Αμνιοπαρακέντηση: Πότε γίνεται και πώς;

ΣΙΜΟΥ ΜΑΡΙΑ

30 Ιουνίου, 2024

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική επεμβατική εξέταση που αφορά στην ανάλυση κυττάρων, DNA και μεταβολιτών στο υγρό γύρω από το μωρό (αμνιακό υγρό). Μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει εάν το έμβρυο πάσχει από κάποιο σύνδρομο. Με ποιο τρόπο γίνεται και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται;

Στις ερωτήσεις μας απαντά η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Μαρία Σίμου.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Υπό υπερηχογραφικό έλεγχο μία πολύ λεπτή βελόνα διέρχεται από το δέρμα της κοιλιάς της μητέρας και 15 – 20 ml αμνιακού υγρού λαμβάνονται από τον αμνιακό σάκο γύρω από το έμβρυο και αποστέλλονται στο εργαστήριο. Το αμνιακό υγρό που λαμβάνεται αποτελείται από ούρα εμβρύου και συνεπώς η ποσότητα που λήφθηκε προς εξέταση αναπληρώνεται σε λίγη ώρα. Η διαδικασία διαρκεί ένα λεπτό και ακούμε την καρδιά του μωρού, αμέσως μετά.

Πονάει η αμνιοπαρακέντηση;

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών η αμνιοπαρακέντηση δεν πονάει. Μία μικρή δυσφορία με την έννοια της πίεσης όμως, δικαιολογείται. Σπάνια χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό, αφού η βελόνα της αμνιοπαρακέντησης είναι πιο λεπτή από αυτή του τοπικού αναισθητικού και διαρκεί ένα λεπτό.

Πότε και γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά τη 15η εβδομάδα κύησης και μέχρι το τέλος της κύησης. Παρόλα αυτά όμως, ιδανικά προτείνεται το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη 16η και την 20η εβδομάδα κύησης, ενώ για γενετικό έλεγχο προτείνεται ως ανώτατο όριο η 32η εβδομάδα κύησης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αμνιοπαρακέντηση;

  • Ο έλεγχος του εμβρυικού μοριακού καρυότυπου για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών συνδρόμων, όπως ενδείκνυται βάσει κληρονομικού ή ατομικού ιστορικού, βάσει υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες από το πρώτο τρίμηνο ή λόγω συγγενών δομικών ανωμαλιών του μωρού. Τέλος, σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου αποτελεί τον μόνο τρόπο αποκλεισμού σπάνιων συνδρόμων που μπορεί να υπάρχουν σε 0,5 – 1% εμβρύων που φαίνονται φυσιολογικά στο υπερηχογράφημα.
  • Ο έλεγχος γονιδιακών νοσημάτων όπως είναι η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, η αιμορροφιλία, ο έλεγχος πατρότητος και ο αποκλεισμός σπάνιων γονιδιακών νοσημάτων.
  • Ο έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων.
  • Ο έλεγχος συγγενών εμβρυικών λοιμώξεων (π.χ. τοξοπλάσμωση).
  • Τέλος, η ανακουφιστική / εκκενωτική αμνιοπαρακέντηση σε περίπτωση πολύ αυξημένου αμνιακού υγρού, προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τη μητέρα από την πιεστική συγκέντρωση αυξημένου αμνιακού υγρού μέσα στη μήτρα.

Τι να περιμένω μετά από την αμνιοπαρακέντηση;

Αναμένεται τo πρώτο 24ωρo να νιώσετε πόνους περιόδου ή ακόμα και πόνο στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Είναι φυσιολογικό, όπως επίσης φυσιολογικό είναι κάποιες φορές να περιγράφεται σταγονοειδής κολπική αιμόρροια. Πολλές φορές βοηθάει η λήψη κάποιου απλού και ασφαλούς για την εγκυμοσύνη παυσίπονου, όπως είναι η παρακεταμόλη (Depon).

Πότε θα έχω τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως είναι το σύνδρομο Down είναι συνήθως διαθέσιμα σε δύο με τρεις ημέρες (PCR). Ο μοριακός καρυότυπος του εμβρύου και πληροφορίες για άλλες ανωμαλίες, σύνδρομα, νοσήματα, λοιμώξεις είναι διαθέσιμα μέσα σε 2 – 4 εβδομάδες από τη λήψη του αμνιακού υγρού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την αμνιοπαρακέντηση;

O κίνδυνος αποβολής, όπως περιγράφεται από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι της τάξης του 1/1000, δηλαδή πολύ μικρός. Περιγράφεται σε πολύ μικρό ποσοστό κίνδυνος μητρικής λοίμωξης (1 στα 1000) και γι’ αυτό συνίσταται καταγραφή της μητρικής θερμοκρασίας για τα επόμενα δύο 24ωρα.

Από την Μαιευτήρα Γυναικολόγο Δρ Μαρία Σίμου (www.embryoplus.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2101009573 Αμνιοπαρακέντηση: Πότε γίνεται και πώς; - Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική επεμβατική εξέταση που αφορά στην ανάλυση κυττάρων, DNA και μεταβολιτών στο υγρό γύρω από το μωρό (αμνιακό υγρό). Μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει εάν το έμβρυο πάσχει από κάποιο σύνδρομο. Με ποιο τρόπο γίνεται και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται; Στις ερωτήσεις μας απαντά η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Μαρία Σίμου. […]
MyDoctors Simou shutterstock 486918538 Η σημασία του προγεννητικού ελέγχου για ένα υγιές έμβρυο - Η προ της σύλληψης αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης φροντίδα παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της κύησης, στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, στη μείωση της μητρικής και εμβρυικής θνησιμότητας, των συγγενών ανωμαλιών, της προωρότητας και στην καλή υγεία του νεογνού και της μητέρας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Μαρία […]