5-14-thumb-large.jpg

Αναίμακτη βιοψία μαστού!

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

15 Σεπτεμβρίου, 2016

«Η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα σε ειδικό τραπέζι βιοψίας, το στήθος της μπαίνει σε μια ειδική υποδοχή. Όλη η διαδικασία γίνεται από κάτω. Ουσιαστικά η κάτω πλευρά είναι ένας μαγνητικός τομογράφος. Το μηχάνημα μετράει συντεταγμένες και κατευθύνουμε την βελόνα μας ακριβώς επάνω στο εύρημα. Στην συνέχεια κάνουμε αναρρόφηση δηλαδή συλλέγουμε υλικό μέσα από την βλάβη» με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει σχεδόν αναίμακτα μια βιοψία όπως λέει ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού, Πέτρος Μαλακάσης στο CNN Greece.

Η μέθοδος ονομάζεται στερεοτακτική βιοψία και διαρκεί έως 45 λεπτά. Μετά από τοπική αναισθησία, η βελόνα όπως μας εξηγεί ο γιατρός μπαίνει στο μαστό από μια μικρή τομή, η οποία αρκετές φορές δεν χρειάζεται ούτε ράμμα.
Μετά από αυτή την επεμβατική εξέταση η ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Παίρνει εξιτήριο και της συνταγογραφείται αντιβίωση.

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί γίνεται ιστολογική ταυτοποίηση για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καλοήθεια ή για κακοήθεια.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, το εξαφανίζουμε με την αναρρόφηση. Σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε στο σημείο ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο ώστε στην περίπτωση που είναι κακοήθεια να πάει ο χειρουργός να βρει την περιοχή και να την καθαρίσει» εξηγεί o Πέτρος Μαλακάσης στο CNN Greece.

Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις των ασθενών που η βλάβη είναι πολύ κοντά στο δέρμα και αυτό διότι η βελόνα για να μπορέσει να κάνει αναρρόφηση θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 2 εκατοστά μέσα στο μαστό.

Στερεοτακτική βιοψία μαστού μπορεί να γίνει σε άνδρες που έχουν γυναικομαστία.

Πολλές χειρουργικές βιοψίες για ύποπτα ευρήματα στο μαστό, όπως κάποιες αποτιτανώσεις ή μικρά ογκίδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη στερεοτακτική βιοψία υποστηρίζει ο κύριος Μαλακάσης , ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει ακατανόητη την άρνηση των ασφαλιστικών ταμείων να καλύπτουν την συγκεκριμένη εξέταση.

Προληπτικός έλεγχος

Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνει από την ηλικία των 35 έως των 40 ετών.

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρκίνου και μάλιστα σε συγγενή πρώτου βαθμού τότε η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Οι επιστήμονες το προσδιορίζουν 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου, στο συγγενικό μας πρόσωπο.

 
 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

giatros-1.jpg ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΑΠΛΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - «Καμπανάκι» κινδύνου για να μη «χάνονται» ευρήματα που θέλουν φροντίδα «Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία, όπως επίσης και σε γυναίκες με ηλικία μικρότερη των 35 χρόνων που έχουν κάνει προληπτικό υπέρηχο με εύρημα θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης […]
karkinosmastou.jpg Νέα τεχνική αφαιρεί καλοήθη μορφώματα στον μαστό χωρίς χειρουργείο - Μια νέα μέθοδος αφαίρεσης ευρημάτων στον μαστό, η VAE (Vacuum Assisted Excision) όπως ονομάζεται και η οποία είναι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη, άρχισε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας και αναμένεται να απαλλάξει τις γυναίκες από το άγχος της «ανακάλυψης» ενός οιουδήποτε καλοήθους μορφώματος στο μαστό τους, συγχρόνως όμως θα τους επιτρέψει και να απαλλαγούν οριστικά από […]
απεικόνισης Νέες τεχνικές απεικόνισης στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου του μαστού - Με ιδαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η RSNA 2016, η 102η  Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση Ακτινολόγων απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις γύρω από τις τελευταίες καινοτομίες στην ακτινολογία, να ανακοινωθούν πρωτοποριακά προγράμματα, αλλά και να διευρυνθούν οι επαφές ανάμεσα στα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. «Η σημαντική αυτή εκδήλωση», επισημαίνει ο […]
5-14-thumb-large.jpg Αναίμακτη βιοψία μαστού! - «Η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα σε ειδικό τραπέζι βιοψίας, το στήθος της μπαίνει σε μια ειδική υποδοχή. Όλη η διαδικασία γίνεται από κάτω. Ουσιαστικά η κάτω πλευρά είναι ένας μαγνητικός τομογράφος. Το μηχάνημα μετράει συντεταγμένες και κατευθύνουμε την βελόνα μας ακριβώς επάνω στο εύρημα. Στην συνέχεια κάνουμε αναρρόφηση δηλαδή συλλέγουμε υλικό μέσα από την βλάβη» με […]
t--s-es-.jpg 99% ανέρχεται το ποσοστό ακρίβειας της ψηφιακής τομοσύνθεσης - «Σε 99% ανέρχεται το ποσοστό ακρίβειας της ψηφιακής τομοσύνθεσης, της τελευταίας εξέλιξης στην ψηφιακή μαστογραφία, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού», όπως επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Κέντρου Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης. Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, (Digital Breast Tomosynthesis) ο μαστός […]