Αναπνευστική Αλλεργία και Άνοιξη

ΛΑΓΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

26 Μαΐου, 2015

Η εποχική αναπνευστική αλλεργία (σε αντίθεση με την ολοετή αλλεργία που οφείλεται σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, με κυριότερα τα ακάρεα της οικιακής σκόνης) προκαλείται από την εισπνοή των γύρεων αλλεργιογόνων φυτών κατά την περίοδο της έντονης ανθοφορίας τους, κυρίως την άνοιξη. Η νόσος χαρακτηρίζεται από την παρουσία αλλεργικής φλεγμονής στο βλεννογόνο της μύτης, των οφθαλμών και ενίοτε των βρόγχων και προσβάλει κατά κύριο λόγο παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σε ποσοστό που σήμερα αγγίζει το 20-25% του γενικού πληθυσμού, όταν πριν από 50 χρόνια δεν ξεπερνούσε το 5%.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εαρινής αλλεργίας;

Τα τυπικά αλλεργικά συμπτώματα από τη μύτη είναι η υδαρής καταρροή, τα πολλαπλά φταρνίσματα, η φαγούρα στο εσωτερικό της μύτης και το μπούκωμα (αλλεργική ρινίτιδα). Συχνά με τη ρινίτιδα συνυπάρχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο των οφθαλμών, καθώς και έντονη παραγωγή δακρύων. Η συμμετοχή των πνευμόνων (αλλεργικό άσθμα) είναι σπανιότερη, αλλά με σοβαρότερα συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας, η δύσπνοια, το «σφύριγμα» ή «γατάκια» της αναπνοής και το αίσθημα σφιξίματος στο στήθος, που εμφανίζονται κατά παροξυσμούς μέσα στην εποχή, λόγω της παροδικής απόφραξης των βρόγχων που προκαλεί η εισπνοή του αλλεργιογόνου.

Ποια φυτά προκαλούν αλλεργίες;

Μελέτες που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν ως κύρια υπεύθυνα αλλεργιογόνα φυτά τα αγρωστώδη (χορτάρια, γρασίδια, γκαζόν και δημητριακά), το περδικάκι (ή περδικούλι ή αγριοβασιλικός ή κολιτσάνι) και την ελιά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ακριβής διάγνωση της νόσου γίνεται από τον αλλεργιολόγο, που μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς, θα προχωρήσει στον ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο με τις δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού (prick tests). Τα εν λόγω αλλεργικά τεστ αποτελούν έως σήμερα την πιο γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη οικονομική, και αξιόπιστη διαθέσιμη διαγνωστική μέθοδο για την επιβεβαίωση του αλλεργικού χαρακτήρα της αναπνευστικής νόσου και την ανεύρεση του υποκείμενου αιτίου (αλλεργιογόνου). Ενίοτε γίνεται συμπληρωματικός αλλεργιολογικός έλεγχος με εξέταση αίματος.

Ποιες οι θεραπευτικές επιλογές;

Ο αλλεργικός ασθενής συχνά ταλαιπωρείται μήνες ή και χρόνια από τα συμπτώματά του. Η ορθή και έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση από τον ειδικό γιατρό είναι μείζονος σημασίας, καθώς μία παραμελημένη ήπια εαρινή αλλεργία μπορεί να εξελιχθεί σε νόσο με συμπτώματα μεγαλύτερης βαρύτητας και διάρκειας. Με τη σωστή χορήγηση αντιαλλεργικών φαρμάκων, η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε επίπεδο καθημερινών δραστηριοτήτων, εργασίας, ύπνου και σωματικής άσκησης επιτυγχάνονται σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Για τη ριζική λύση του προβλήματος και τη μακροχρόνια ίαση της αλλεργίας, ο αλλεργιολόγος κατά περίπτωση, θα προβεί στην ειδική ανοσοθεραπεία, με τη μορφή εμβολίων εκχυλισμάτων των αλλεργιογόνων γύρεων σε ενέσιμη ή από του στόματος μορφή.

Aπο την Αλλεργιολόγο παίδων- ενηλίκων Αικατερίνη Λαγάρα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 93088627 Αναπνευστική Αλλεργία και Άνοιξη - Η εποχική αναπνευστική αλλεργία (σε αντίθεση με την ολοετή αλλεργία που οφείλεται σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, με κυριότερα τα ακάρεα της οικιακής σκόνης) προκαλείται από την εισπνοή των γύρεων αλλεργιογόνων φυτών κατά την περίοδο της έντονης ανθοφορίας τους, κυρίως την άνοιξη. Η νόσος χαρακτηρίζεται από την παρουσία αλλεργικής φλεγμονής στο βλεννογόνο της μύτης, των οφθαλμών και […]