστήμονες εντόπισαν άλλη μία, που απειλεί να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Διαπιστώθηκε ότι η νόσος αυξάνει σε σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής […]
Ανδρόπαυση Ανδρόπαυση: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια; - Το «βιολογικό ρολόι» χτυπά και για τους άνδρες, όπως και για τις γυναίκες: κούραση, ατονία, εναλλαγές διάθεσης, παραπανίσια κιλά, libido στα… τάρταρα και δυσλειτουργίες, που «προδίδουν» στο σεξ, συνθέτουν το παζλ μιας κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται το τέλος της ακμής των ανδρών -όπως, ίσως, φοβούνται- αλλά την εισαγωγή τους σε μια νέα […]
δυσλειτουργία Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες; - Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος. Διότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νέους ενήλικες, ηλικίας από 20 ετών και […]
d7c6462463312b18204f76909d5c4155_xl.jpg 13+1 στοιχεία για τη στύση που θα σας εκπλήξουν - Η στύση σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική διέγερση και είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να υπάρξει διείσδυση και ερωτική επαφή. Ένας άνδρας μπορεί να έχει στύση μετά από κάποιο ερέθισμα οπτικό, ακουστικό ή εγκεφαλικό, μετά από άγγιγμα στα γεννητικά του όργανα ή ακόμη και αυτόματα (στη διάρκεια του ύπνου).Για μια τόσο αυτονόητη διαδικασία, ωστόσο, υπάρχουν […]