201510202136112596.jpg

Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή βασίζεται στο ευεργετικό τρίπτυχο: Ανοσοποιητική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία.

ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

21 Δεκεμβρίου, 2016

Μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση.

Στο καταστροφικό τρίπτυχο (απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή) αποδιοργάνωσης τους ανοσοποιητικού και καταστροφής της υγείας, απαντάμε καταλυτικά προτείνοντας τους ισάριθμους βασικούς τομείς της θεωρίας των 3-Α: Ανοσοπροστασία, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία.

  • Ανοσοπροστασία. Προστατεύστε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σας. Προσλάβετε άφθονη βιταμίνη D για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού και του μεταβολισμού. Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών (βιταμινών και μετάλλων), τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά συστατικά και οι προβιοτικές ουσίες (από το γιαούρτι και το κεφίρ) μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αντιοξείδωση. Περιορίστε το οξειδωτικό στρες ενισχύοντας την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας.Εφοδιαστείτε, μέσω της διατροφής σας, με μια υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (7.000-9.000). Ταυτόχρονα αποφύγετε ουσίες που λειτουργούν ως προ-οξειδωτικοί παράγοντες: ζωικά λιπαρά, κόκκινο κρέας, χημικά πρόσθετα, φυτοφάρμακα κ.λπ.
  • Αντιφλεγμονώδης προστασία. Καταπολεμήστε τη συστηματική φλεγμονή με ουσίες που χαρακτηρίζονται από αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή με τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα). Παράλληλα αποφύγετε προ-φλεγμονώδη συστατικά: επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε και τη μεταβολική σας λειτουργία, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ένα πιθανό πρόβλημα ινσουλινοαντίστασης.

Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο που διακρίνεται για την υψηλή βιολογική αξία των τροφίμων που περιέχει, το οποίο προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία ταυτόχρονα.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο του μοντέλου της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, με βάση την κλίμακα ORAC, μπορεί να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις, όταν καταναλώνονται μαζί με γεύματα που περιέχουν κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και ζάχαρη, μπορούν να εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητές τους, μετριάζοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνεται ο κίνδυνος ή/και τα συμπτώματα των χρόνιων νοσημάτων που προσβάλλουν την ανθρώπινη υγεία.

Με την εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνει η θεωρία των 3-Α και σας ανέφερα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα νιώθετε καλύτερα και ο οργανισμός θα λειτουργεί πιο σωστά, γεγονός που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το συγκεκριμένο σκεπτικό προσφέρει στο σώμα όλες τις θρεπτικές ουσίες και το σύνολο του «οπλοστασίου» που χρειάζεται για να αποφύγει τους τοξικούς παράγοντες που επιβουλεύονται την υγεία.

Συγχρόνως συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ήπιου βιολογικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Συμπερασματικά, η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο μοντέλο που περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στη θωράκιση της υγείας.

Aπό τον κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

201510202136112596.jpg Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή βασίζεται στο ευεργετικό τρίπτυχο: Ανοσοποιητική, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία. - Μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση. Στο καταστροφικό τρίπτυχο (απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό, οξειδωτικό στρες και φλεγμονή) αποδιοργάνωσης τους ανοσοποιητικού και καταστροφής της υγείας, απαντάμε καταλυτικά προτείνοντας τους ισάριθμους βασικούς τομείς της θεωρίας των 3-Α: Ανοσοπροστασία, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία. Ανοσοπροστασία. Προστατεύστε […]
images-35.jpg 8 κορυφαίοι μύθοι για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα - Μέσα από την πολυετή επιστημονική μου διαδρομή έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την άγνοια ασθενών με αυτοάνοσες διαταραχές ή με τη σύγχυση τους σχετικά με τη σημασία της διατροφικής διαχείρισης στην πάθηση τους. Έχω διαπιστώσει αλλά και καταγράψει διάφορες ασάφειες σχετικά με το ρόλο της διατροφικής φροντίδας του ανοσοποιητικού και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ας καταρρίψουμε λοιπόν […]
ti-paraggeilw-paidiou-mou-taverna.jpg Τι να παραγγείλω του παιδιού μου στην ταβέρνα; - Όχι μόνο στις διακοπές αλλά και τα ζεστά βράδια που βγαίνουμε έξω για φαγητό, τα παιδιά μπορεί να μας ακολουθούν. Τι να επιλέξουμε από τον κατάλογο της ταβέρνας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι τα παιδιά θα φάνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό; Τι να παραγγείλω στο… Μωρό Μέχρι τους 6 μήνες της ζωής […]
quiz.png TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ! - Από το συγκεκριμένο test μπορείτε να ανιχνεύσετε πόσο επιρρεπείς είστε στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς κι εάν θέτετε υποψηφιότητα για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στο μέλλον… ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Αποφεύγετε να παίρνετε πρωινό γεύμα; Επισκέπτεστε Fast Food πάνω από 2 φορές την εβδομάδα; Προτιμάτε τα πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα; Καταναλώνετε γλυκά-παγωτά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα; Η βραδινή […]
inspireyoulife_saffron.jpg Οι Αφροδισιακές ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης - Οι «αφροδισιακές» του Κρόκου Κοζάνης ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η επίδραση του εκχυλίσματος κρόκου στη στυτική δυσλειτουργία διερευνήθηκε τόσο σε προκλινικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο. Σε άρρενες επίμυες βελτίωσε την στυτική λειτουργία και η δράση του ήταν συγκρίσιμη με εκείνη της σιλδεναφίλης (Hosseinzadeh et al, 2008α). Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και κλινικά […]
χάστε βάρος Νηστέψτε και χάστε βάρος λίγο πριν το καλοκαίρι - Για πολλούς η καθιερωμένη νηστεία της σαρακοστής με κύρια χαρακτηριστικά της την πλήρη αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψάρι, αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για «αποτοξίνωση» και για καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Η νηστεία, η περιοδική δηλαδή αποχή από ορισμένες τροφές που επιβάλλει η θρησκεία […]
odigos-diatrofis-kata-osteopwrosis.jpg Οδηγός διατροφής κατά της οστεοπόρωσης - Οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής μάζας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κατάγματα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στα χρόνια της εφηβείας αλλά και αργότερα στην ενηλικίωση αφού η ηλικία μεταξύ 20-30 ετών είναι η καθοριστική περίοδος επίτευξης της μέγιστης […]